Šoltes: Nadam se sporazumu između Beograda i Prištine narednih meseci

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Igor Šoltes smatra da je, u interesu EU, Srbije i Kosova, da u dogledno vreme bude postignut sveobuhvatan mirovni sporazum između Beograda i Prištine.

Izvestilac Evropskog Parlamenta za Kosovo Igor Šoltes žali što planirani dijalog predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija nije održan prošle nedelje u Briselu, kako je prethodno bilo planirano.

Šoltes se nada da će dva predsednika nastaviti započeti proces i da će u narednim mesecima postići pravnoobavezujući sporazum.

"Nadam se da će u narednim mesecima postići pravnoobavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, koji će biti uspešan, održiv za region i u skladu sa međunarodnim pravom", izjavio je Šoltes.

Upitan da prokomentariše poziciju EU, koja dogovor između Vučića i Tačija vidi kao realan i gotov već tokom naredne godine, Igor Šoltes kaže da je – pod uslovom da obe strane u dijalogu ostanu na svom putu – pomirenje moguće, samo je, kaže, pitanje kada će do toga i doći.

Igor Šoltes dodaje da EU mora da nastavi da podržava dijalog između Srbije i Kosova i da im pomogne da nađu sporazum koji bi bio u skladu sa međunarodnim pravom.

"Dobrodošlo bi da se to postigne što je brže moguće, ali na Srbiji i Kosovu je da odluče koliko brzo će to da bude", navodi Šoltes.

Izvestilac EP podseća da su pomirenje i dobrosusedski odnosi suština onoga za šta se EU zalaže, a svi njeni partneri u regionu koji imaju jasnu evropsku perspektivu moraju da se drže tih principa.

broj komentara 0 pošalji komentar