"Zeri" o razgraničenju Beograda i Prištine

Šest srpskih eksperata, prema tvrdnji kosovskog dnevnika "Zeri", pripremilo je predlog sporazuma o razgraničenju prema kojem bi "Kosovu pripala opština Preševo, a Srbiji četiri severne opštine, Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i severna Mitrovica".

Taj predlog je deo obimnog dokumenta pod nazivom "Ekonomski, demografski i socijalni efekti i različiti scenariji za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine", u koji je list Zeri, kako navode, imao uvid.

Dokument je sačinilo, kako tvrdi prištinski list, šest srpskih eksperata, u aprilu ove godine uz podršku beogradskog Fonda za otvoreno društvo.

Uz objavljeni faksimil dokumenta, Zeri pišu da ovaj predlog detaljno razrađuje sve ekonomske, demografske i socijalne efekte normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Dokument sadrži 90 strana, a autori su, prema listu, Miladin Kovačević, Dušan Gavrilović, Dragan Popović, Milena B. Stevović, Ljiljana Sekulić i Katarina Stančić.

Dokument, inače, razmatra mogućnost normalizacije odnosa između Beograda i Prištine sa scenarijom za razmenu teritorija, scenarijom bez razmene teritorija, zatim scenario potpune implementacije Briselskog sporazuma iz 2013. godine, kao i scenario u kojem bi bio zadržan "status kvo".

List Zeri piše da predlog o razgraničenju podrazumeva da Priština preuzme opštinu Preševo, a da se centralnoj Srbiji pripoje četiri opštine severa KiM.

Navodi se i da bi u tom slučaju Srbija bila "u prednosti" za 2,7 milijardi evra.

"Srbija i Kosovo mogu da postignu sporazum o razmeni teritorija, tako što bi Kosovo preuzelo opštinu Preševo, bez Bujanovca i Medveđe, dok bi četiri severne opštine (Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i severna Mitrovica) bile pridružene susednoj zemlji", navode Zeri.

Navodi se i da autori ovog dokumenta konstatuju da u opštini Medveđa živi samo 7,1 odsto Albanaca, te da stoga opcija njenog pridruživanja Kosovu nije održiva.

Istovremeno, procenjuje se da u Bujanovcu živi oko 54 odsto albanskog stanovništva, pa bi, kako se navodi, razmena te teritorije mogla da predstavlja "političku i bezbednosnu pretnju na duži rok".

Ovde možete pogledati Tanjugov tekst o dokumentu o kome je danas pisao Zeri

broj komentara 19 pošalji komentar
(četvrtak, 16. avg 2018, 10:57)
Воронцов [neregistrovani]

Почели су да деле српске територије почетком деведесетих

Разни српски политичари почели су почетком деведесетих да деле српске територије на просторима Хрватске и БиХ.Уступе једну територију обећавајући да ће друга остати Србима.И како су прошли Срби деведесетих опште је познато, изгубили највећи део своје земљ западно од Дрине.Исти случај хоће данас да понове са КиМ.Косово није признато у УН и то је незаконита творевина и са таквом творевином не треба ништа делити већ је то све држава Србија.Територија је једно, а народ је друго то јест територију једне државе не мора насељавати само један народ.

(četvrtak, 16. avg 2018, 09:54)
anonymous [neregistrovani]

@ cemu zurba

"Ako nekome nesto dobrovoljno das, nemas pravo da to trazis nazad, a ako ti nesto na silu otmu, ima sanse da to isto i vratis" ...hmmm i to je uslovno receno..evo pitajte Ukrajinu koja dobi Krim dobrovoljno i bez nasilja da bi 60 godina posle upala tamo armija i nedoborovoljno ga vratila nazad...sve je moguuce danas u medjunarodnim odnosima

(četvrtak, 16. avg 2018, 03:34)
anonymous [neregistrovani]

Nista

Kakvo razgranicenje I sa Kim?
Nista sa njima ne treba potpisivati. Oni za nas ne postoje kao drzava. To su sarene laze za narod.

(četvrtak, 16. avg 2018, 00:48)
anonymous [neregistrovani]

Podela

Čak nebi bilo loše ni podeliti Kosovo, kao kompromis. Ali kakav je to kompromis kad moraš dati deo svoje teritorije da bi dobio komadić sporne teritorije. Kompromis bi bio kad bi dobili Leposavić, a dali ništa. Jer time bi Albanci dobili 80% Kosova. Samo po sebi to je loše, ali ovo što se spominje je katastrofa. Da bi dobio komadić sporne teritorije ti daješ još nešto što je tvoje.

(sreda, 15. avg 2018, 23:50)
anonymous [neregistrovani]

Cemu zurba!

Ako nekome nesto dobrovoljno das, nemas pravo da to trazis nazad, a ako ti nesto na silu otmu, ima sanse da to isto i vratis.

(sreda, 15. avg 2018, 20:16)
anonymous [neregistrovani]

Razmena?

Cega i zasto? Pa to je sve deo Srbije! To znaci da se odricemo Rezolucije 1244 i podrske medjunarodnog prava (citaj -- Saveta Bezbednosti UN). Srbiji (narodu)se ne zuri (vlasti -- to nisam siguran); oni koji hoce da otimaju i oni koji ih podrzavaju to pravno ne mogu. Slucaj Kosova i Metohije mora da se vrati u Savet Bezbednosti Ujedinjenih Nacija. Tacka!!!!!!!!!!!

(sreda, 15. avg 2018, 18:02)
anonymous [neregistrovani]

Njihove tapije

Svi u centralnoj Srbiji već 30-40 g. gledaju kako Srbi sa Kosova i Metohije prodaju imanja i stanove i kupuju zemlju radna mjesta u državnim službama i javnim preduzećima u Nišu, Kraljevu, Kragujevcu, Smederevu, Beogradu. Ispraznili su 4/5 teritorije i sveli nas na ljušturu bez naroda.

(sreda, 15. avg 2018, 16:23)
anonymous [neregistrovani]

kosovo

Rece Matija Beckovic: "Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da im ga damo? Ako je njihovo, zašto ga otimaju? A ako već mogu da ga otmu, ne znam što se toliko ustručavaju? "

(sreda, 15. avg 2018, 15:56)
Оливера [neregistrovani]

Нема размене!

Мислим да је та такозвана размена територија чисто теоретисање. Западу је јасно, само наши то не могу да сконтају, да је држава Србија власник територије Косова и Метохије. Апсолутно је небитно ко ту тренутно живи. Ако сам ја власник куће, само ја ту кућу могу рецимо да продам. Значи, не моја деца, станари, комшије..., (без обзира колико их има, које су вере, расе, колико дуго бораве у мојој кући, итд.) , ни држава (!) не могу да продају моју кућу , само ја. Јер ја сам власник! У томе се састоји суштина притиска на Србију. Без потписа Србије Запад легализује право на револуцију и негира основне принципе на коме почива цео капиталистички систем.

(sreda, 15. avg 2018, 15:44)
Spale [neregistrovani]

Sustina

Srbija nece odustati od svojih ciljeva, potreban nam je koncezus ma sta bilo. To je potrebno i zbog psiholoskog stanja nacije prvenstveno.