Skot: Dogovor o Kosovu još uvek moguć

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot kaže da Beograd i Priština treba da dođu do dogovora o Kosovu i da bi jedino takav dogovor bio trajan i ističe da bi za njegovu implementaciju bila važna podrška SAD, Nemačke i Rusije.

"Mislim da je dogovor o Kosovu još uvek moguć i nadam se da će lideri u regionu ići dalje jer imamo priliku da izgradimo region baziran na miru, stabilnosti i prosperitetu", rekao je Skot novinarima u prostorijama Crvenog krsta gde je učestvovao u akciji dobrovoljnog davanja krvi.

Skot je naveo da Beograd i Priština treba da dođu do dogovora o KiM i da bi jedino takav dogovor bio trajan.

On je precizirao da bi podrška SAD, Rusije i Nemačke bila važna za implementaciju takvog dogovora, ali da je glavni posao u regionu, odnosno između Beograda i Prištine.

Na pitanje da li bi SAD sarađivala sa Rusijom ukoliko se dođe do rešenja, budući da je američki senator Ron Džonson, koji je u nedelju i ponedeljak boravio u Beogradu, izjavio da je Rusija i dalje destabilizujući faktor na Balkanu, ambasador je rekao da postoji neslaganje SAD i Rusije oko brojnih pitanja, ali da su dve zemlje spremne da sarađuju kada im se interesi poklapaju.

"Kada je reč o stabilnosti u ovom regionu, mislim da se naši interesi poklapaju", rekao je Skot.

Novinare je zanimalo i tumačenje jučerašnje poruke senatora Džonsona o tome da SAD neće nametati rešenja za Kosovo, ali da će dati prostora predsedniku Vučiću da "pronađe fleksibilno rešenje" o čemu ambasador kaže:

"Mislim da je njegova poruka u Beogradu, ali i kada je bio na Kosovu, da lideri iz Beograda i Prištine treba da budu hrabri, kreativni, fleksibilni i da će njihov dogovor, ukoliko ga postignu, verovatno podržati i svi drugi", kazao je Skot.

Na konstataciju novinara da je izjava Džonsona ostala otvorena, budući da je Priština ta koja koči razgovore sa Beogradom i ne ispunjava obaveze koje je preuzela iz Briselskog sporazuma, Skot je naglasio da ne želi da ulazi u detalje pregovora koje vodi EU i dodao da je senator poručio da "svaka strana treba da ima mesto i prostor kako bi se došlo do dogovora".

Na pitanje da li bi SAD podržale dogovor o promeni granica s obzirom na to da je Džonson rekao da SAD nije "podvukla crtu" kada je reč o toj temi, Skot je istakao da je najvažnije da Beograd i Priština postignu dogovor, kao i da će SAD oceniti da li će takav dogovor izgraditi stabilnost u regionu.

"To je otvoren proces, mislim da je ovo dobro vreme i da ovaj problem treba jednom rešiti, a zašto ne sada", zaključio je Skot.

broj komentara 11 pošalji komentar
(utorak, 11. sep 2018, 21:30) - Bilja [neregistrovani]

Sve je moguce

Uz veliku podrsku koju imamo od strane drugih zemalja naravno da je moguc, Albanci ce morati da popuste jer ce im tako biti na kraju naređeno.

(utorak, 11. sep 2018, 19:42) - Божидар [neregistrovani]

Запад да утиче на Албанце

Србија јесте од почетка била за договор, и даље верује да је он могућ зарад виших циљева, трајног мира и стабилности, али Запад посебно САД и ЕУ би морали да изврше притисак на Албанце да одговорно и искрено учествују у преговорима, такоће да најоштрије осуде насиље које Албанске параполитичке групе спроводе на КиМ.

(utorak, 11. sep 2018, 19:34) - Dule [neregistrovani]

konacno

Konacno su shvatili da bez Srbije nema resenja .....ne moze jedna strana sve da dobije.

(utorak, 11. sep 2018, 18:41) - anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

Zapad,, Uzas

Zapad postavlja Uzasne uslove za uclanjenje Srbije u EU savezu...Da Srbija prekini tradicionolne odnose sa
Rusijom ...DA priznamo nezaviznost Kosova..i ko zna koliko vise..

(utorak, 11. sep 2018, 18:18) - zoran [neregistrovani]

resenje

Konacno su shvatili da bez Srbije nema resenja .....ne moze jedna strana sve da dobije.

(utorak, 11. sep 2018, 18:02) - anonymous [neregistrovani]

paramonte

Nadamo se da je u pravu.

(utorak, 11. sep 2018, 17:52) - Mamo [neregistrovani]

Dogovor

Da ali gde je međunarodna zajednica da pruži podršku.

(utorak, 11. sep 2018, 17:25) - milan lala [neregistrovani]

Resenje

Dogovor je normalno moguc ako vi / SAD pristanete na dogovor i vazecu rezoluciju 1244 SB.-OUN pa se resenje ponudi u okviru vazece rezolucije. Svi mi znamo da Srbija pregovara sa vama / sa SAD , a ne sa Albancima ili EU . Nismo mali sve nam je jasno , vreme je da pocnete da nas uvazavate kao narod .

(utorak, 11. sep 2018, 16:27) - mikica [neregistrovani]

kom

Dosta više da se priča uopšteno i da se pominjemo zajedno.Treba da im se stavi do znanja ko i kako koči pregovore,a ne da budemo u istom košu.

(utorak, 11. sep 2018, 15:56) - Goga [neregistrovani]

Srbija

Dogovor nece biti moguc,sve dok Pristina bude olako shvatala sve njene obaveze u vezi KiM!