Zaharova: Videla sam pravu Srbiju

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ugostio je, simbolično u hotelu "Moskva", direktorku Departmana za informisanje i štampu Ministarstva spoljnih poslova Rusije Mariju Zaharovu.

Zaharova je u Beograd došla u okviru redovnih radnih konsultacija dva ministarstva u oblasti javne diplomatije.

Pred odlazak iz sprske prestonice, Dačić i Zaharova su razgovarali o njenim utiscima tokom posete Srbiji.

Gošća iz Rusije je istakla da je imala priliku da vidi "pravu Srbiju", onu koju nema priliku da vidi kada dolazi sa zvaničnom delegacijom.

"Obično posećujem aerodrome, neke zvanične događaje, ali ovog puta ja sam videla stvarnu Srbiju, videla sam kako ljudi ovde žive i to je za mene neverovatno, hvala vam puno", navela je Zaharova.

Ivica Dačić smatra da je poseta Zaharove Saboru trubača u Guči bila veoma uspešna.

"Uopšte, sve ono što je ovde radila imalo je veliku pažnju javnosti i to je još jedan doprinos našim dobrim odnosima između dve države i dva naroda", kaže Dačić.

"Agresoru kompenzacija, žrtvi ništa"

Zaharova je odgovarala i na pitanja novinara tom prilikom je rekla da je tužbu zbog bombardovanja osiromašenim uranijom od strane NATO-a 1999. godine trebalo podneti i ranije, ali da ni sada nije kasno. Podsetila je da su u nekim zemljama NATO vojnici dobili kompenzacije zbog trovanja osiromašenim uranijumom, a da za žrtve toga nema.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova je rekla i da treba obratiti pažnju na izjave Zapada o raznim pitanjima, među kojima i ona da izražavaju zabrinutost zbog onoga što se dešava u Siriji i o navodnoj upotrebi hemijskog oružja od strane vlade te zemlje.

Zaharova je ocenila da je to sve "lepo i divno" što su zabrinuti zbog humanitarne situacije na Bliskom istoku, ali upitala zašto ne skreću pažnju i na humanitarnu situaciju u Evropi, ne priznaju šta su uradili upotrebom osiromašenog uranijuma, kao i da odgovaraju zbog toga.

Na pitanje Zaharovoj nadovezao se i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je podsetio da su bile optužnice, ali da ih je vlast posle 5. oktobra povukla.

Dodao je i da je pokušano da se ta tema predstavi i pred Međunarodnim sudom u Hagu, ali da je odbijeno da se sankcioniše taj slučaj, da je država pokušala šta je mogla, a da sada građani mogu takve tužbe da podnose.

Kako je rekao, poznato je da je sličnih tužbi bilo u Kanadi i SAD od strane naših ljudi, a u vezi "Oluje" uz ocenu da zapadni sudovi nisu blagonaklnoni prema tome.

Međutim, dodao je da u Italiji postoji parlamentarna komisija koja se time bavi, jer je bilo njihovih vojnika koji su umrli ili oboleli od teških bolesti od posledica osiromašenog uranijuma.

Novinare je zanimalo i mišljenje Zaharove o najavi novih sankcija SAD prema Rusiji na šta je rekla da rade na odgovoru i njegovoj razradi.

Zaharova je rekla da to nije izbor Rusije i da nisu oni pokrenuli tu spiralu sankcija te da se vidi kakvu politiku Vašington vodi i prema njenoj ali i drugim zemljama.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво