Potpisan sporazum o osnivanju Saveza za Srbiju

Predsednici devet političkih partija, pokreta i sindikata i inicijator Saveza za Srbiju Dragan Đilas potpisali su u Centru Sava sporazum o osnivanju ovog saveza.

Sporazum su pored Đilasa, potpisali predsednik Demokratske Stranke Zoran Lutovac, Narodne stranke Vuk Jeremić, Dveri Boško Obradović, Levice Srbije Borko Stefanović, Pokreta za preokret Janko Veselinović, Narodnog pokreta Srba na Kosovu i Metohiji Otadžbina Slaviša Ristić, Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović, Zdrave Srbije Milan Stamatović i Poreta radnika Sloga Željko Veselinović.

Lideri tog opozicionog bloka poručuju da politička scena u Srbiji više nije ista i da birači imaju nadu da može doći do promena. Najavljuju da će odluke usvajati konsenzusom, imaće predsedništvo koje će činiti svih deset osnivača i mesečno će se rotirati na mestu predsedavajućeg.

Imaće i posebno telo – Konferencija za Srbiju, kao konsultativni organ Saveza u kome će svi oni koji se kasnije pridruže bloku, moći da pronađu svoje mesto.

"Nas deset smo počeli zajedno sa vama da gradimo jednu kuću koja se zove slobodna prosperitetna demokratska Srbija. Da bi to napravili nije dosta nas deset, potrebno je da se priključe svi u ovoj zemlji, sve političke organizacije, sve stranke, sve grupe građana, svi pojedinci, da zajedno tu kuću iz temelja koju danas postavljamo dignemo do krova i ovo je stolica za njih, ovo su stolice za njih", rekao je Dragan Đilas.

Predsednik DS-a Zoran Lutovac rekao je da nisu bitne ideološke razlike među strankama u Savezu

"Naše razlike su irelevantne. Nismo prosti zbir slabih rejtinga, već ohrabrujemo da se svi zajedno borimo za opšte dobro", rekao je Lutovac.

Predsednik NS Vuk Jeremić rekao je da Balkan ponovo dolazi u žižu svetske javnosti, da se piše o precrtavanju granica, te da ga je nedavno telefonom bivši ministar spoljnih poslova Kipra pitao, kako je naveo, da li je tačno da je Srbija prva zemlja koja je voljno i u miru pristala da precrta granicu.

Jeremić je rekao da, zbog Kosova, vlast u Srbiji ima podršku međunarodne zajednice i da neće biti lako, kako je rekao, preseći to "napajanje".

Boško Obradović je rekao da su pred Savezom tri važna cilja – programska platforma u 30 tačaka, prelazna, ekspertska vlada, oročena na godinu dana, i nova politička kultura da se razgovara normalno, bez obzira na razlike.

Borko Stefanović je podsetio da je na današnji dan 1990. godina stvorena koalicija "Zajedno" i da bez obzira na to šta neko loše misli o toj koaliciji, ona je sprečila krađu u Srbiji.

Među zvanicama su bili Dušan Ivković, advokat Borivoje Borović, bivši predsednik DS-a Bojan Pajtić, istoričar Čedomir Antić, dok su se pisac Ljubivoje Ršumović i Jelena Beba Balašević obratili pristunima.  

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво