Stanković: Albanci sa juga Srbije nisu tema u Briselu

Predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković kaže da je političkim predstavnicima Albanaca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe nebrojeno puta rečeno da nisu tema razgovora u Briselu, kao i to da su oni građani Srbije koji svoje probleme treba da rešavaju u srpskim institucijama.

Povodom izjava političkih lidera Albanaca iz tih mesta datih juče u Prištini nakon sastanka sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, Zoran Stanković je upozorio da teška retorika dovodi u zabludu obične ljude.

"Kada tako lako kažete da ste najdiskriminisanija nacija, onda sigurno znate da ta teška retorika uvek upozorava na problem i loše kvalifikuje državu u kojoj živite. Kada kažete da bi vam bilo negde drugo bolje, morate da budete svesni koju političku igru igrate i za koga, kao i šta možete da dobijete, a šta da izgubite. Morate biti svesni i kako se vaše reči reflektuju kod građana Srbije", naveo je Stanković u saopštenju.

Dodao je da Albanci moraju da znaju da u Srbiji imaju poseban tretman, jer Srbija poštuje Ustav, zakone i konvencije o pravima nacionalnih manjina i ulaže u te tri opštine i sredstva i napore kako bi građani što bolje živeli.

Ocenio je da svaki lider mora da vodi računa o građanima i tome da ne podiže tenzije. 

Stanković ističe da je juče na konferenciji za novinare od jednog predstavnika Albanaca iz Preševa čuo da ideja o granicama nije Tačijeva nego njihova iz 1992, a da je upravo od tog političara 2016. godine čuo da kaže da je vreme da se stavi tačka na priče o promenama granica i da Preševo i Bujanovac svoju budućnost treba da traže u okvirima Srbije.

Albanci će, kako je dodao, bez obzira na sve u Srbiji imati saradnika. 

"Svi politički lideri iz Preševa, Bujanovca i Medveđe veoma dobro znaju da je najveći problem nezaposlenost", rekao je Stanković i dodao da će Koordinaciono telo nastaviti da radi na unapređenju života tih ljudi. 

Predsednik Koordinacionog tela istakao je da je u te tri opštine juga centralne Srbije bezbednost stabilna, da nema međunacionalnih i drugih sukoba i tenzija, ističe se u saopštenju.

broj komentara 7 pošalji komentar
(utorak, 11. sep 2018, 21:16) - anonymous2 [neregistrovani]

kriminalno bezobrazno

Ne sme se dozvoliti "skretanje sa teme" i proširenje problema a još nije rešen ni osnovni.

(utorak, 11. sep 2018, 21:14) - Olga [neregistrovani]

Станковић: Албанци са југа Србије нису тема у Бриселу

Zasto bi bili, ko ih to ugrozava ?

(utorak, 11. sep 2018, 17:56) - Fadil [neregistrovani]

Mir

Budimo ljudi ,jer to je želja svih nas

(utorak, 11. sep 2018, 17:54) - oko [neregistrovani]

mimi@gmail.com

To je Srbija

(utorak, 11. sep 2018, 17:43) - anonymous [neregistrovani]

paramonte

Oni su gradjani Srbije i tako ce i ostati.

(utorak, 11. sep 2018, 17:40) - Quote [neregistrovani]

Tema

Oni nisu ni završili glavne i aktuekne teme a pominju nešto što nikad neće biti.

(utorak, 11. sep 2018, 16:49) - Ivana [neregistrovani]

Ozbiljno

I ne razumem što bi bili tema. Da nisu proterani, raseljeni?