"Patrijarhu verujem, o crkvi ništa loše"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije hteo da komentariše podsećanje medija na izjavu igumana Save Janjića iz 1998. godine da na Kosovu ubijaju nedužne Albance, rekavši da poštuje srpsku crkvu i ima puno poverenje u patrijarha Irineja.

"Imam puno poverenje u patrijarha Irineja", rekao je Vučić.

Dodao je da neke vladike i crkveni oci imaju svoje, drugačije mišljenje, ali da on poštuje crkvu i neće da ulazi dalje u pomenute navode.

"Ništa loše neću reći o crkvi, bez obzira na to što se neki dnevno bacaju kamenom na mene", rekao je predsednik Vučić.

Na konstataciju novinara "da je sada jasnije ono što danas govori Sava Janjić – da podržava Prištinu 'u tišini', a priča i radi protiv Beograda", Vučić je rekao da ne želi da na tako nešto odgovara.

"Svako ima mogućnost da kaže ono što misli, ono što nam srce govori i ono što govori razum, ali treba gledati u budućnost i razmišljati o onome što dolazi i o našoj deci", zaključio je Vučić.

"Da bi zemlja išla napred, mora da sačuva mir"

Predsednik Srbije kaže da se Srbi sa KiM i dalje "tiho iseljavaju", da država to pokušava na različite načine da spreči, pored ostalog i kupovinom zemljišta, ali da teško ide.

Predsednik je rekao da mu je najsmešnije kada o Čaglavici, nadomak Prištine, pričaju oni koji su srpsku zemlju u tom mestu prodali Albancima.

"Kada se pojavi Moma Trajković i govori o tome, dođe mi da se uhvatim za glavu i kažem 'šta je ovo'... Vi koji ste preprodali pola srpske zemlje u okolini Prištine da nam danas solite pamet kako i na koji način da štitimo svoje interese", rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Naglasio je da u mestu koje je bilo simbol srpske državnosti, Kosovu Polju, danas više nema Srba, a da ih je malo ostalo u Bresju, Ugljaru, Čaglavici...

"Malo je Srba ostalo ili ih nema u tim mestima zbog stručnjaka koji su nosili kišobran Madlen Olbrajt i tako brinuli o Srbiji. Oni nam danas drže patriotske pridike", naglasio je Vučić.

Da bi zemlja išla napred, kako je rekao, mora da se sačuva mir, da se gleda u budućnost, a ne u sukobe i prošlost.

"A ako neko misli da se plašim Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja, taj ne poznaje mene i ne poznaje srpski duh. Mislim da je vreme da razmišljamo glavom", primetio je Vučić.

On je rekao i da nema nikakvih dogovora o Kosovu, kako to neki spekulišu, te da će, ako budemo bili blizu kakvog dogovora, o tome obavestiti građane.

Neće, kaže, biti nikakvih tajni, niti prikrivanja, kao što su to neki radili 2011. i 2012. godine i krili od javnosti da hapse građane koji su rušili granicu između Srba i Srba na Jarinju. 

Mi hoćemo dogovor, ponovio je, kako bismo sačuvali mir, stabilnost i budućnost, ali dogovor nije moguć ako neko misli da Albanci dobiju sve, a mi ništa. 

Povodom informacija o tome da predstavnici Albanaca sa juga Srbije idu na konsultacije kod Edija Rame, Vučić je rekao da, za razliku od mnogih drugih u našoj zemlji, ne zazire od bilo koje teme, niti ga plaše bilo čije želje, koje se, inače, nisu menjale dvadeset godina.

Podsetio je da svojevremeno, na primer, u Veliki Trnovac nije moglo ni da se uđe, a danas se naplaćuje struja.

"Ako neko misli da je to što će dati više izjava u kojima će pokušati da uradi nešto za sebe, a protiv Srbije i da će to biti direktno proporcionalno rezultatima koje će postići – ja ne verujem u to. Zato sam rekao da sačekamo rezultat, pa da onda sudimo o tome ko je šta dobio, ko je šta izgubio", rekao je predsednik Srbije. 

Slične priče, kaže, sluša godinama, tipa "nema od severa ništa, nema od Raniluga ništa, nema Srba ovde, nema Srba onde" u okviru dijaloga, recimo, na šta im kaže "u redu, ja odoh", pa ga onda vraćaju za sto, a dogovor je, i dalje, daleko.

Uvođenje vojnog roka košta između 90 i 100 miliona evra

Vučić navodi da bi uvođenje obaveznog vojnog roka od tri meseca, prema njegovim procenama, koštalo državu između 90 i 100 miliona evra.

Predsednik napominje da su se procene bivšeg ministra odbrane Zorana Đorđevića o 600 miliona evra ili 70 milijardi dinara odnosile na godinu dana.

"To bi značilo da je za pola godine prema toj računici 300 miliona, a na tri meseca 150 miliona evra. Mi smo računali da je za tri meseca to između 90 i 100 miliona evra", kaže Vučić.

Dodaje da je Đorđević, koji je bio sa njim u poseti Gerontološkom centru na Bežanijskoj kosi, verovatno pogrešio i da su jutros razgovarali na tu temu i da se nisu složili u mišljenju.

"Imali smo drugačije mišljenje oko cene kreveta, infrastrukture i svega drugog. Ali to je jednokratno ulaganje. Da ne bismo ulazili u Đilasove i Šolakove prazne priče. Donosićemo odluku o tome kada dođe vreme u skladu sa interesima države", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije se našalio da su "Šolak i Đilas" posvađali njega i Đorđevića i pružio mu ruku.

Vučić o tvitu Jeremića

Srbija nije kao nekadašnji Sovjetski Savez, ali se bori da pobedi duh lopovluka, laži i prevare koji je vladao u zemlji do 2012. godine, poručio je predsednik.

"Mislim da nam odlično ide", naveo je Vučić odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše tvit lidera Narodne stranke Vuka Jeremića.

Naime, Jeremić je na Tviteru napisao da su trupe Varšavskog pakta za jedan dan ugušile "Praško proleće", a da je Istočni blok izgledao nesalomiv uz komentar da "ničija nije gorela do zore".

"Nisam znao da smo mi tako jaki kao Sovjeti koji su, kakvi god bili, dugo trajali i bili najveća sila sveta", rekao je Vučić novinarima nakon obilaska Gerontološkog centra na Bežanijskoj kosi.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво