Kuvajt ne priznaje Kosovo

Predsednik Tadić zahvalio premijeru Kuvajta na principijelnoj podršci u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije. Potpisana četiri sporazuma iz oblasti ekonomije, kulture i turizma.

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je sa premijerom Kuvajta šeikom Naserom Mohamedom Al Sabahom i u ime Srbije izrazio veliku zahvalnost zbog principijelne podrške Kuvajta očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje. Sa premijerom Kuvajta razgovarao je i predsednik Vlade Mirko Cvetković.

Tadić je naglasio da će se lično zalagati za dalji razvoj bilateralnih odnosa dve države, zasnovanih na decenijama dugom prijateljstvu, solidarnosti i saradnji dva naroda.

Predsednik Srbije je izrazio veliko zadovoljstvo zbog odluke Kuvajta da ponovo otvori ambasadu u našoj zemlji, dodajući da je to doprinelo trenutnom obnavljanju političkog dijaloga na visokom nivou i intenziviranju bilateralne saradnje.

Rekao je da je od izuzetnog značaja to što su danas između Srbije i Kuvajta potpisani sporazumi u oblasti ekonomije, kulture i turizma.

Tadić je istakao da postoji značajan potencijal za uspostavljanje vojno-ekonomske saradnje Srbije i Kuvajta, kao i za povratak srpskih građevinskih kompanija, koje su u prošlosti uspešno poslovale u Kuvajtu. Izrazio je nadu da će i kompanije iz Kuvajta ulagati u Srbiju.

Posle razgovora sa premijerom Kuvajta, predsednik Vlade Mirko Cvetković je rekao da Vlada visoko ceni principijelni stav Kuvajta o očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije na Kosovu i Metohiji.

"U osnovi tog stava je borba za međunarodno pravo i mi imamo identične pozicije sa Vladom Kuvajta", rekao je Cvetković.

Poziv kuvajtskim investitorima

Srpski premijer se založio za unapređenje ekonomskih odnosa i naglasio da je bio neprijatno iznenađen kada je video da je trgovinska razmena između dve zemlje prošle godine bila manja od pola miliona dolara, poručivši da su kuvajtskim investitorima otvorena vrata da ulažu u Srbiju.

Al Sabah je rekao da ceni poziciju koju je Srbija zastupala tokom invazije Iraka na Kuvajt, u vreme vladavine Sadama Huseina. "Zahvalni smo vam na tome", rekao je Al Sabah.

Al Sabah je naglasio da postoji potencijal za unapređenje odnosa između Srbije i Kuvajta u mnogim oblastima.

Prema Al Sabahovim rečima, kuvajtske privatne kompanije bi trebalo da dobiju priliku da investiraju u Srbiju.

Predstavnici Srbije i Kuvajta potpisali su, u prisustvu premijera dveju zemalja, sporazume iz oblasti ekonomske i tehničke saradnje, saradnje u oblasti turizma, kulture i umetnosti i civilnog vazduhoplovstva.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović razgovarala je sa premijerom Kuvajta o mogućim vidovima saradnje Srbije i Kuvajta, uključujući saradnju parlamenata.

Premijer Al-Sabah istakao je značaj saradnje Kuvajta i Srbije na spoljnopolitičkom planu i u oblasti finansija, zdravstva, kulture, trgovine i investicija.

Đukić Dejanović izrazila je saglasnost sa stavom da visok nivo političke saradnje i prijateljske odnose prati i razvoj ekonomske saradnje.

Kuvajt, sa nešto manje od tri miliona stanovnika, ima godišnji bruto nacionalni dohodak od 110 milijardi dolara.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво