Gujon: Saslušanje i pretnje pre zabrane ulaska na Kosovo

Francuski humanitarac Arno Gujon, kojem je na neodređeno vreme zabranjen ulazak na Kosovo, kaže za RTS da ga je kosovska policija pretresala "kao kriminalca" i da je saslušavan tri sata. Rekli su mi da će, kao što ja "prljam" Albance u francuskim medijima, i oni uprljati moje ime i moj imidž, navodi Gujon.

Kosovska policija je Arnoa Gujona zadržala na administrativnom punktu Merdare kada je krenuo na Kosovo kako bi prisustvovao otvaranju farme živine za potrebe narodne kuhinje Eparhije raško-prizrenske u srpskom selu Prekovce kod Novog Brda.

Gujon za RTS kaže da je carinik, kada mu je predao svoju srpsku ličnu kartu, naredio policajcu da ga privede i stavi mu lisice.

"Međutim, on je bio Srbin i nije mi stavio lisice, ali su me svi vodili u njihovu kancelariju gde su me pretresli, gde sam se našao kao da sam kriminalac i onda su mi dali zabranu ulaska na Kosovo i Metohiju na neodređeno vreme, bez obrazloženja", objašnjava Gujon.

Mladi Francuz kaže da je njegov humanitarni rad doveden u pitanje i da je "danas poslata stravična poruka".

"Nažalost, oni redovno i privode i hapse Srbe na Kosovu i Metohiji, a očigledno su sada počeli da hapse i one koji nisu Srbi, ali koji pomažu Srbima koji u teškim uslovima preživljavaju na Kosmetu", ističe Gujon.

Policija ga je zadržala tri sata, a u međuvremenu je, kaže, došla ekipa iz obaveštajne službe koja ga je ispitivala ne samo o humanitarnom radu nego i o izveštavanju francuskih medija o situaciji na Kosovu i Metohiji.

"Onda su mi zapretili tako što su mi rekli: Pošto ti prljaš Albance u Francuskoj, mi ćemo da uprljamo tebe i tvoju ličnost, tvoj imidž, tebe i tvoje porodice i to na sve moguće načine, preko svih mogućih kanala", ispričao je Gujon i zaključio da je "to opasno, to je više od same zabrane".

Francuski humanitarac kaže da se neće pomiriti sa zabranom i da će nastaviti da se bori za pravdu, kako bi mogao da nastavi da dostavlja preko potrebnu pomoć srpskom narodu na Kosmetu.

broj komentara 13 pošalji komentar
(utorak, 11. sep 2018, 13:17)
Aca [neregistrovani]

Mitovi

Okrenimo se buducnosti zbog Srba na Kosovu i pustimo francusko- srpske mitove o prijateljstvu sa strane.

(utorak, 11. sep 2018, 09:07)
Неша [neregistrovani]

Француски витез

Арно Гујон је постао синоним за хуманост, храброст, част и истину, помаже нашем народу на Косову и Метохији, без икаквог личног интереса! Он је нека врста заштитника наших људи, поготову у енклавама, прави је витез! Борећи се за истину у правду, изабрао је пут страдања, зато осећам да је један од нас! Сада сам забринут за његов живот, као што бринем за наш народ на Косову и Метохији! На овом примеру видимо дана Косову нема државе, већ влада терор, страх и хаос!

(utorak, 11. sep 2018, 04:04)
anonymous [neregistrovani]

Francuske medije

Hvala mu na pomoci, ali mislim da bi najvise uradio za Srpski narod na Kosovu kad bi ubedio Francuske medije da sto vise pisu istinu o Kosovu. Ovako, malo ko u Francuskoj zna ko je on i sta radi.

(utorak, 11. sep 2018, 03:16)
Cvetko Konj [neregistrovani]

Veliko Hvala

Bilion puta hvala za ovog velikog dobrotvora je malo.
Gujona cemo da pamtimo kroz vekove kad su nas svi pljuvali I ponizavali ubijali trovali I mucili ovaj Francuz velikog srca je dosao da podeli njegovu dobrotu sa nasom mukom.
Svako dobro I odlicno zdravlje I da te Bog cuva !!!

(utorak, 11. sep 2018, 01:36)
Aotearoa [neregistrovani]

A gde je sad EU

da se oglasi !?

(ponedeljak, 10. sep 2018, 22:38)
Deda Pera [neregistrovani]

Svaka ti čast...

Svaka ti čast dobri čoveče ! Neka te Bog čuva i neka ti da zdravlje, sreću i sve što poželiš.

(ponedeljak, 10. sep 2018, 21:06)
anonymous [neregistrovani]

Heroj

Gledam ovog divnog coveka, nisam mogla da nezaplacem, suze same ide. Hvala ti od sveg srca, ti si heroj

Pozdrav Rada

(ponedeljak, 10. sep 2018, 21:03)
anonymous [neregistrovani]

Пуна подршка

Моја пуна подршка и велика захвалност за све што чини за наш народ.

(ponedeljak, 10. sep 2018, 20:30)
anonymous [neregistrovani]

Treba da se uključe državne institucije

U pomoć ovom hrabrom i nesebičnom coveku,kojeg ljude nasilja ,nemorala žele spreciti u njegovoj humanitarnoj akciji ,pomaganja ljudima.Dali svet može da vidi kakvi razbojnici upravljaju tim Kosovom.

(ponedeljak, 10. sep 2018, 20:27)
anonymous [neregistrovani]

Da li je

Makron upoznat da njegovi sunarodnici ne mogu na Kosovo, čak ni kao humanitarci?