Vučić se nije sastao sa predstavnicima Prištine u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio da danas ne razgovara sa predstavnicima Prištine u Briselu. Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da je predsednik Vučić upoznao visoku predstavnicu Federiku Mogerini sa svim što su Albanci u prethodnih nekoliko dana radili.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je u Briselu, gde je održan sastanak Aleksandra Vučića i Federike Mogerini, rekao da je pitanje da li će se i kada nastaviti razgovori s Prištinom.

Predsednik se na to odlučio zbog, kaže Đurić, svih prevara, pretnji i laži kosovskih Albanaca.

Prema Đurićevim rečima, Beograd želi da sačuva mir, ali ne može da prihvati pokušaje da se preti i zabrani poseta predsednika Srbije Kosovu i Metohiji.

Takođe, istakao je Đurić, neprihvatljivi su pokušaji da se obesmisle razgovori i pokušaji (Hašima Tačija) da Preševo, Medveđu i Bujanovac prikaže kao deo teritorije Kosova.

"Jedina teritorija o kojoj treba da se govori je teritorija Kosova i Metohije", rekao je Đurić i dodao: "Mogli ste da vidite i šta je prethodno veče radio Tači kada je pokazivao kako se tobože razgovara o Medveđi, Preševu i Bujanovcu, pa onda pokazujući teritoriju koja je veća od cele KiM na području juga naše zemlje kao teritorije o kojoj se razgovara."

Istakao je da je jedino pitanje koje je nerešeno i pitanje o kojem se razgovara pitanje KiM.

"To je jedino o čemu se razgovara, sve drugo ne služi ničemu drugom nego da ruši taj proces. Ovaj proces u kontinuitetu ruši nespremnost i loša volja Prištine", rekao je Đurić.

Kako je naveo, s druge strane odgovornost za to snosi i EU, koja je u stvari trebalo i da obezbedi normalne uslove za ove razgovore, da se ne vode u uslovima ucena, pretnji, pritisaka, za koje EU treba da bude garant.

"Sve to nas je dovelo u situaciju da danas nema ni najmanje uslova da se sa predstavnicima Prištine razgovara, nakon svih gadosti koje su uradili ne želimo da ih vidimo", rekao je Đurić.

"Ako bude išao na KiM, Vučić će posetiti Gazivode"

Što se tiče posete predsednika Vučića KiM, Đurić je rekao da su u beogradskom timu, kao i u Vladi Srbije, podeljena mišljenja.

Kada god uzmemo da razgovaramo, to su dva za, dva protiv..., rekao je Đurić i dodao da se ljudi dvoume i da su podeljena mišljenja, kao i da se predsednik do večeras po tom pitanju neće obraćati, a ako se bude odlučio da ide, sasvim je sigurno da će posetiti i jezero Gazivode.

Na pitanje da li se predsednik Srbije plaši eventualnog hapšenja na Kosovu, Đurić odgovara da se ne plaši i da, ako bude odlučio da ode na Kosovo, sigurno neće biti uhapšen, kao i da je sigurno da će se slobodno kretati na teritoriji KiM.

Đurić je takođe pozvao građane na Kosovu i Metohiji da u što većem broju dođu i čuju predsednika Vučića.

Upitan da prokomentariše izjavu Hašima Tačija da nema prepreka za posetu Vučića južnoj pokrajini, Đurić je rekao da ne želi da priča o lažima i cinizmu i dodao da su Albanci iz Prištine lagali i u vezi sa njegovom posetom u sredu, "pa im nije bilo dosta to što su pokušali da zabrane i vrate ga sa administrativnog prelaza, nego su morali da lažu i da nije bio tamo".

"I EU, koja je garant te vrste sporazuma, ima sve prepiske između nas, tako da me od tih lažova i prevaranata ništa ne čudi", rekao je Đurić.

Kazao je da je predsednik Vučić danas upoznao visoku predstavnicu Federiku Mogerini sa svim što su Albanci u prethodnih nekoliko dana radili.

"Moje mišljenje je da je i njihova obaveza bila da stvore bolje uslove za pregovore. Svoj stav o tome izneće i predsednik Vučić kada se bude obraćao. Upoznao ju je sa svim elementima i svim što se dešavalo u prethodnih nekoliko dana, svim izmišljotinama koje je Priština preuzela i zbog čega i ne želimo danas da se vidimo sa njima", rekao je Đurić.

Upitan kako vidi nastavak dijaloga, Đurić je naveo da je za početak potrebno da Albanci iz Prištine prestanu da lažu i varaju, pa će se posle videti o čemu i kako će se razgovarati.

Inače, kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli je, na pitanje Tanjuga da li će Priština osujetiti pristup predsednika Vučića Gazivodama, odgovorio da je ta poseta provokacija.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво