Ljimaj spreman da preda mandat opoziciji

Zamenik kosovskog premijera Fatmilj Ljimaj, kojeg je vlada predložila da prevodi tim za dijalog sa Beogradom, spreman je, kaže, da taj mandat preda opoziciji pod uslovom da sve političke partije učestvuju u tom dijalogu. Neki od lidera opozicije su, u međuvremenu, ponovili da su protiv "korekcije granica".

Ljimaj, koji je i lider Socijaldemokratske inicijativa (NISMA), koja je deo vladajuće koalicije, smatra da dijalog sa Beogradom ne može da se vodi pojedinačno i zato ga kaže treba proširiti na sve kosovske političke subjekte.

Ljimaj, čiji tim za dijalog nije potvrđen u parlamentu zbog nedostatka kvoruma, u intervjuu za Zeri nije želeo da govori o idejama koje u vezi sa razgraničenjem sa Srbijom iznosio kosovski predsednik Hašim Tači.

Kaže da je Kosovo "nezavisna država", a cilj kosovske vlasti je da "Srbija prizna tu nezavisnost i da Kosovo postane član UN".

Naveo je da Beograd još nije izašao sa konkretnim predlogom pod kojim uslovima bi Srbija bila spremna da prizna kosovsku nezavisnost, te da Priština ne zna kakav je stav Srbije u vezi sa tim.

Argumenti opozicije protiv "korekcije granica"

Lider opozicionog Demokratskog saveza Kosova i bivši premijer Isa Mustafa, sudeći prema objavi na Fejsbuku, nije ohrabrio predstavnike Albanaca sa juga Srbije koji žele pripajanje Kosovu.

Mustafa je, naime, napisao da je zabrinut za položaj Albanaca u tri opštine juga centralne Srbije, ali i da im je tokom jučerašnjeg sastanka u Prištini preneo da je "otvaranje pitanja teritorijalnog integriteta ne samo u sukobu sa kosovskim ustavom i Deklaracijom o nezavisnosti, već i rizikuje vraćanje pitanja državnosti Kosova na pregovarački sto".

Konstatovao je i da Beograd u ovom trenutku ne priznaje ni postojeće kosovske granice.

Ovim povodom oglasio se i šef poslaničkog kluba DSK Abdulah Hoti koji je, kako prenosi portal Insajderi, takođe konstatovao da je njihov zahtev za priključenje Kosovu protivustavni.

Hoti je izričit da DSK neće glasati za tako nešto u parlamentu, osim ako ne bude postojala volja za, kako je rekao, promenu kosovskog ustava.

Inače, politički predstavnici tri opštine sa juga centralne Srbije juče su boravili u Prištini, gde su razgovarali sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, koji se u okviru Briselskog dijaloga zalaže za priključenje te tri opštine Kosovu.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 11. sep 2018, 20:03) - Deki [neregistrovani]

ajd

Aj da vidimo i to.

(utorak, 11. sep 2018, 14:58) - Wakanda [neregistrovani]

Opozicija

Ma koja opozicija, svi žele da budi vlast.

(utorak, 11. sep 2018, 14:57) - Krš [neregistrovani]

Rasulo

Biće rasulo i katastrofa ako svi u glas krenu da pregovaraju.