Đurić episkopu Teodosiju: Za Vučića KiM je Srbija

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić uputio je pismo episkopu raško-prizrenskom i kosovsko-metohijskom Teodosiju u kojem mu poručuje da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastaviti da se bori za Srbiju i Srbe na KiM bez obzira na napade i uvrede koje trpi.

"Za predsednika Kosovo i Metohija je Srbija, preosvećeni, bez ali ili možda, i lično sam bezbroj puta bio prisutan kada je to ponavljao nekim od najmoćnijih ljudi u svetu. Za razliku od nekih koji istupaju u vaše ime, predsednik koga napadate ponavlja to uvek i svuda", naveo je Đurić u otvorenom pismu episkopu Teodosiju.

"Preosvećeni vladiko, izvinjavam se što vam se obraćam javno o jednoj političkoj stvari. O crkvenim pitanjima mi ne bi ni palo na um da komentarišem javno, niti o njima znam dovoljno, pa ipak branim vaše pravo kao crkvenog velikodostojnika da zastupate svoja politička, pa i stranačka uverenja, ma koliko se lično sa njima ne slagao. Ne želim, međutim, da prećutim vašu javno izrečenu netačnu tvrdnju da je predsednik moje države - Srbije rečju ili delom zastrašio ili zastrašivao naš narod na Kosovu i Metohiji", naveo je Đurić u pismu dostavljenom medijima.

Đurić je ocenio da je duboko uveren da takve reči nisu ni pravedne ni istinite. 

"Posebno verujem da nije dobro što dolaze sa vaše strane. Vređate i govorite i o nedostojnosti. Vaše reči pune strasti teške su i nedostojne. Smatram da je razloga za brigu, u pogledu naše ukupne sudbine, i bez ovakvih reči mnogo, kao što dobro znam da je razloga za trud i borbu još mnogo više", rekao je Đurić.

Direktor Kancelarije za KiM u pismu takođe i moli vladiku "čovečanski i kao službenik Srbije da i inače teške stvari za naš narod ne činimo još težim".

Đurić je podsetio vladiku da je i sam godinama nosio jedan mali, ali važan deo tog tereta, te da se upravo zbog toga čudi rečima vladike, uz ogradu da postoji mogućnost da ih otac Sava Janjić, iguman manastira Dečani, nije verodostojno preneo.

Prema oceni Đurića iguman Sava Janjić nedeljama unazad javno širi lažne tvrdnje o dogovorenom monstruoznom nasilnom scenariju, navodno dogovorenom između Beograda i Prištine, čime je, uz pojedina sredstva informisanja dao ne mali doprinos unošenju nemira i straha među naše sunarodnike, posebno na severu KiM.

Direktor Kancelarije poručio je vladiki da brani njegovo pravo na politički stav, ali da ne misli da je dobro i primereno da se svakodnevnom političkom kampanjom iz krugova pojedinaca u Eparhiji narušava životno neophodno narodno jedinstvo i sloga i poverenje u državu pred izazovima sa kojima smo suočeni.

"Neće nam biti bolje niti ćemo biti jači u borbi za sudbinu našeg naroda ako u nju ulazimo unapred obeleženi žigom izdaje, istaknuti na stub srama, izjednačeni direktno sa Judom Iskariotskim i 'ohrabreni' Lazarevim kletvama".

Đurić je upitao episkopa kako je moguće ubediti Srbe na KiM da ostaju na svojim ognjištima i čuvaju srpstvo i Srbiju ako istovremeno postoje tvrdnje da ta ista Srbija želi da ih protera i pobije?

"Držimo se složno preosvećeni u ime Boga, i ne dozvolite da se naši neprijatelji smeju i seire nad našom neslogom i zavedenošću stranom zlobom i lažima", kazao je Đurić u pismu.

Đurić je poručio i da Srbi na Kosovu i Metohiji imaju jednu majku, a to je država Srbija "koja plaća i pomaže rad vaše eparhije i svakog našeg sela i opstanak skoro svakog našeg doma na Kosovu i Metohiji".

"Predsednik Vučić će nastaviti da se bori za Srbiju i Srbe na Kosovu i Metohiji i da ih hrabri, bez obzira na napade i uvrede koje trpi", naglasio je Đurić.

Đurić je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je vladika konačno i javno primetio da se predsednik Vučić, koga, bez osnova, toliko direktno i preko posrednika javno napada, uvrstio među ktitore naše crkve na Kosovu i Metohiji - i to ne među manje.

"Godinama sedim pored njega kada je reč o ovoj našoj temi i dobro znam da neće odustati od borbe da zaštiti šta god je moguće od srpskih interesa na Kosovu i Metohiji, i kada je najteže, i kada mu mnogi okrenu leđa", naglasio je Đurić.

Vladika je u Banjskoj na obeležavanju slave zahvalio predsedniku Srbije što se setio srpskih svetinja na Kosovu ali mu je i poručio da ono što govori nisu reči ohranbrenje i nade za srpski narod.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво