"Srbija i Bugarska će raditi na razvoju bilateralnih odnosa"

Bugarska će nastaviti da podržava Srbiju na putu evrointegracija, poručila je u Sofiji predsednica Sobranja Cveta Karajančeva u razgovoru sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković. Maja Gojković sastala se i sa predsednikom Bugarske Rumenom Radevim i naglasila da su savremeni odnosi Srbije i Bugarske dobri i da idu ka uzlaznoj putanji.

Sagovornice su u razgovoru naglasile da će učiniti sve da kroz parlamentarnu saradnju i dalje rade na tome i na razvoju bilateralnih odnosa.

Gojkovićeva i Karajančeva su naglasile da parlamentarci, koji predstavljaju građane Srbije i Bugarske, razvijaju dobre odnose imajući u vidu da se bliskost dva naroda ne zasniva samo na geografskom susedstvu i viševekovnoj povezanoj istoriji, već i na sličnosti jezika, kulture, zajedničke vere i tradicija.

One su se saglasile o značaju jačanja saradnje na nivou radnih tela parlamenata, kao što su odbori za spoljne poslove i evropske integracije, saobraćaj, infrastrukturu i turizam i naglasile da posebno imajući u vidu zajedničke prioritete vlada dve države u oblasti obrazovanja, informatičkog društva i digitalizacije parlamenti Srbije i Bugarske bi mogli doprineti na tim poljima.

Gojkovićeva je ukazala da je za Srbiju važna i saradnja i razmena iskustva u vezi sa procesom evropskih integracija, posebno u pogledu prilagođavanja nacionalnog zakonodavstva pravnim tekovinama EU. 

Predsednica Skupštine Srbije je zahvalila na podršci Bugarske evrointegracijama Srbije, podsećajući da su tokom bugarskog predsedavanja otvorena dva poglavlja i ukazala da je važno da se dinamika otvaranja pregovaračkih poglavlja ubrza u narednom periodu i da očekuje podršku "trojke" - Bugarske, Austrije i Rumunije.

Gojkovićeva i Karajančeva su se saglasile da je važno da Evropska unija na Zapadni Balkan gleda kao na region koji nije deo problema već deo rešenja, a Karajančeva je istakla da je Bugarska spremna da pomogne u svemu što je potrebno na putu Srbije ka EU, ukazujući da pristupanje zahteva reforme, kao i da je to težak proces, a da poslanici Sobranja, koji su prošli put integracija u EU, mogu pomoći i preneti iskustva u različitim oblicima.

Konstatovale su da je realizacija zajedničkih infrastrukturnih projekata izuzetno važna, jer se na taj način garantuju povezanost dve države i čitavog regiona i podstiče razvoj poslovne saradnje i turizma, gde se već beleži značajan rast razmene turista između dve države.

Razgovarale su i o položaju bugarske nacionalne manjine, a u tom kontekstu Karajančeva je zahvalila na angažmanu i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i na pomacima koji su učinjeni po pitanju položaja bugarske nacionalne manjine i istakla značaj što se pitanja obrazovanja, kao i medija na maternjem jeziku rešavaju u korist te nacionalne manjine.

Gojkovićeva je naglasila da bugarska nacionalna manjina predstavlja most saradnje između dve države i ukazala da je ostvaren značajan napredak, kao i da je donošenjem zakona ova oblast uređena po evropskim standardima, kao i da postoji čvrsta volja rukovodstva Srbiji da se radi na unapređenju položaja bugarske nacionalne manjine, što je i pokazano na primeru izdavanja udžbenika na bugarskom jeziku.

Maja Gojković je pozvala predsednicu Narodnog sobranja da sledeće godine dođe u posetu Srbiji kada se navršava 140 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa i da zajedno obeleže taj važan datum.

Karajančeva je prihvatila poziv da sledeće godine uzvrati posetu.

Sa predsednicom Sobranja Gojković, koja boravi u dvodnevnoj poseti Bugarskoj, položila je i venac na Spomenik neznanom junaku u Sofiji, navodi se u saopštenju Narodne skupštine.

U Delegaciji Narodne skupštine su i narodni poslanici, članovi Odbora za spoljne poslove i evropske integracije Maja Pužić i Žarko Mićin, kao i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Bugarskom Novica Tončev.

Gojkovićeva i Radev o odnosima dve zemlje 

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sastala se i sa predsednikom Bugarske Rumenom Radevim i naglasila da su savremeni odnosi Srbije i Bugarske dobri i da idu ka uzlaznoj putanji, a da intenzivan politički dijalog na svim nivoima vlasti pokazuje da su obe zemlje jednako odlučne da razviju saradnju na svim poljima. 

Radev je tokom susreta ukazao da je susret sa predsednikom Srbije uneo novi duh u odnose dve države, kao i da su Srbija i Bugarska krenule putem istorijskog pomirenja i razumevanja. 

Radev je naglasio da su odnosi dve zemlje, saradnja na političkom i ekonomskom planu, kao i po pitanju nacionalnih manjina dobar primer kako treba da se razvijaju odnosi u regionu.

On je podsetio da je u poslednje dve godine bilo 17 sastanaka na različitim nivoima vlasti, dva predsednika, vlada i parlamenata, što je donelo rezultate, koji se ogledaju kroz povećanje robne razmene, koja je dostigla milijardu dolara.

Napominje da je period predsedavanja Savetom EU od strane Bugarske doneo jasnu evropsku perspektivu i Srbiji, ukazujući da put ka EU zahteva napore i države i društva u celini, te da je Bugarska svesna tih napora i spremna je da pomogne.

Predsednica Narodne skupštine zahvalila je Bugarskoj na podršci evrointegracijama Srbije, ukazujući na potrebu jačanja dinamike pregovaračkog procesa, te izrazila očekivanje da će Bugarska nastaviti da se angažuje da region bude važan deo agende predsedavanja Savetom EU i u narednom periodu.

Radev je predsednici Skupštine Srbije preneo da je zahvalan na angažovanju predsednika Vučića i zalaganju koje je pokazao po pitanju položaja bugarske nacionalne manjine u Srbiji.

Gojkovićeva je ukazala da Srbija čini sve da manjinama omogući što bolje obrazovanje na maternjem jeziku i njihov položaj u celini u skladu sa evropskim standardima, kao i da je u poslednje dve godine, od njene prethodne posete Bugarskoj, ostvaren značajan napredak i doneti dobri zakoni koji su doprineli poboljšanju položaja pripadnika manjina.

Gojkovićeva i Radev su razgovarali o regionalnoj saradnji, posebno jačanju saradnje u okviru Dunavske strategije, i mogućnosti da predsednici država regiona, ali i parlamenti daju svoj doprinos za jačanje veze. 

Radev je ukazao da građani žele da u svakodnevnom životu vide realne rezultate integracija, a Dunavska strategija pruža realan mehanizam zbližavanja ljudi dunavskog regiona i njihovom povezivanju.

Gojkovićeva je podsetila da se sledeće godine obeležava 140 godina od diplomatskih odnosa dve države i da je to dobra prilika da se građanima predstave rezultati zajedničkog rada na unapređenju odnosa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се