Tači: Teško do sporazuma sa Beogradom, ali sam optimista

Kosovski predsednik Hašim Tači sastao se u Skoplju sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevim, sa kojim je, kako je rekao, razgovarao i o dijalogu Beograda i Prištine. Ponovio je da sporazum neće biti lako postignut, ali da je on optimista. Makedonski premijer podržava dijalog Beograda i Prištine i "svako pozitivno rešenje". Tači je pozvao Albnance u Makedoniji da izađu na referendum i glasaju za grčko-makedonski sporazum.

Hašim Tači je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Zoranom Zaevim rekao da neće biti lako postići "istorijski mirovni sporazum, koji podrazumeva uzajamno priznanje Srbije i Kosova, što je jedini način da dve zemlje krenu putem pristupanja evropskim integracijama".

Ipak, Tači je naveo da je optimista uprkos teškoćama i da smatra da je bolje ovaj sporazum postići sada, nego čekati još deceniju ili dve.

Makedonski premijer podržao je dijalog Beograda i Prištine i "svako pozitivno rešenje".

"Republika Makedonija podržava dijalog Kosova i Srbije, a svaki napredak smatramo od ključnog značaja za stabilnost i razvoj međudržavne saradnje. Makedonija podržava pozitivno rešenje pitanja Kosova, rešenje koje će biti na dobrobit Albanaca i Srba na Kosovu, rešenje koje će ojačati mir, stabilnost, obezbediti prosperitet Kosova, Srbije i čitavog regiona", rekao je Zaev, prenosi portal Ljajmi.

Tači je rekao da je cilj njegove posete Skoplju da podrži sporazum sa Grčkom o novom imenu Makedonije, kao i da ukaže na to da je, kako je rekao, budućnost Makedonije i Kosova u NATO-u i EU.

Tači je sa, kako je rekao, skromnim autoritetom, pozvao građane Makedonije, pre svega Albance, da glasaju za grčko-makedonski sporazum, koji će Makedoniju odvesti u članstvo NATO-a, ocenjujući aktuelni trenutak "istorijskim" za ovu zemlju.

Mediji su preneli da su Zaev i Tači razgovarali o evroatlantskim integracijama, formiranju Nacionalnog saveta Kosovo - Makedonija i izgradnji autoputa Skoplje - Blaca.

Zaev je najavio je da će biti formirani nacionalni odbori za kreiranje novih strategija koji će se baviti energetikom, izgradnjom gasovoda i održavanjem zajedničke sednice dveju vlada.

"Energetska veza je jedan od naših prioriteta. Makedonija takođe promoviše izgradnju gasovoda na Kosovu, što će biti izvodljivo na osnovu Berlinskog procesa. O svemu ovome ćemo razgovarati na zajedničkoj sednici dveju vlada koja će biti uskoro održana", rekao je Zaev.

Inače, Tači je juče boravio u Podgorici, gde je o dijalogu Beograda i Prištine obavestio predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, a prethodno je na istu temu razgovarao i sa predsednikom Albanije Iljirom Metom.

broj komentara 8 pošalji komentar
(sreda, 12. sep 2018, 23:13)
Darko [neregistrovani]

sporazum

Sve i da postignemo sporazum,cim udjes u Srbiju, nas si,odgovaracete svi za zlocine nad Srbima.

(sreda, 12. sep 2018, 17:19)
Simce [neregistrovani]

Taci tesko do sporazuma sa Beogradom ali sam optimista

Konacno Albanci shvatili koliko je jaka Srbija i koliko je odlucan nas predsednik!

(sreda, 12. sep 2018, 17:12)
Ana92 [neregistrovani]

Kada, šta

Tači traži kompromisno rešenje, da ne bude tražen za zločine možda. U svakom slučaju treba očuvati mir i stabilnost po svaku cenu.

(sreda, 12. sep 2018, 16:37)
wakanda [neregistrovani]

priča

Tači ima različitu priču za različite medije na različitim mestima.

(sreda, 12. sep 2018, 16:37)
ime [neregistrovani]

dogovor

Zašto onda ne ispuni bilo šta dogovoreno?

(sreda, 12. sep 2018, 13:29)
Sasa [neregistrovani]

P

Hasim Taci samo tako govori a prvi je protiv dogovora sa Beogradom...

(sreda, 12. sep 2018, 13:27)
RADA [neregistrovani]

xxx

Ti si optimista koji nije za dogovore niti postuje neki dogovor.

(sreda, 12. sep 2018, 13:26)
mikica [neregistrovani]

kom

Oni sad od reči do reči kopiraju našeg predsednika.Mi smo više rešeni da istrajemo u dogovoru,za koji oni samo imaju sredstva za rušenje,ne za rešavanje.