Dodik: Srbija treba da traži sever Kosova

Mislim da bi trebalo da se četiri opštine sa severa Kosova reintegrišu u teritorijalni sastav Srbije, da se obezbedi najviši međunarodni standard zaštite srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, i da se zaštiti crkvena imovina kao i da se za nju traži neka vrsta eksteritorijalnosti, kaže predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik za današnji Blic navodi da se u Srbiji ta polarizacija oko Kosova uvek svodi na to da li dati ili ne dati.

"Srbi moraju koncipirati jedan svoj plan koji bi podrazumevao i kratkoročne i dugoročne ciljeve našeg naroda. Za početak bila bi to reintegracija one četiri opštine severa Kosova", kaže Dodik.

Predsednik RS navodi da, kada je strancima u Briselu rekao da su mogli da pokažu dobru volju i da bar te četiri opštne ostanu u Srbiji, na to su mu rekli da to niko od njih ne traži.

"Dakle, to niko nikad nije ni tražio. Problem naše politike i jeste što mi uvek očekujemo, a ne tražimo. To ne ide", smatra Dodik.

Ukazuje da su se u RS iz jedne potpuno nemoguće situacije osporavanja i spoticanja okrenuli i rekli da ne daju više ni mrvicu svojih nadležnosti u okviru BiH.

"Oni su krenuli da nas kažnjavaju, čak sam i ja dospeo na neku crnu listu, ali RS nije izgubila. Prema tome, mislim da je ovo vreme srpskih traženja, a ne očekivanja da vam neko nešto da", kaže Dodik.

Komentarišući to što je problem i rešenje kosovskog problema ponovo u fokusu, Dodik kaže da je Aleksandar Vučić uspeo da vrati Kosovo kao temu jer je ona bila izgubljena, skrajnuta, ljudi su bili nezainteresovani za nju.

"Sada smo došli u poziciju da možda nešto i možemo da uradimo. Sretan splet okolnosti je i kretanje političkih procesa u EU i Americi. Nestale su elite koje su obeležile neko prethodno vreme i, ako je išta tačno, onda je tačno da u SAD nije ista ona Klintonova ekipa", navodi predsednik RS.

Dodik, međutim, napominje da pre svega treba sebi da odgovorimo na pitanje da li, hipotetički, Srbija može da podnese da joj se vrati Kosovo i da u politički sistem uđu garantovane kvote za albansku zajednicu, i dodaje da o tome malo ko razmišlja i da za to nema mnogo spremnosti.

Odgovarajući na pitanje da se, s druge strane, to o čemu govori tumači i kao alibi za predaju Kosova, Dodik kaže da su izdaja, predaja, prekomerni patriotizam – stare srpske boljke.

"Ovde treba racionalno sesti i videti o čemu se radi", kaže Dodik.

Komentarišući to što je rekao da će, ukoliko dođe do toga da se za Kosovo obezbedi stolica u UN, to isto tražiti i za RS, Dodik kaže da uopšte ne krije da je njegov politički cilj da se RS osamostali i bude nezavisna država.

"I smatram da naš narod na to ima pravo. Naravno da nisam avanturista u tom pogledu, isključujem svaku vrstu nasilja. S druge strane, isti oni koji nama to brane u RS, to isto dozvoljavaju Albancima na Kosovu", kaže Dodik.

broj komentara 13 pošalji komentar
(ponedeljak, 13. avg 2018, 07:09)
anonymous [neregistrovani]

Mi dobro znamo

Kako su Hrvati usli u Knin....oni kazu "Zvonimirov grad"......Pa neke stvari se nemogu gledati "razlicito"....Nato je bombama po unutrasnjosti Srbije cistom agresijom stranih zemalja..koje nemaju nikakve veze sa Albancima...oteo KiM..radi eksploatacije rudnih bogastava..sverca..i neutralisanja bratske Rusije........klin se klinom izbija
.....vraticemo Prizren Dusanov grad!!!!!

(ponedeljak, 13. avg 2018, 06:55)
anonymous [neregistrovani]

Sto dalje

Sve smo blizi prorocanstvu oca Tadeja....i tako ce da bude......ko nije procitao neka ukuca na jutjub.."Srpsko prorocanstvo"oca Tadeja......vjerujem u to jer nam predvida da ce mo opet bosonogi po trnju do slobode doci....ali Doci ce mo !!!!!!

(ponedeljak, 13. avg 2018, 05:59)
Rade [neregistrovani]

Divim se ovom coveku

Od uvek je bio pragmatican. Vrhunski,, dosledan i energican politicar. On stiti srpske interese ma gde se Srbi nalazili. Ne stoji primedba u komentarima da se ne mesa. A ko ce drugi. Ko? Apsolutno je u pravu. Trenutni politicari u Srbiji ne traze nego ocekuju. To je tacno.

(ponedeljak, 13. avg 2018, 00:18)
anonymous [neregistrovani]

Nevazan

Koliko dobro vodi Republiku Srpsku vidimo najbolje.Ekonomija stagnira a on samo prica one price na koje narod reaguje emotivno.Nisi pozvan da dajes misljenje o teritoriji RS.

(nedelja, 12. avg 2018, 18:54)
anonymous [neregistrovani]

Milorade

najbolje da gledas svoja posla i da se ne mesas u Srbiju i njenu politiku.

(nedelja, 12. avg 2018, 15:29)
anonymous [neregistrovani]

Podela

Aman ljudi, urazumite se!Nece Siptari ni da cuju za podelu Kosova.Oni teraju svoje po principu da je celo Kosovo njihovo i ne daju Trepcu i Gazivode.Uz sve to imaju podrsku mocnika sa Zapada.Oni znaju da mogu dobiti celo Kosovo jer im je to obecano.Nama bi odgovarala podela ali nema tu nikakvih sansi.

(nedelja, 12. avg 2018, 15:07)
DRAGON [neregistrovani]

Podela Kosova

Nisam ni procitao misljenje Dodika.Kad god se u naslovu govori o podjeli Kosova ili razgranicenju na teritoriji Kosova, ja to ne mogu ni da citam, iritira me.Kosovo i Metohija je dio Srbije.Posle 1945 mnog Albanci su pobjegli od rezima Envera Hodze iz Albanije.Naselili su Kosovo, Sve je to jos tada planirano.Da li su se perfidno u vliki posao povecanje svog nataliteta.Sve je smisljeno radjeno, povecati broj Albanaca i protjerati Srbe.Samo kod Srba postoje seobe, pod pritiskom raznih neprijatelja i to na teritorijama koje bih prirodno njima trebali pripadati.Nasa velika nesreca sto se vezasmo za Ruse i sto krenusmo putem socijalizma kao i oni.Velika je to greska koju sad placamo.Kako preporuci Veliki Muhamed a upisano je svetoj knjizi Kuran."Ako vas neprijatelj pobjedi, primirite se, oporavljajte se 10 godina, a onda krenite ponovo ka svom cilju".

(nedelja, 12. avg 2018, 14:57)
Воронцов [neregistrovani]

По Међународном праву Србији припада цела њена територија

Зашто би Србија пристала на легализацију нечег што је отето?Зашто би делили своју територију?Територија је једно, а народ је друго. Ето делили су БиХ па какву су заједницу створили?Неуспешну наравно...Колико има народа и у самој Европи који би се под утицајем политичара одцепили од постојећих држава, али постојеће државе не одустају од територијалног интегритета, све једно да ли се то неком народу свиђа или не.

(nedelja, 12. avg 2018, 14:41)
anonymous [neregistrovani]

Srbija,

ne treba nista da trazi nego da povrati oteto, to je njeno a ne albansko.Srbi su ziveli vekovima u Hrvatskoj pa su proterani, pa Albanci su manje na Kosovu pa pa teraju one na cijem su.

(nedelja, 12. avg 2018, 13:54)
Светозар [neregistrovani]

Узмите званичне статистике или још лакше википедију па проверите

Моје дубоко поштовање према председнику Додику и према свему ономе што ради.
Али није изнео тачан податак. Веома је лако проверити да укупан број Албанаца у Србији а уједно и број посланичких места не би прелазио 20 % а не 30 % како је он навео.
Хвала!