Vučić: Odgovorna kritika, a ne glorifikacija Miloševića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je ono što je juče govorio na Kosmetu o Slobodanu Miloševiću ne glorifikacija, već ozbiljna i odgovorna kritika politike koju smo vodili. Istakao je da su mnogi falsifikovali njegovu izjavu u kojoj je rekao: "Milošević je imao najveću podršku, bio je veliki lider, ali rezultati njegove vladavine za Srbe su bili veoma loši."

Odgovarajući na pitanje novinarke RTS-a o jučerašnjem istupanju u Kosovskoj Mitrovici i kvalifikacijama politike Slobodana Miloševića, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je bilo falsifikovanja njegovog govora, ili da su se u nekim slučajevima "pravili da nisu čuli" ono što je rekao.

"Juče sam, između ostalog, najviše govorio o Srbima, našim zabludama, greškama i putu u budućnost, neophodnosti uspostavljanja novih odnosa Srba i Albanaca. Nikada manje aplauza nisam dobio, ali nikada više ljudi nije reklo da sam govorio istinu", rekao je Vučić na konferenciji za novinare sa Ronom Džonsonom.

Rekao je da su mnogi falsifikovali njegovu izjavu o Slobodanu Miloševiću, ili "da su se pravili da nisu čuli i videli" ono što je rekao.

Ponovio je svoje reči iz Mitrovice: "Milošević je imao najveću podršku, bio je veliki lider, ali rezultati njegove vladavine za Srbe su bili veoma loši."

"Samo su taj drugi deo rečenice neki zaboravili ili ispustili. Moje je da poštujem prethodnike i da se trudim da kada o njima govorima, možda sam u prethodnom periodu ponekad i grešio govoreći o nekim drugim, ali o ovima, gledajući sa istorijske distance, trudio sam se da ih ne napadam za gluposti za koje su bili napadani", rekao je Vučić.

Naveo je da nije želeo da napada Miloševića za ono za šta su ga napadali neki drugi lideri – "da li mu je žena uticala na nekoga da siromašna dadilja dobije stan od 40 kvadrata, da je sin imao diskoteku". "Ja takvim glupostima ne mogu da se bavim, to priliči neodgovornima i neozbiljnima", rekao je Vučić.

Istakao je da je juče izneo kritiku politike koja je tada vođena.

"Ono što sam juče rekao je ne glorifikacija, već naprotiv, ozbiljna i odgovorna kritika politike koju smo vodili, sa vrlo lošim rezultatima po Srbiju", rekao je Vučić.

Istakao je da je zato rekao da je nama važno da više ne gajimo kult grobova, već kult živih, ne kult prošlosti, već kult budućnosti.

"A zašto su neki to koristili, izvlačeći iz konteksta, to pokazuje da nisu spremni da se suoče sa rečima koje sam izgovorio i odgovornom politikom jer oni samo ako imaju lošeg Vučića i lošu Srbiju mogu da imaju politiku", rekao je Vučić.

Rekao je da će Srbija za nekoliko godina sve da pretekne. "Dve zemlje smo pretekli po platama i penzijama, za tri godine ako nastavimo, prestići ćemo još zemalja", rekao je predsednik i dodao da mnogima ne odgovara uspešna, bogatija Srbija, Srbija koja čuva mir i stabilnost.

"Neću da se sekiram, već ću uvek njima da govorim istinu kao što sam imao hrabrost da govorim našem narodu", zaključio je Vučić.

broj komentara 23 pošalji komentar
(utorak, 11. sep 2018, 12:37)
anonymous [neregistrovani]

Postoji

nas predsednik ne mora da ponavlja sta je rekao o Milosevicu, sve je to snimljeno sta je rekao.Sada svaki tumaci na svoj nacin nekome to odgovarao, nekomo ne 

(utorak, 11. sep 2018, 12:28)
anonymous [neregistrovani]

@Милошевић

Voleo bih da vidim danasnje politicare, ili one pre njih, kako bi se snasli u situaciji u kakvoj je bila Srbija u Milosevicevo vreme...Pod svim mogucim sankcijama i pritiscima, razvucena na vise frontova, pod stalnom pretnjom NATO-a.I u takvim uslovima stvorena je Republika Srpska i rezolucija 1244 po kojoj je Kosmet Srbija, na tu rezoluciju potpis su stavile skoro sve drzave pa cak i Amerika koja nas je bombardovala da nam otela Kosmet.Druga je stvar sto se danas rezolucija 1244 ne postuje, ali cinjenica je da je Milosevic uspeo da 'izboksuje' rezoluciju 1244, cisto sumnjam da bi Amerikanci tek tako pristali na rezoluciju 1244 da su mogli da sprovedu u delo ono sto su naumili.Za vreme Miloseviceve vladavine Albanci sa Kosmeta nisu hapsili i vukli po ulicama srpske ministre, niti su njihove kvazi policijske snage mlatile narod na Severu Kosmeta.To se dogadja danas, kada Milosevica vec odavno nema. E upravo je tu poenta, Milosevic kakav god da je bio nije popustao pod pritiscima.A ovi danas i oni pre njih cim cuju rec 'rat, sukobi itd' odmah slusamo one izlizane fraze- dacemo sve da sacuvamo mir i stabilnost...I pored toga sto je ocigledno da druga strana ne zeli mir i sigurnost.Milosevic nije ustuknuo pred NATO paktom, a ovi danas i oni pre njih takoreci ustuknu cim neki strani ambasador u Beogradu kaze takva i takva stvar...

(utorak, 11. sep 2018, 10:11)
anonymous [neregistrovani]

diplomatija

diplomatija je na putu da uokviri srbiju u nekim granicama bez ratnih sukoba.vlasti nisu bile u stanju da to urade pre vise desetina godina i dosli smo u situaciju da dajemo nasu teritoriju drugima.

(utorak, 11. sep 2018, 10:10)
Vlada [neregistrovani]

Zašto ne reći i ovo?

Milošević je povukao vojsku iz Krajine i dozvolio oluju. Stavio je sankcije Republici Srpskoj. 98e je zaustavio policiju 30 km od granice sa Albanijom i naredio im da se povuku.

(utorak, 11. sep 2018, 09:08)
Marija [neregistrovani]

Izvući pouke

Prošlost moramo ostaviti istoriji i iz nje izvući pouke. Čini mi se da Vučić to i radi, shvatio je gde su grešili njegovi prethodnici, izvukao pouke i na dobrom je putu da sredi situaciju

(utorak, 11. sep 2018, 09:08)
Саша [neregistrovani]

Милошевић

Политички, економски и морално Милошевић је био један од најгорих лидера Србије.И не само то него је у све структуре власти дозволио улазак криминалаца и мафијаша од чега и дан данас трпимо последице.Лично не би га изручио али би му у Србији судио за велеиздају и доживотна казна би била једина примерена

(utorak, 11. sep 2018, 08:19)
Bane [neregistrovani]

Dobro

Govor je bio baziran na tome da mir i ekonomija nemaju alternativu.

(utorak, 11. sep 2018, 08:01)
anonymous [neregistrovani]

pamcenje

Au druze koliko ti ne znas ili si zaboravio.Fabrike su vec stale za vreme Milosevica zbog sankcija,primera koliko hoces.Republika Srpska je stvorena i opstala prvenstveno zbog tamosnjih Srba kojima je isti Milosevic uveo sankcije kad su definitivno poceli misliti svojom glavom.Vojsku nije voleo uvek je se plasio i forsirao je policiju,sezdeset generala je smenio dok nije doveo poslusne ljude i opet nije u potpunosti verovao.Mnogo toga ima sa de prica a na kraju najvaznije,to su dve najvece pljacke narodau njegovoj reziji u nasoj novijoj istoriji,zajam za Srbiju i devizna stednja.

(utorak, 11. sep 2018, 07:43)
Bojan [neregistrovani]

ljubomora

Okretanje reci predsednika i pogresno tumacenje je odraz ljubomore i nemoci, kao i pokusaj da se obezvredi i negativizuje govor i poseta, ali svi smo svesni pozitivnih efekata i poruka upucenih tih dana.

(utorak, 11. sep 2018, 02:12)
Milutin [neregistrovani]

RE Neko ljubomoran. A neko masno laže

Samo si prijatelju zaboravio još da kažeš da smo nosili rumunske gaće, da je plata bila par maraka, da nije bilo benzina, da su prodavnice bile prazne, da je Milošević tudju decu mobilisao i slao na ratište, da u svim ratovima, u kojima nismo učestvovali, ni jednom nije otišao do bolnice da obidje ranjenike, kao što se za vreme rata sa NATO nije pojavio ni u jednom rovu da obodri vojnike.
E to je bila ta Miloševićeva Srbija.
A seti se samo Kralja Petra I, kako je sa oba sina sišao u rov na Rudniku kada je bilo najteže. Nije poslao ni Aleksandran ni Djordje da "nose gajbica".
I tu se ne slažem sa Vučićevim, inače dobro intoniranim govorom, da je Milošević bio veliki lider. Nije bio, upropastio je skoro sve čega se dohvatio.