Haradinaj: Nema pomeranja granice

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj rekao je da niko nema pravo da razgovara o granicama Kosova. "Ako tenkovi Srbije pređu kosovsku granicu, mi smo ovde, niko drugi nije ovde", rekao je Haradinaj, prenela televizija RTK 2.

Kosovski predsednik Hašim Tači ima poverenje kosovskih institucija u pogledu dijaloga za uzajamno priznanje sa Srbijom, ali ne i za pregovore o granicama, naglasio je Ramuš Haradinaj.

On je dodao da će biti smatrano nacionalnom izdajom ako neko pokuša da "pomeri granice".

Kako je rekao Haradinaj, svako ko želi da pomera granice, treba da zna da pokreće novi rat, preneo je RTK 2. 

Haradinaj tvrdi da "Kosovo ima ustavnu obavezu da zaštiti svakog građanina svoje teritorije".

"Ako tenkovi Srbije pređu kosovsku granicu, mi smo ovde, niko drugi nije ovde. Mi imamo pravo na samoodbranu. To ne sprečava pravo NATO da se brani. Ako napadne Srbija, NATO će pomoći ako može, ako ne, kazaće srećno", rekao je Haradinaj.

Kako je rekao, ideja da se Preševska dolina priključi teritoriji Kosova je nešto što je nemoguće postići.

Priznanje treba da bude, rekao je Haradinaj, između dve države sa sadašnjim granicama, bez ikakvog pomeranja.

"Znate šta znači dirati teritoriju i niko nema ovakav mandat da pregovara o teritoriji Kosova. Dijalog je politički samo za uzajamno priznanje. Želja ostaje, ali da bi se pomerala ova teritorija Kosova, nema mandat ni predsednik Tači, niti bilo ko drugi", rekao je Haradinaj.

Kako je rekao, "uzećemo dolinu rado, ako nam je Srbija da, želeći to, ali niko nema pravo da pregovara o nezavisnosti teritorije Kosova koja je proglašena 17. februara".

On je rekao da su izgubljeni životi "za ove granice, za ovu realnost" i da bi preispitivanje tog postignuća bila greška za Prištinu.

"Mi prepoznajemo da Albanci i svi ostali ovde žive i poštuju druge zajednice, ali je rasprava o pomeranju teritorije nacionalna izdaja", rekao je Haradinaj.

"Niko nema pravo i ko god govori (o granicama) to je nacionalna izdaja", rekao je Haradinaj i dodao da "pomeranje sadašnje teritorije zemlje ili operacija na postojećoj teritoriji zemlje, ili akcija protiv teritorije na kojoj smo proglasili nezavisnost - predstavlja izdaju".

Tači bi otvaranjem ove teme bio protiv odgovora Beogradu da na kraju "niko nikome ne bi trebalo da da ništa".

"Niko nema mandat da govori o granicama. Ne želim da pričam o teritoriji. Predsednik Tači ne bi trebalo da se usudi, premijer se ne usuđuje, a ni predsednik Skupštine Veselji ne bi trebalo da govori o teritoriji. Nema dijaloga kada govorimo o teritorijama. To je poziv na rat", rekao je on.

"Kršenje (integriteta) teritorije zemlje je rat", smatra Haradinaj, prenela je RTK 2.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво