Tači o razgraničenju: Jedini način da se okonča sukob

Ideja o teritorijalnom razgraničenju ili korekciji granice jedini je način da se okonča sukob između Beograda i Prištine, kaže predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači.

Hašim Tači je rekao da će biti veoma teško postići sporazum sa Beogradom, čak, ističe, gotovo nemoguće – ali da on ipak "vidi svetlo na kraju tunela".

"Ako sada izgubimo ovu priliku i budemo čekali izbore EU u maju naredne godine, postoji opasnost od propasti agende EU... Priština će zaostati u procesu pristupanja EU i NATO-u, pa mi sada težimo da racionalizujemo taj proces sa Srbijom", rekao je Tači na okruglom stolu na temu dijaloga sa Beogradom "Šta znači korekcija granice između Kosova i Srbije?".

Kosovski predsednik kaže da u tom procesu neće biti govora o razdvajanju ili podeli Kosova, kao i da grad Mitrovica i Gazivode neće biti predmet tih razgovora, ali će kraj dijaloga označiti kraj dugog sukoba "između dve zemlje".

"Korekcija granica ne znači podelu Kosova i mi nećemo dozvoliti Republiku Srpsku unutar Kosova", rekao je Tači na skupu u organizaciji kosovskog Demokratskog instituta.

Smatra da međunarodno priznanje kosovske nezavisnosti može uslediti nakon dogovora o granici Beograda i Prištine.

Posvećen je, kazao je, obezbeđivanju međunarodnog priznanja i članstva Kosova u međunarodnim organizacijama.

Podsetio je da je još na samitu EU i zemalja Zapadnog Balkana u Sofiji ponovo potvrđeno da je uslov za priključenje Evropskoj uniji rešavanje bilateralnih pitanja sa susedima, te dodao da Priština ima odlične odnose sa Albanijom, Crnom Gorom i Makedonijom, ali da "veliki dogovor sa Srbijom još nije postignut".

Njegov cilj je, ponovio je, da sporazum sa Srbijom obezbedi priznanje kosovske nezavisnosti i članstvo Prištine u UN, EU i NATO-u.

"Nije prihvatljivo poređenje sa BiH"

Tači je poručio da im je namera da Preševo, Bujanovac i Medveđu pridruže Kosovu.

Ipak, kako je rekao, nije toliko naivan da misli da će razgraničenje uključiti samo "Dolinu".

"Znam da je reč o 400 kvadratnih kilometara teritorije granice. Ali, o podelama ne govorimo, to pitanje nije stavljeno na sto. Radićemo na demarkaciji, a građani će na referendumu odlučiti da li se sa tim slažu ili ne", rekao je Tači.

Kosovski predsednik je rekao i da poređenje Kosova sa BiH nije prihvatljivo, jer "Kosovo i Srbija razgovaraju kao dve suverene zemlje".

"Mi idemo napred, radićemo, a na kraju će građani na referendumu reći da li su profesionalci ili protivnici. Građani su ti koji će potpisati sporazum sa Srbijom", rekao je Tači.

"Ako Vučić i ja pričamo o miru tu nema ništa loše"

Tači kaže da ne vidi ništa loše u tome da s predsednikom Aleksandrom Vučićem priča o miru, ali ističe da je uznemirujuće ako neko u Prištini i Beogradu priča o ratu.

Sve to, međutim, kako kaže, nema nikakve veze s uzajamnim simpatijama. Jer, objašnjava, njemu se Vučić ne sviđa, ali dodaje da je njega izabrao za predsednika srpski narod.

"Ne verujem ni da on ima neke simpatije prema meni, ali ja sam izabrani predsednik. Ako on i ja pričamo o miru, tu nema ništa loše", rekao je Tači, ali, dodao je, "ako neko u Prištini i Beogradu priča o ratu onda treba da budete uznemireni".

Uveren je, kaže, da "ni Kosovo ni Srbija neće biti deo Evropske unije ako ne postignu konačni sporazum o normalizaciji odnosa", te navodi da ne postoji određeni period za postizanje konačnog sporazuma, ali da postoje očekivanja da se to desi do proleća, preneo je portal Radio KiM.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво