Tači: Korigovanjem granica će se izbeći podela Kosova

Ponovno iscrtavanje granica, čime bi delovi Srbije sa većinskim albanskim stanovništvom ušli u sastav Kosova, moglo bi da okonča dugotrajne tenzije između Beograda i Prištine i da im omogući napredak ka članstvu u EU, izjavio je kosovski predsednik Hašim Tači.

Hašim Tači je, u intervjuu za agenciju Rojters, rekao da će svoj plan predstaviti predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću kada se u septembru sastanu u Briselu u okviru dijaloga pod pokroviteljstvom EU.

"Sada je definitivno trenutak da se koriguje granica između Kosova i Srbije, koja je duga oko 400 kilometara. To će pomoći da se izbegnu međuetnički problemi i da se stvori neka vrsta autonomne regije, kao što je Republika Srpska", rekao je Tači.

Britanska agencija napominje da Tači nije rekao šta bi Srbija mogla da dobije u zamenu za odustajanje od dela svoje teritorije – na kojoj, kako navodi Rojters, živi oko 55.000 Albanaca – i dodaje da je Tači odbacio bilo kakvu mogućnost podele Kosova po etničkoj liniji.

"Korigovanjem granica će se definitivno izbeći podela Kosova, razmena teritorija, nove krize ili problemi, a čak i mogući novi rat", naveo je Tači.

Rojters navodi da pojedini srpski mediji i političari predlažu prekrajanje granica koje podrazumeva da deo severnog Kosova nastanjen pretežno Srbima bude u sastavu Srbije, a zauzvrat da se delovi južne Srbije sa albanskom većinom daju Kosovu.

Agencija objašnjava da oko 100.000 Srba živi na Kosovu, a polovina od njih živi severno od reke Ibar u mestima u kojima čine većinsko stanovništvo. Ostatak živi južno od te reke u područjima u kojima su Albanci većina.

Većina Srba koji žive na Kosovu ne priznaju privremene institucije u Prištini i dalje smatraju Beograd svojim glavnim gradom, dodaje se u tekstu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prošle nedelje rekao da je spreman na kompromis o razgraničenju sa Kosovom, mada, kako napominje Rojters, posmatrači smatraju da su pozicije Beograda i Prištine i dalje veoma udaljene.

Agencija, takođe, navodi da većina Srba Kosovo smatra kolevkom svoje nacije i pravoslavne, hrišćanske vere.

Zapadne zemlje, napominje agencija, ne gledaju blagonaklono na korigovanje granica na Balkanu, jer, kako navodi Rojters, smatraju da bi to moglo da bude destabilizujuće po region.

Međutim, Tači je rekao da je uveren da će Zapad podržati bilo koji sporazum koji potpišu on i Vučić, a za koji veruje da će biti postignut do februara 2019. godine.

"Ukoliko se strane dogovore u procesu dijaloga i postignu neki sporazum, EU i Sjedinjene Države će podržati bilo koji dogovor o korekciji granice", izjavio je Tači.

Inače, Tači je danas na Tviteru pozdravio stav nemačke kancelarke Angele Merkel o nepromenjivosti granica na Zapadnom Balkanu i naveo da "sve što treba da se uradi jeste da većina članica EU ubedi pet onih koje ne priznaju Kosovo, kao i Srbiju, da priznaju Kosovo u okviru ovih granica".

broj komentara 15 pošalji komentar
(sreda, 15. avg 2018, 10:14)
anonymous [neregistrovani]

Svasta

Cuj ovoga...O kojim on granicama prica.Оsladilo mu se...

(sreda, 15. avg 2018, 10:00)
Енглез [neregistrovani]

Тачи

Ма ко њега пита, он је само нека врста пропагандне машине за запад и још ратни злочинац...

(sreda, 15. avg 2018, 03:12)
anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

Kosovo,vestacki projekat

Kosovo je vestaki projekat Imperializma

(sreda, 15. avg 2018, 00:00)
anonymous [neregistrovani]

komentar

Taci zapamti:Kosovo je Srbija!!!

(utorak, 14. avg 2018, 23:44)
anonymous [neregistrovani]

Косово није држава !

КиМ је Србија!
Албанцима којима није лепо у Србији , нек се врате одакле су и дошли!!!

(utorak, 14. avg 2018, 21:54)
Milan Savić [neregistrovani]

Mir

Nema korekcija KiM je Srpska pokrajina i tako će i biti u budućnosti.

(utorak, 14. avg 2018, 21:38)
marija [neregistrovani]

Korigovanje

Onda neka Vucic trazi korigovanje do Skadra i Draca

(utorak, 14. avg 2018, 20:42)
Tihi [neregistrovani]

Kosovo

Bojim se da se Tači dogovorio sa nekim da ovako samouvereno govori...
Nažalost nemožemo ništa da uradimo.

(utorak, 14. avg 2018, 20:28)
anonymous [neregistrovani]

Pa ovaj trazi...

...jos teritorije Srbije i preti ratom!?
Ovo ne sme da ostane bez zasluzenog odgovora!

(utorak, 14. avg 2018, 19:28)
anonymous [neregistrovani]

Kakva podela?

Zašto bi se Kosovo delilo? I kome da se deli? Situacija je veoma prosta. Srbija i Albanija već imaju jasnu granicu. Srbija i Makedonija imaju granicu, Srbija i Crna Gora imaju granicu. Šiptari ako neće da žive u Srbiji mogu prosto da izaberu gde žele. Da li u Albaniji, da li u Makedoniji ili u Crnoj Gori. Nema tu nikakve mudrosti. Jedino što ne može jeste da živite u Srbiji, ali da tvrdite da to nije Srbije. O svemu ostalom može da se razgovara i da se pravi neki kompromis.