Čanak: Promena granica na KiM – domino efekat u regionu

Liga socijaldemokrata Vojvodine pozvala je političare u Beogradu i Prištini da ne razmišljaju o promeni granica, jer bi, kako smatra, takvo rešenje izazvalo domino efekat ne samo u regionu, već i u svetu.

"Uvereni smo da se bilo kakva razmena teritorija i promena granica ne mogu dogoditi bez novih tragedija, raseljavanja i etničkih čišćenja", ocenjuje predsednik stranke Nenad Čanak u saopštenju.

On smatra da je najbolji način za trajno i kvalitetno rešenje pitanja granica nastavak dijaloga u Briselu, mir, saradnja i ukidanje granica tako što će i Srbija i Kosovo biti u Evropskoj uniji, a da se elite, kako navode, umesto teritorijama, bave poboljšanjem života građana i unapređenjem ljudskih i manjinskih prava i sloboda.

U saopštenju se navodi i da u proteklih trideset godina u Evropi nije bilo osamostaljivanja bilo koje države sa menjanjem granica.

"Jugoslavija je nestala, ali su posle svih mora krvi i nesreća koje su se desile, granice ostale tu gde su i bile. Isto tako nisu promenjene ni granice kada je nestala Čehoslovačka", podseća Čanak.

Srbija, kaže on, "nema nikakve ingerencije na Kosovu i tamo ne može ni da naplati porez", i ocenjuje da je "Kosovo predugo služilo kao izgovor za to da se ne vidi šta se radi i dešava u Beogradu i životima svih građana van Kosova".

"Ukoliko se zaista želi trajno i kvalitetno rešenje pitanja koje predugo opterećuje život u ovoj zemlji, ne treba težiti receptima koji su se dokazali kao loši i podrazumevaju etničke podele", smatra Čanak i zaključuje:

"Borba za granice i teritorije po receptu iz X19. veka je besmislena i vodi samo još intenzivnijem odlasku mladih i školovanih ljudi".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи