Trebinje, dogovoreni konkretni projekti vlada Srbije i RS

U Trebinju je održana zajednička sednica vlada Srbije i Republike Srpske. Srbija je od 2014. godine u Srpsku investirala i donirala 21.500.000 evra u projekte koje su kandidovale lokalne zajednice, rekla je Ana Brnabić. Saradnja Srpske i Srbije nastavlja se kroz realizaciju konkretnih projekata, a usvojeno je 16 važnih zaključaka, istakla je Željka Cvijanović.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je, posle zajedničke sednice dve vlade u Trebinju, da je Srbija u prethodne četiri godine investirala i donirala za projekte u Republici Srpskoj oko 21,5 miliona evra.

"Sve jača Srbija, sve jača RS, sve više zajedničkih projekata i to sve dolazi u jednom značajnom političkom trenutku za Srbiju. Mislim da je retko kada bila ovako važna bliskost i jedinstvo srpskog naroda", rekla je Brnabićeva na konferenciji za novinare.

Brnabićeva je rekla da su te projekte kandidovale lokalne zajednice, a da se oni odnose na različite oblasti i u tom smislu pomenula most "Bratoljub", izgradnju vodovodnog sistema u opštini Bileća, revitalizaciju starog grada u Trebinju, izgradnju magistralnog puta prema Foči.

"Zajedničke sednice nisu samo protokolarne i signal da je saradnja između RS i Srbije sve bolja i bliža. Mi imamo konkretne projekte. Nama je zadovoljstvo što imamo ovako intenzivnu saradnju sa Vladom RS. Ovo je deveta sednica, prošla je bila u novembru, a u međuvremenu smo imale radne grupe, sastanke", rekla je Brnabićeva.

Ukazala je da Srbija ne bi mogla da pomogne da nije bilo odgovorne politike i fiskalne konsolidacije koju je sproveo Aleksandar Vučić.

Ona je zahvalila predsedniku RS Miloradu Dodiku i premijerki Željki Cvijanović što su Srbiji konstantno pružali podršku u svim reformama, pa i političkim, za koje je potrebna velika doza hrabrosti.

Premijerka je podsetila da je prošle godine u decembru posetila Banjaluku povodom formiranja Fonda za lečenje dece u inostranstvu, što je bila inicijativa predsednika RS Milorada Dodika, te da je učestvovala i na različitim forumima koji su se održavali u Srpskoj.   

Podsetivši da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio Trebinje prilikom otvaranja konzularne kancelarije, premijerka Brnabić je istakla da nikada nije bila veća politička, ekonomska, trgovinska, kulturna i sportska saradnja između Srbije i RS.

Ona je ocenila da su najveći koraci u saradnji napravljeni u oblasti turizma, energetike, javne uprave i bezbednosti.

"U energetici imamo najviše potencijala, imali smo dve sednice energetskog komiteta, a danas je potpisan sporazum o izgradnji dve važne hidrocentrale", rekla je Brnabićeva.

To je, kako je navela, prva energetska investicija koja će značajno uticati na rast BDP-a i značiće energetsku stablinost i nezavisnost.

Usvojeno 16 zaključaka, priprema dokumentacije za projekte

Premijerka RS Željka Cvijanović rekla je novinarima da je usvojeno 16 zaključaka koji su od interesa za razvoj Srbije i RS i za poboljšanje odnosa.

Govoreći o intenziviranju saradnje, Cvijanovićeva je rekla da je na sednici razgovarano o upošljavanju namenske industrije u RS, a to je oblast u kojoj je, kaže, bilo stagnacije. 

"Naš zajednički komitet za energetiku sastavljen od predsednika Vučića i Dodika omogućio je uslove za izgradnju dve hidroelektrane ukupne snage 90 megavata, a vrednost investicije je 200 miliona evra", rekla je Cvijanovićeva novinarima. 

Cvijanovićeva je navela da se priprema dokumentacija za različite infrastrukturne projekte i saobraćajno povezivanje i u tom smislu pomenula auto-put Banjaluka–Doboj, ali i strateško povezivanje od Istočnog Sarajeva do Vardišta.

Auto-put Beograd-Sarajevo je poduhvat o kojem se još razgovara i sa predstavnicima drugog entiteta. Za sada je bez datuma i trase.

"Nemojte me pitati kako će biti realizovano to što se odnosilo na one ranije ponude iz Turske zato što tu nema konkretnih pomaka. Ono što je konkretno je da mi pripremamo tu projektnu dokumentaciju i spremamo se da realizujemo te projekte", rekla je Željka Cvijanovićeva.

Kada je reč o mostu "Bratoljub", koji je izgrađen pre godinu dana, Cvijanovićeva je istakla da još nije otvoren granični prelaz i poručila da RS traži od organa BiH da urade svoj deo posla s ozbirom na to da su, kako kaže, Srbija i RS svoj deo završile.

"Pokušavamo i naša ministarstva i ja sam lično razgovarala sa Zvizdićem oko otvaranja prelaza. Probali smo da se otvori privremeni prelaz pa je stvarno isto, mi se šetamo od institucije do institucije", rekla je Ana Brnabić.

Cvijanovićeva je zahvalila Srbiji na svemu što je uložila, navodeći da je ostavila trag u mnogim opštinama budući da je realizovan veliki broj infrastrukturnih projekata.

"RS želi da se priključi naporima Srbije u izgradnji gasovoda. Za sve buduće što se bude radilo na tom planu, RS želi da bude sastavni deo projekta", rekla je Cvijanovićeva. 

Posle sastanka dve premijerke, usledili su razgovori sa gradonačelnikom Trebinja Lukom Petrovićem, a potom i zajednička sednica vlada Srbije i Srpske, na kojoj je bilo reči o započetim i budućim projektima, regionalnoj saradnji i o unapređenju bilateralnih odnosa.

Potpisano je više memoranduma i sporazuma između vlada – o saradnji u oblasti energetike, koji predviđa izgradnju dve hidrocentrale na gornjem toku Drine, o međusobnom priznavanju "velikih licenci", o razmeni iskustava u oblasti izdavanja e-građevinskih dozvola, i o saradnji u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, a donet je i zaključak o daljem radu privrednih subjekata u namenskoj industriji.  

Ministri pravde Srbije i Republike Srpske, Nela Kuburović i Anton Kasipović, istakli su u Trebinju da dva ministarstva imaju izuzetnu saradnju, koja se odvija u svim pravosudnim oblastima skoro na dnevnom nivou.

Na sastanku u okviru zajedničke sednice vlada Srbije i Srpske, oni su posebno izdvojili saradnju između komora javnih beležnika, pri čemu je ministarka Kuburović istakla da su kolege iz Republike Srpske veliku pomoć i podršku pružile Srbiji prilikom uvođenja javnobeležničkog sistema 2014. godine.

Ministri pravde su istakli da je potrebno još više unaprediti razmenu iskustava i dosadašnje prakse, posebno u okviru javnog beležništva.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво