Francuski senator Kadik u poseti Beogradu

Predsednica Vlade Ana Brnabić je, u razgovoru sa članom Odbora za spoljne poslove Senata Francuske Olivijeom Kadikom, zahvalila na podršci evrointegracijama koje ta zemlja pruža i naglasila da će Srbiji biti čast da, na poziv predsednika Aleksandra Vučića, ugosti predsednika Francuske Emanuela Makrona. Senator Kadik je naveo da želi što pre Srbiju da vidi kao punopravnu članicu EU.

Sagovornici su se saglasili da je zajednički cilj da ceo Zapadni Balkan bude u Evropskoj uniji.

"Kompromis je nužan, i to je naš stav", naglasila je Brnabić u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine.

Istakla je da se "ponosi što je deo tima koji, isključivo poštujući principe mira i stabilnosti, želi da dođe do trajnog rešenja ovog pitanja".

"Predsednik Aleksandar Vučić, i tokom jučerašnje posete Kosovu i Metohiji pokazao je svu odgovornost jakog lidera, koji je uprkos izazvanim incidentima, dostojanstveno reagovao i nije odustajao od poruke da ćemo nastaviti da težimo zajedničkom, održivom rešenju", naznačila je premijerka.

Istakla i da je Srbija politički stabilna i ekonomski atraktivna za investicije, što, kako je rekla, potvrđuje prisustvo velikih francuskih kompanija, poput "Tigar tajers" (Mišlen grupa), kao trećeg izvoznika Srbije u ukupnoj razmeni sa svetom.

Takođe, pomenula je i kompaniju "Vensi", koja je izabrana za koncesionara aerodroma "Nikola Tesla", kao i "Suez", koja planira da u sanaciju i tretman komunalnog otpada deponije Vinča investira oko 300 miliona evra.

"Vlada radi na tome da Srbija bude moderna država, razvijene tržišne ekonomije, koja će biti regionalni lider", podvukla je Brnabić, a saopšteno je iz Vlade.

Ukazala je i da reforme koje se sprovode u oblasti javnih finansija, upotrebi modernih tehnologija i pokretanju inovacija, vladavini prava, unapređuju investicionu klimu u zemlji i povećavaju konkurentnost srpskih firmi, kada nastupaju na drugim tržištima.

Sa Dačićem o boljoj saradnji Srbije i Francuske

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je Olivijea Kadika koji je tom prilikom izarazio nadu da će Srbija vrlo uskoro postati član Evropske unije.

Ministar Dačić je konstatovao vidan napredak u pogledu intenziviranja političkog dijaloga i unapređenja bilateralne saradnje na ekonomskom planu u poslednjih godinu dana, odnosno od posete Olivijea Kadika u novembru prošle godine.

Izrazio je i očekivanje da će saradnja Srbije i Francuske biti još bolja nakon posete predsednika Francuske Srbiji krajem ove godine.

Podsećajući da su Srbija i Francuska strateški partneri i istorijski saveznici, preneo je zadovoljstvo što ne samo ove godine dve države obeležavaju stogodišnjicu prijateljstva, već i naredne godine 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Dačić je, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, zahvalio i na podršci koju Francuska pruža evrointegracijama Srbije.

Senator Kadik je preneo svoje lično zadovoljstvo što su bilateralni odnosi dve zemlje unapređeni i potvrdio istorijsko prijateljstvo dva naroda.

Izrazio je nadu da će Srbija vrlo uskoro postati član Evropske unije, konstatujući izuzetan doprinos Srbije u oblastima od globalnog i regionalnog značaja, poput upravljanja migracijama, učešća u mirovnim misijama i borbi protiv organizovanog kriminala.

Počast palim Francuzima u Prvom svetskom ratu

Francuski senator je zajedno sa predsednicom parlamentarne grupe francusko-srpskog prijateljstva Natašom Vučković, položio je vence na spomenik palim junacima na Francuskom vojnom groblju u Beogradu.

Ceremonija odavanja počasti palim francuskim vojnicima u Prvom svetskom ratu, kojoj je prisustvovao i ambasador Francuske u Srbiji Frederiko Mondoloni, počela je intoniranjem himni Francuske i Srbije, nakon čega su se Kadik i Vučković upisali u Knjigu žalosti.

Kadik je napisao da je herojska žrtva francuskih vojnika nastradalih za Francusku tokom Prvog svetskog rata omogućila da se izgradi mir za celu Evropu.

"Mi ih nikada nećemo zaboraviti", zaključio je Kadik, koji se potpisao kao senator, predstavnik Francuza koji žive van Francuske.

Vučković je napisala da odaje počast palim francuskim borcima koji su zajedno sa srpskim vojnicima dali život za mir i slobodu.

"Ove godine slavimo stogodišnjicu završetka Prvog svetskog rata sećajući se žrtava, slaveći pritom prijateljstvo dva naroda - Francuske i Srbije", dodala je Vučković.

Kadik koji je član Odbora za spoljne poslove Senata Francuske, tokom dana se sastao sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, a u utorak je predviđen i prijem kod predsednika Aleksandra Vučića.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара