Polemika DS i SNS o medijima

Demokratska stranka pozvala je domaću i stranu javnost, organizacije koje se bave medijima, predstavnike Evropske unije i strane ambasade da hitno preduzmu sve raspoložive mere povodom, kako navode, dramatične situacije na srpskoj medijskoj sceni, koja je jasno činjenično predstavljena i u izveštaju Evropske unije. Iz SNS-a poručuju da je licemerno što DS daje sebi za pravo da kritikuje medijsku scenu u Srbiji.

Ista ruka vlasti koja je ugasila rasvetu i ućutkala policiju da bi kriminalci pod fantomkama rušili Beograd, upravo ubija poslednje medije gde se mogla pročitati kritička reč ili drugačiji stav, navodi DS.

Ta stranka ističe da su jurišnici pod fantomkama ovog puta poreski inspektori i podseća na "gašenje emisija, glasila, dirigovano otkazivanje ugovora oglašivača i hapšenje građana koji objavljuju svoje mišljenje na društvenim mrežama".

"Jedini potpuno uspešan projekat SNS je gaženja ljudskih i medijskih prava. Posle gašenja Južnih vesti, nastaviće po kućama sve do potpunog medijskog mraka", navodi se u saopštenju DS.

Demokratska stranka poziva pojedince i institucije da ustanu "protiv autokratije, vladavine straha, ucena i kriminala".

Na tom putu važan je i odlučujući svaki glas protiv i zato pozivamo domaću i međunarodnu javnost da oštro i hitno reaguje. Pozivamo i čestite državne službenike da ne okaljaju ruke i da se suprotstave bezočnoj sili koja radi u sopstvenom, a ne interesu građana Srbije, stoji u saopštenju.

Odgovor SNS-a

Sekretar beogradskog odbora Srpske napredne stranke Aleksandar Marković ocenio je da je licemerno to što Demokratska stranka daje sebi za pravo da kritikuje medijsku scenu u Srbiji, navodeći da u vreme vlasti DS nijedan medij, za razliku od danas, nije smeo da prenese izjavu nekoga iz opozicije. 

"Licemerno je da DS, čiji je tadašnji lider Dragan Đilas držao u svojoj šaci medijski prostor u Srbiji danas pominje ovu temu, pogotovo imajući u vidu da je svojevremeno Verica Barać govorila o apsolutnoj kontroli medija koju je Đilas sprovodio kroz svoje agencije", naveo je Marković u pisanoj izjavi.

Tvrdi da Đilas i danas pokušava da uspostavi potpunu kontrolu nad medijima "preko svoje Dajrekt medije, Šolaka i SBB", što, kako je naveo, potvrđuje najveći paradoks današnjeg saopštenja DS i njihovog postojanja kao stranke uopšte.

Marković u pisanoj izjavi dodaje da u vreme vlasti DS niko nije hteo da objavi ni, na primer, tekst o ubijenom Ranku Paniću, za kojeg smatra da je nastradao samo zato što je mislio drugačije i zato što nije delio uverenja DS. 

"Takođe, na tadašnjem Studiju B četiri godine niste mogli da vidite da gostuje bilo ko iz opozije, jer je upravo Demokratska stranka kontrolisala navedeni medij", naveo je Marković.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво