Da li je politici mesto u kulturi

Nije u Karlovcu, ali jeste u Varaždinu. Bajaga i instruktori sinoć su pozdravili publiku na Špancirfestu. Udruženje ratnih veterana Varaždina pokušalo je, doduše, da spreči i ovaj nastup, ali je organizator bio odlučan. Sinoćnji koncert izgleda pokazuje da u sukobu politike i muzike, umetnici ponekad pobeđuju.

I pre nego što sa bine ode poslednji izvođač, selektorski tim "Egzita" već pregovara ko će u Novom Sada nastupati sledeće godine. U odabiru preovladavaju dva kriterijuma - kvalitet i popularnost bendova.

"Niko u dvodecenijskoj tradiciji festivala nam nije nikada vršio nikakav pritisak, nije ni pomislio da vrši nekakav pritisak. Na Egzitu je do sada sviralo na stotine izvođača iz Hrvatske, BiH, iz svih krajeva bivše Jugoslavije i nikada nije bilo nijednog incidenta. Mi sve te bendove doživljamo kao domaće", kaže direkor "Egzita" Dušan Kovačević.

Da nije dobrodošao na Danima piva u Karlovcu prošle nedelje poručili su veterani Momčilu Bajagiću Bajagi. Samo par dana kasnije, otkazan je koncert hrvatske pevačice Vane u Tivtu zbog spora Zagreba i Podgorice oko vlasništva jedrenjaka "Jadran" na kome je trabalo da nastupi. Oba slučaja, čini se, potvrđuju da na ovim prostorima bine i dalje nisu zone bez politike.

"Šteta je ali čini se da je to usud ovih prostora, ta vrsta mržnje i propagande postoji i dalje. Književnica Vedrana Rudan iz Rijeke je jednom prilikom napisala da kad god je neki problem u Hrvatskoj onda nas Srbe zakače na udicu i to je sa obe strane, ne kažem ja da smo mi bolji", objašnjava muzički kritičar Petar Janjatović. 

Festival muzike i piva u prestonici Srbije pamti i nastup Stublićeve grupe Film pred više hiljada fanova. I Prljavo kazalište dočekala je puna Arena. Takva slika teško da može da se poveže sa Markom Perkovićem Tompsonom ili grupom Riblja Čorba.

"To je pitanje svih pitanja, to znači da su odnosi Srbije i Hrvatske trajno poremećeni, treba se navići živeti u dimenzijama koje su paralelne - s jedne strane ćete uvek imati situacije nekih zabrana, bojkata, a sa druge strane će sve biti normalno", napominje novinar Zoran Panović. 

Ne treba zaboraviti ni gest grupe Hladno pivo. Oni nisu pristali da budu Bajagina zamena u Karlovcu.

"Nije to situacija da je neki hrvatski domoljubni pevač poslao poruku, oni su ozbiljna opozicija tamo to je jedan vrhunski bend sa jakim političkim porukama i primer kako treba da se ponaša jedan rok bend. Hladno pivo je mnogo bliže određenim srpskim bendovima nego nekoj hrvatskoj mejnstrim situaciji u društvu", smatra Panović. 

Muzički kritičar Petar Janjatović kaže da je komunikacija među muzičarima besprekorna.

"I dalje postoji ta vrsta kolegijalnosti koja je veoma bitna i dalje među tim našim drugarima muzičarima se pesme procenjuju po kvalitetu a ne po krvnim zrncima", kaže Janjatović. 

Glasnije od nacionalističke vike u regionu od prošle godine pokušava da bude tiha balkanske većina. Muzičari, intelektualci, javne ličnosti sa ovih prostora jednim glasnom poručuju da politici nije mesto u kulturi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво