Đurić: Arifijeva izjava potvrda da Priština ne želi da oformi ZSO

Šef prištinskog tima u tehničkom dijalogu sa Beogradom Avni Arifi je ideje Upravljačkog tima za ZSO nazvao "ludim i neprihvatljivim". Marko Đurić je ocenio da je ta izjava samo potvrda da Priština nema niti je ikada imala nameru da formira Zajednicu srpskih opština.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da Arifi jeste nedavno uključen u pregovarački proces, ali da je do sada imao više nego dovoljno vremena da prouči ranije postignute dogovore, jer reč je o ne tako mnogo stranica materijala.

"Ukoliko je pročitao, a nije razumeo prvi Briselski sporazum i ostale dogovore usaglašene u Briselu, ovim putem mu nudim pravnu pomoć kako bi mu ti materijali bili pojašnjeni", kaže Đurić, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Prištinske vlasti pokušavaju da ospore sadržaj Nacrta statuta ZSO, koji je sačinio Upravljački tim i dostavio ga Briselu, iako, kako piše Zeri, nemaju nikakvu reakciju iz EU na taj dokument.

Avni Arifi je ideje Upravljačkog tima za ZSO ranije danas nazvao "ludim i neprihvatljivim".

Koha piše da je vlada u Prištini ocenila da pomenute ideje neće biti uvrštene u statut ZSO.

"Bilo je dobrih ideja na tim sastancima, ali dominirale su lude ideje o tome kako bi statut mogao da izgleda", rekao je Arifi za Kohu, preneto je u pres-klipingu Unmika.

Rekao je da mu je žao onih građana kojima je Upravljački tim probudio nadu da bi takvi zahtevi mogli biti primenjeni.

Arifi je rekao i da se ZSO neće formirati dok se ne okonča dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, niti pre epiloga ideje predsednika privremenih kosovskih institucija Hašima Tačija o korekciji granica.

Navodi se da su među zahtevima Upravljačkog tima bili da ZSO ima kompetencije kada je reč o imovini, privatizaciji, ekonomiji i obrazovanju, podseća list. 

Pomoćnik Vladine Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je ranije da je Upravljački tim za ZSO završio Nacrt statuta i da će ga uputiti Briselu.

Zeri je pre tri dana objavio da predstavnici vlasti u Prištini nisu dobili odgovor EU u vezi sa sadržajem tog nacrta, ali, bez obzira na to, tvrde da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja.

Inače, sve rokove za izradu Statuta ZSO, što je predviđeno Briselskim sporazumom iz 2013, Priština je prekoračila, ali i dalje insistira na tome da ZSO ne dobije izvršna ovlašćenja i da će biti formirana na osnovu odluke Ustavnog suda.

Prema pisanju Zerija, međutim, upućeni smatraju da su ustavne promene, ipak, neizbežne.

To se, smatraju oni, očekuje posebno sada s obzirom na to da je Nacrt statuta izradio Upravljački tim na osnovu sporazuma iz Brisela.

broj komentara 10 pošalji komentar
(četvrtak, 16. avg 2018, 21:55)
Milan Savić [neregistrovani]

Nedopustivo

Po njegovoj izjavi se vidi ko nije za dogovor, i umesto da ih sankcionise Evropa ona ćuti.

(četvrtak, 16. avg 2018, 19:06)
anonymous [neregistrovani]

a sta kaze gdja Kocijancic. ..i Mogerini. .

Tko to nepostuje ugovore?

(četvrtak, 16. avg 2018, 16:44)
Дејан [neregistrovani]

Храброст

Сада српска страна треба да покаже храброст и да Европској унији ултиматум. Или ће извршити притисак на Албанце да се држе споразума и имплементирају договорено, или се одузима мандат ЕУ за посредовање и све враћа на почетак и УН. Резолуција 1244 је и даље на снази и пошто је УН једина меродавна, а већ покушавају да је заобиђе

(četvrtak, 16. avg 2018, 16:17)
anonymous [neregistrovani]

Ocigledno

Politicari albanske nacionalne manjine u Srbiji zele jedino sukobe jar nista pametno i kreativno ne znaju da ponude. Plasim se da ce u skorijoj buducnosti svi oni u svoju domovinu Albaniju preko Prokletija odakle su i dosli pa ve onda da zive u jednoj drzavi sto im je oduvek i bio san.

(četvrtak, 16. avg 2018, 15:09)
anonymous [neregistrovani]

ujjjjj

Svojim ponasanjem Pristina je dokazala da do formiranja ZSO nece doci

(četvrtak, 16. avg 2018, 15:07)
anonymous [neregistrovani]

Arifi

"Ne moze zauzeti tudju teritoriju onaj koji ne moze sebe da odbrani."Gaj Julije Cezar
Poznato je da ni Albanija ne bi nasilno sama stvarala Veliku Albaniju na tudjim teritorijama kao sto je KIM,bez svojih mentora i sponzora,kao sti su SAD i Velika Britanija,NATO...itd

(četvrtak, 16. avg 2018, 14:58)
Uja [neregistrovani]

Pritisak

Albanci pokusavaju na svaki nacin da izbegnu svoje obaveze koje su u korist Srbije. Treba ih pritisnuti.

(četvrtak, 16. avg 2018, 14:44)
goga [neregistrovani]

kosovo

Taciju bi bilo najpametnije da krene sa formiranjem ZSO, rok mu istice.

(četvrtak, 16. avg 2018, 14:30)
sanja [neregistrovani]

Priština

Pristina ne zeli nista sto bi Srbiji islo u prilog!

(četvrtak, 16. avg 2018, 14:19)
Ana [neregistrovani]

KiM

Srbima ne preostaje nista drugo vec da sami formiraju ZSO.