Vučić se nije sastao sa predstavnicima Prištine u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio da danas ne razgovara sa predstavnicima Prištine u Briselu. Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da je predsednik Vučić upoznao visoku predstavnicu Federiku Mogerini sa svim što su Albanci u prethodnih nekoliko dana radili.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je u Briselu, gde je održan sastanak Aleksandra Vučića i Federike Mogerini, rekao da je pitanje da li će se i kada nastaviti razgovori s Prištinom.

Predsednik se na to odlučio zbog, kaže Đurić, svih prevara, pretnji i laži kosovskih Albanaca.

Prema Đurićevim rečima, Beograd želi da sačuva mir, ali ne može da prihvati pokušaje da se preti i zabrani poseta predsednika Srbije Kosovu i Metohiji.

Takođe, istakao je Đurić, neprihvatljivi su pokušaji da se obesmisle razgovori i pokušaji (Hašima Tačija) da Preševo, Medveđu i Bujanovac prikaže kao deo teritorije Kosova.

"Jedina teritorija o kojoj treba da se govori je teritorija Kosova i Metohije", rekao je Đurić i dodao: "Mogli ste da vidite i šta je prethodno veče radio Tači kada je pokazivao kako se tobože razgovara o Medveđi, Preševu i Bujanovcu, pa onda pokazujući teritoriju koja je veća od cele KiM na području juga naše zemlje kao teritorije o kojoj se razgovara."

Istakao je da je jedino pitanje koje je nerešeno i pitanje o kojem se razgovara pitanje KiM.

"To je jedino o čemu se razgovara, sve drugo ne služi ničemu drugom nego da ruši taj proces. Ovaj proces u kontinuitetu ruši nespremnost i loša volja Prištine", rekao je Đurić.

Kako je naveo, s druge strane odgovornost za to snosi i EU, koja je u stvari trebalo i da obezbedi normalne uslove za ove razgovore, da se ne vode u uslovima ucena, pretnji, pritisaka, za koje EU treba da bude garant.

"Sve to nas je dovelo u situaciju da danas nema ni najmanje uslova da se sa predstavnicima Prištine razgovara, nakon svih gadosti koje su uradili ne želimo da ih vidimo", rekao je Đurić.

"Ako bude išao na KiM, Vučić će posetiti Gazivode"

Što se tiče posete predsednika Vučića KiM, Đurić je rekao da su u beogradskom timu, kao i u Vladi Srbije, podeljena mišljenja.

Kada god uzmemo da razgovaramo, to su dva za, dva protiv..., rekao je Đurić i dodao da se ljudi dvoume i da su podeljena mišljenja, kao i da se predsednik do večeras po tom pitanju neće obraćati, a ako se bude odlučio da ide, sasvim je sigurno da će posetiti i jezero Gazivode.

Na pitanje da li se predsednik Srbije plaši eventualnog hapšenja na Kosovu, Đurić odgovara da se ne plaši i da, ako bude odlučio da ode na Kosovo, sigurno neće biti uhapšen, kao i da je sigurno da će se slobodno kretati na teritoriji KiM.

Đurić je takođe pozvao građane na Kosovu i Metohiji da u što većem broju dođu i čuju predsednika Vučića.

Upitan da prokomentariše izjavu Hašima Tačija da nema prepreka za posetu Vučića južnoj pokrajini, Đurić je rekao da ne želi da priča o lažima i cinizmu i dodao da su Albanci iz Prištine lagali i u vezi sa njegovom posetom u sredu, "pa im nije bilo dosta to što su pokušali da zabrane i vrate ga sa administrativnog prelaza, nego su morali da lažu i da nije bio tamo".

"I EU, koja je garant te vrste sporazuma, ima sve prepiske između nas, tako da me od tih lažova i prevaranata ništa ne čudi", rekao je Đurić.

Kazao je da je predsednik Vučić danas upoznao visoku predstavnicu Federiku Mogerini sa svim što su Albanci u prethodnih nekoliko dana radili.

"Moje mišljenje je da je i njihova obaveza bila da stvore bolje uslove za pregovore. Svoj stav o tome izneće i predsednik Vučić kada se bude obraćao. Upoznao ju je sa svim elementima i svim što se dešavalo u prethodnih nekoliko dana, svim izmišljotinama koje je Priština preuzela i zbog čega i ne želimo danas da se vidimo sa njima", rekao je Đurić.

Upitan kako vidi nastavak dijaloga, Đurić je naveo da je za početak potrebno da Albanci iz Prištine prestanu da lažu i varaju, pa će se posle videti o čemu i kako će se razgovarati.

Inače, kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli je, na pitanje Tanjuga da li će Priština osujetiti pristup predsednika Vučića Gazivodama, odgovorio da je ta poseta provokacija.

broj komentara 14 pošalji komentar
(petak, 07. sep 2018, 16:48) - anonymous [neregistrovani]

Ovo je postupak i potez...

...koji je legitiman i kojim se brani dostojanstvo Drzave i svih njenih gradjana ,bez obzira na naciju!
EU i SAD mogu i dalje podrzavati ideju Velike Albanije,ali bez ucesca Srbije.
Srbija svakako nece biti odgovorna za dogadjaje koji mogu da uslede,jer nije nikada vrsila opstrukciju pregovarackog procesa.
Politicku borbu Srbija treba da nastavi u UN uz podrsku onih koji su za mir.
Srbija ima dovoljno dokaza da je zajednicki cilj tzv.Kosova,EU i SAD u razgovorima sa Srbijom ostvariti
famozni rezultat "SVE ZA NISTA".
Kontrolu na "Kosovskim bogatstvima" zele ili su vec preuzeli "biznismeni sa Zapada",pre svega iz SAD i UK!?

(petak, 07. sep 2018, 16:45) - Oliver [neregistrovani]

AV

Vucic dokazuje da Srbija ima stav, principe i da nas niko ne moze gaziti.

(petak, 07. sep 2018, 16:44) - Nemanja [neregistrovani]

Komentar

Posle takvih direktnih pretnji nasem predsedniku ni ne treba da se sastaje sa Tacijem.

(petak, 07. sep 2018, 16:25) - anonymous [neregistrovani]

Strah

Nadam se da necemo imati problema zbog toga.
Inace, zelim svu srecu, snagu i strpljenje nasem predsedniku.

(petak, 07. sep 2018, 16:23) - anonymous [neregistrovani]

pa nije ni bilo

… susret dvoje predsidnika nije ni bilo predvidjeno. Naime, prema izjavi Mogerinja ona je imala odvojeni susret, kako bi uskoro naredila ponovni susret sa njime pirje sastnaka u UN. Pristinske vlasti ponasaju kako oni hoce a isto kako se ponasaju idruge suverene drzave. Prosla su ta vremena kada je Srbija primenom sile "zadovoljila" sebe kako toboze albanci misle kako srbija kaze. To je sasvim druga realnost hteli bi mi ili ne

(petak, 07. sep 2018, 15:47) - Ljubomir [neregistrovani]

Bravo presednice, takvog te volim!

Ni nasi preci nisu mogli s njima da se dogovore oko nicega inace ne bi ni doslo do ovoga sto imamo danas a to je kradja srpske zemlje od strane siptara. Problem je sto oni poznaju samo "zakon sile", zato smatram ovaj potez presednika Vucica da se ne odazove susretu u Briselu kao ispravan. Cemu ti razgovori u Briselu gde se zakljuceni sporazumi pred EU ne sprovode u delo.

(petak, 07. sep 2018, 15:20) - Bolje [neregistrovani]

Neka ih

Nema veze, oni ostaju NEPRIZNATI.

A za nas radi vreme

(petak, 07. sep 2018, 14:58) - anonymous [neregistrovani]

Jasno je

Mislim da je ovo dobro. Albance nista ne zanima,a EU ih pomaze zagovaranjem "konacnog resenja" sto svi znamo sta znaci. U pravu su bili oni koji su govorili da samo mi dajemo nesto,a njih (sve zajedno) zanima samo priznanje. Mada smo i do sada mnogo,mnogo dali...bespotrebno.

(petak, 07. sep 2018, 13:56) - Darko [neregistrovani]

Vucic

O cemu da razgovara sa Albancima vise posle onakvih provokacija i lazi.

(petak, 07. sep 2018, 12:41) - Kalesu [neregistrovani]

Akteri i statisti

Notorna činjenica je da je za ove "pregovore" zainteresovana samo Srbija, ostalim "učesnicima" itekako odgovara sadašnje stanje:Albancima pola posla gotovo oko velike Albanije, NATO ima bazu i odane saveznike i u ovom delu Evrope, EU je svejedno, dok taj problem nije na tlu neke od njenih glavnih članica.Reči u navodnicima, jer svi ostali samo statiraju u ovoj "predstavi".