"Odnosi u uzlaznoj putanji, Maroko ne menja stav oko KiM"

Diplomatski odnosi Srbije i Maroka su u uzlaznoj putanji, a Maroko ostaje pri stavu da neće priznati nezavisnost KiM, rečeno je posle sastanka šefova diplomatija Srbije i Maroka, Ivice Dačića i Nasera Burita.

Dve države, kako su istakli ministri, imaju potencijala za bolju ekonomsku saradnju, posebno po pitanju poljoprivrede i automobilske industrije.

Prošlo je 14 godina od kada je poslednji put ministar spoljnih poslova Maroka bio u poseti Srbiji, a Naser Burita kaže da odnosi dve zemlje doživljavaju neku vrstu "medenog meseca".

Naglasio je da će dve zemlje povećati saradnju u kulturi, prosveti, sportu, kao i da se moraju iskoristiti potencijali za bolju ekonomsku razmenu, posebno u poljoprivredi i automobilskoj industriji.

Ministar Dačić je ukazao da dve zemlje sada imaju uzlazni trend u saradnji.

Dačić je rekao da je cilj Srbije da saradnja dve zemlje bude na nivou kakva je bila za vreme Tita.

Najavio je da će sledeće nedelje biti održan poslovni savet u cilju bolje ekonomske saradnje dve zemlje, kao i da će ponovo biti aktivirane mešovite ekonomske komisije 

"Maroko i Srbija su spremni da osnaže saradnju u duhu teritorijalnog suverenita i integriteta", rekao je Dačić.

Maroko, inače, nije priznao Kosovo kao nezavisnu državu, a Burati kaže da se ta zemlja protivi svakom jednostranom proglašenju nezavisnosti.

Dodaje da Maroko razume brigu Srbije, jer je i njima ugrožen teritorijalni integritet.

"Stav Maroka je principijelan. Mi smo protiv jednostrano proglašene nezavisnosti, priznavanje neke države mora da se učini u okviru sistema UN i treće Maroko je sam ugrožen u teritorijalnom integritetu, suočava se sa jednostranim proglašenjem kvazi države i razumemo stav i brige Srbije", istakao je Burita.

Takođe, ministar Dačić najavio je nastavak diplomatske ofanzive Srbije, odnosno rad na pronalaženju rešenja za Kosovo. 

Između Srbije i Maroka danas je potpisan Memorandum o saradnji u oblasti sporta, a taj dokument Naser Burita potpisao je sa ministrom sporta Vanjom Udovičićem.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво