Poziv pripadnicima manjina da iskoriste svoje biračko pravo

Srbija je stvorila sve uslove za održavanje izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina, izjavila je direktorka vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović i pozvala sve pripadnike nacionaonih manjina da iskoriste svoje biračko pravo i izađu na izbore 4. novembra.

Suzana Paunović smatra da je važno da se pripadnici nacionalnih manjina informišu o biračkim pravima, o izbornom procesu, o potrebi upisa u poseban birački spisak, kao i o važnosti izborne participacije.

"Srbija je stvorila sve neophodne uslove da se izbori sprovedu u skladu sa svim domaćim i međunarodnim standardima, kako bi pripadnici nacionalnih manjina mogli da izaberu svoje predstavnike u nacionalnim savetima, radi ostvarivanja prava na samoupravu u kulturi, obrazovanju, obaveštavanju i službenoj upotrebi jezika i pisma", istakla je Paunovićeva. 

Pozvala je pripadnike nacionalnih manjina koji žive u Srbiji da iskoriste svoje biračko pravo, izađu na izbore i izaberu članove svojih nacionalnih saveta koji su zakazani za 4. novembar, kao i da se upišu u poseban birački spisak. 

Kako je saopštila Kancelarija za ljudska i manjinska prava, Paunovićeva je naglasila da bez ličnog angažmana pripadnika nacionalnih manjina u čitavom procesu njihova prava neće moći da budu ostvarena u punoj meri, jer je za upis u birački spisak neophodan lični zahtev građana. 

Upis se vrši na posebnom obrascu koji se u pisanoj formi podnosi gradskoj ili opštinskoj upravi. 

Paunovićeva je podsetila da je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić raspisao 17. avgusta izbore za članove svih nacionalnih saveta, čime su otpočele sve neophodne predizborne radnje, kako bi se izborni proces sproveo na najbolji mogući način. 

Izbori će biti sprovedeni za 22 nacionalne zajednice, od kojih je 18 ispunilo uslov za neposredne izbore (albanska, aškalijska, bošnjačka, bugarska, bunjevačka, vlaška, grčka, egipćanska, mađarska, nemačka, poljska, romska, rumunska, rusinska, slovačka, slovenačka, ukrajinska i češka). 

Izbori za četiri nacionalna saveta makedonske, hrvatske, crnogorske i ruske nacionalne manjine biće obavljeni putem elektorske skupštine. 

Rok za podnošenje lista 19. oktobar 

Na nedavnoj sednici Republičke izborne komisije određeno je da je rok za podnošenje izbornih lista 19. oktobar u ponoć. 

RIK je doneo i preporuku da se izborne liste podnose svakog radnog dana od 9 do 18 časova, uz prethodnu najavu. 

Upis birača koji nisu upisani u poseban birački spisak kao i promenu podataka u posebnom biračkom spisku vršiće nadležne gradske i opštinske uprave do zaključenja posebnog biračkog spiska, odnosno do 19. oktobra. 

Od 19. do 31. oktobra za promene u posebnom biračkom spisku nadležno će biti Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave. 

Uvid u poseban birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva. 

Konačan broj upisanih birača biće objavljen posle 1. novembra, dok će zvanični rezultati izbora održanih 4. novembra biti objavljeni 8. novembra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво