Šta je Ibrahim Rugova govorio o razmeni teritorija

Nakon što je Ramuš Haradinaj izjavio da Hašim Tači nema njegovu podršku za eventualno otvaranje razgovora o promeni granica Kosova, u Prištini je tokom dana izbio "pravi mali rat" među kosovskim političarima o tome da li je Tači, govoreći u prilog razmene teritorija, zloupotrebio i reči nekadašnjeg kosovskog predsednika Ibrahima Ruhove.

Kako je naveo portal Lajmi.net, Petrit Seljimi, bivši bliski saradnik Hašima Tačija, objavio je celu izjavu Rugove iz 1994. godine, nakon što je Tači ranije danas ponovo govorio na Fejsbuku o razmeni terotorija sa Srbijom, rekavši da je i Ibrahim Rugova bio za to.

Radi se o intervjuu koji je Rugova dao za list Zeri pod naslovom "Podela ne, razmena da", u kojem je Rugova rekao:

"I mi možemo da pravimo tu vrstu 'nagodbe'. Utoliko više kada imamo istorijski, etnički, pravni i politički legitimitet nad Kosovom. Ne treba zaboraviti da je Kosovo bilo konstitutivna jedinica jugoslovenske federacije. Međutim, ponavljam, za nas je neprihvatljiva podela Kosova. Možemo da napravimo samo razmenu teritorija, tako da za Leposavić i neke teritorije na severu Kosova, nastanjene srpski većinskim stanovništvom, dobijemo Preševo i druge oblasti u južnoj Srbiji, nastanjene albanski većinskim stanovništvom."

Tačijeva izjava, međutim, naišla je na prilično burne reakcije nekadašnjih Rugovinih saradnika, uključujući i Miljazima Krasnićija, koji su rekli da nikada nisu čuli Rugovu da je govorio o razmeni teritorije sa Srbijom.

Tu Rugovinu izjavu "nije zapamtio" ni Ismet Bećiri koji je oštro reagovao na izjavu Tačija, navodeći da predsednik pokušava da iskrivi izjave Rugove.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво