Bočvej: Ponovo ćemo razmotriti odluku o priznanju Kosova

Ministarka spoljnih poslova i regionalnih integracija Gane Širli Bočvej poručila je u Beogradu da će Gana definitivno ponovo razmotriti ranije donetu odluku o priznavanju jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti.

Bočvejova je na zajedničkoj konferenciji za novinare, nakon razgovora sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem, istakla da nema ovlašćenje da donese odluku o povlačenju priznanja i dodala da je razgovarala sa članovima svoje vlade i da će po povratku biti jasna u stavu prema tom pitanju.

"Znam da je odluka koja je doneta bila prepreka razvoju naših odnosa. Ali mi smo ovde, nismo otišli na Kosovo. Niko iz naše vlade nije posetio Kosovo", podvukla je Bočvejova, uz podsećanje da je odluku o priznanju KiM donela prethodna vlada.

Dačić i Bočvejova su istakli da dve zemlje žele da revitalizuju svoje odnose.

"Bivša Jugoslavija i Gana bile su jedni od osnivača Pokreta nesvrstanih. Odnosi su bili briljantni, Gana je bila prva zemlja Afrike koja se izborila za svoju nezavisnost pre 60 godina", naveo je Dačić.

"Sledeće godine obeležićemo 60 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa tadašnje Jugoslavije, sadašnje Srbije, i Gane. Predsednici dve zemlje Tito i Krumah su bili veliki prijatelji. Ponosni smo na našu istoriju i saradnju koja datira iz tog perioda", objasnio je Dačić.

Rekao je da dve zemlje žele da revitalizuju svoje odnose koji su narušeni pre šest godina odlukom o priznanju Kosova.

"Doneli smo odluku da revitalizujemo naše odnose, da ih ponovo dovedemo na nivo na kojem su bili za vreme Tita i Krumaha, i da se trudimo da budu još i bolji od toga", naglasio je Dačić.

Ukazao je da ne misli samo na političke odnose, već i ekonomske, podsećajući da je trgovinska razmena dve zemlje za vreme Jugoslavije iznosila 80 miliona dolara godišnje, a da je prošle godine bila na nivou svega deset miliona evra.

Dačić je naglasio da postoji ogroman potencijal.

Preneo je da je predsednik Aleksandar Vučić pozvao u Srbiju svog kolegu iz Gane, i da će se raditi na tome da se oni sretnu tokom sednice Generalne skupštine UN.

Obnavlja se rad mešovitih komiteta

Odlučeno je i da se reaktiviraju mešoviti komiteti za saradnju, koji su imali poslednju sednicu 1998. godine.

"Prijateljstvo treba negovati. Želimo da naši prijatelji budu sigurni da će u nama imati pouzdanog partnera, koji će se rukovoditi zajedničkim interesima", rekao je šef srpske diplomatije.

Podsetio je da je Srbija donela odluku 2010. da otvori ambasadu u Gani, ali zbog događaja u vezi sa priznanjem Kosova ona nije realizovana.

"Ne želimo da vršimo pritisak, niti je glavna tema Kosovo. To je njihova odluka, a mi bismo voleli da još jednom analiziraju situaciju koja je sada mnogo drugačija, jer se traga za rešenjima i vodi dijalog. Voleli bismo da se preispita odluka koju je donela prethodna administracija", istakao je Dačić.

Sa koleginicom iz Gane je, kazao je, razgovarao o tome da Srbija stipendira deset studenata iz Gane koji već studiraju u našoj zemlji.

"Sa Ganom smo jedini problem imali u fudbalu, ali pošto je naš čovek bio trener, to smo preboleli", našalio se ministar.

Bočvejova, koja je sa Dačićem potpisala Memorandum o razumevanju o političkim konsultacijama, posebno je pohvalila toplu dobrodošlicu i rekla da Gana želi da povrati odnose sa svojim prijateljima odranije.

Rekla je da Gana želi da ima dobre odnose sa Srbijom, jer je smatra saveznikom, a uz to postoje brojne oblasti za saradnju u korist građana dve zemlje.

Prema njenim rečima, mapa puta za revitalizaciju odnosa je postavljena, i uverena je da ništa neće moći da spreči njeno sprovođenje.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin razgovarao je sa ministarkom Bočvej o unapređenju vojne saradnje, a tokom susreta naglašena je važnost zaključenja Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane.

To bi bio pravni okvir za uspostavljanje i razvoj bilateralne vojne saradnje dveju zemalja, a kapaciteti za to se ogledaju u oblasti vojnoekonomske, vojnoobrazovne i vojnomedicinske saradnje, saopštilo je Ministarstvo odbrane. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи