Zaharova za RTS: Rešenje koje bude prihvatljivo za srpski narod sa poštovanjem ćemo prihvatiti

Direktorka Službe za informisanje Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je za RTS da je stav Rusije prema pitanju Kosova dosledan i striktan. Taj stav gradi se od tri komponente – međunarodne pravne osnove onoga što se dešava na Kosovu, poštovanja suvereniteta Srbije, nezavisnosti i unutrašnjeg srpskog zakonodavstva i razumevanja interesa naroda i Srbije kao države, istakla je Zaharova.

Govoreći o poseti Srbiji, Marija Zaharova je zahvalila srpskom narodu i rukovodstvu Srbije na mogućnosti da boravi u našoj zemlji.

"Održane su konsultacije u MSP Srbije, a imala sam mogućnost da vidim vašu zemlju stvarno, ne preko fotografije, na internetu, preko filmova, Kusturice, već uživo", rekla je Zaharova.

Istakla je da je, znajući kroz šta je prošla Srbija, bila impresionirana što je zemlja uspela da preživi i da se revitalizuje posle teških vremena.

"Kad sam se našla u Srbiji i juče u Beogradu, Guči i po čitavom putu, ne bi mi palo na pamet da je zemlja preživela rat", rekla je ona.

Kaže da je juče doživela dve emocije: s jedne strane to je sećanje na slike iz devedesetih godina i radost za Srbe koji sada žive punim plućima i koji su puni života, iako problemi postoje.

Govoreći o odnosu Rusije prema KiM, o spekulacijama da su Putin i Tramp razgovarali o podeli Kosova, Zaharova je rekla da su to lažne vesti kojima žele da pokvare odnose Srba i Rusa.

"Što se tiče našeg stava, on je tradicionalan i dosledan. U današnjem svetu doslednost je retka stvar i, s ruske strane, ruska spoljna politika se pridržava linije doslednosti", kaže Zaharova.

Prema njenim rečima, što se tiče Kosova i odnosa Rusije prema Kosovu, odnos je dosledan a stav striktan, ne menja se zbog političkih konjunktura.

Stav je striktan i transparentan, sastoji se od nekoliko elemenata, objašnjava Zaharova.

"Prvo, to su međunarodne pravne osnove onoga što se dešava na Kosovu. Postoji Rezolucija SB UN i tu rezoluciju niko nije ukidao, ona je na snazi, važeća je i one zemlje koje sada više od svih viču o neophodnosti poštovanja međunarodnog prava moraju da se sete toga da je Rezolucija 1244 na stolu", kaže ona.

Kako kaže, drugi element je poštovanje suvereniteta Srbije i nezavisnosti i unutrašnjeg srpskog zakonodavstva. 

"Bar kada su sve zemlje usredsređene na demokratiju i poštovanje demokratije, potrebno je poštovati suverenitet i nezavisnost Srbije i zakonodavstva Srbije – to je drugi blok elemenata na kome se zasniva naš stav", rekla je Zaharova.

Prema njenim rečima, treći element je razumevanje interesa naroda Srbije i Srbije kao države i u tom smislu nacionalnog interesa naroda.

"Iz ove tri komponente se gradi naš dosledni stav i možete da budete sigurni da se ovaj stav neće promeniti", rekla je ona.

Razumevanje nacionalnih interesa naroda Srbije 

Govoreći o razgraničenju, Zaharova je rekla da je potrebno da razumemo interese naroda Srbije. Ono što je prihvatljivo za Srbiju, prihvatljivo je i za Rusiju, kaže portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

"Pitanje je da li je to korisno i šta će biti korisno za narod Srbije", rekla je Zaharova.

"Prošlo je deset godina od trenutka kada su Kosovo otcepili od Srbije, više od 100 evropskih uglavnom zapadnih zemalja priznalo je tu državu, pomagali joj, za razliku od nas, finansijski i politički deset godina", rekla je Zaharova.

Kako kaže, od tih 100 država deset su najbogatije na svetu. "Tamo su pumpali veliki novac i šta su dobili – ništa nije ispalo. Kako je bilo crna rupa i ostalo je crna rupa, a ranije su pričali da je Srbija kriva za to što se na Kosovu tako loše živi", istakla je Zaharova.

"Nemoguće je graditi budućnost na lažima, a tako je bila građena budućnost Kosova, na lažima, na kršenju međunarodnog prava, a onda ćete se setiti da je to bila nepravda džinovskih razmera koju su pokušali da šire naši američki partneri kada su rekli svetu da su Kosovo odvojili na osnovu referenduma?! Vi znate da referenduma nije bilo, ali svi smatraju da je to apsolutno zakonito. Nemoguće je graditi budućnost nauštrb života drugih", zaključila je Zaharova.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи