Štrpce obeležilo 30 godina od dobijanja statusa opštine

Štrpce je proslavilo 30 godina od ponovnog dobijanja statusa opštine, a na svečanosti povodom jubileja pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio da će Vlada Srbije i državni vrh nastaviti da brinu o svom narodu na KiM.

Petković je istakao da je u protekle tri decenije srpski narod u Sirinićkoj župi prošao put "od Scile do Haribde" i da je uspeo da se sačuva i ostane "svoj na svome".

Kako je rekao, Vlada Srbije nastaviće da brine o srpskom narodu na KiM, kao i da će građani te opštine i u narednom periodu osećati sigurnost, finansijsku stabilnost i ekonomski prosperitet.

On ne naveo da je povećan budžet za poljoprivredu, da se redovno uplaćuju zarade i socijalna davanja, te da su u realizaciji svi projekti iz infrastrukture i građevinarstva.

"Posebno vodimo računa o našem ski centru 'Brezovica' i samo mi znamo sa kakvim problemima se suočavamo da zaštitimo srpsku imovinu, da radnici imaju svoja mesta, da modernizujemo žičaru i da sve funkcioniše", kazao je Petković.

On je naglasio da su veliki napori predsednika Vučića da se pronađe kompromisno rešenje kako bi boljitak osetili svi, a pre svega, građani Štrpca koji, kako je rekao, godinama žive u institucionalnom vakumu koji im je nametnut.

Petković je pročitao pismo predsednika Srbije u kojem je čestitao jubilej rukovodstvu i građanima opštine Štrpce i zahvalio svima koji su uložili trud i napor da srpski narod ostane i opstane na ovim prostorima negujući vrednosti zajedničkog života i multietničkog mira što.

Vučić je u pismu poručio da smo u ovom trenutku daleko od bilo kakvog rešenja o KiM, ali da će država nastaviti da se bori.

"Zato vas molim i dalje za podršku, jer vi najbolje znate ko se bori za KiM i znate ko je sa vama. Ovo je trenutak da se obavežemo da ćemo nastaviti da radimo na napretku i boljitku za sve građane Štrpca i širom KiM", navodi se u pismu predsednika Srbije.

Izgradnja novog obdaništa 

Vučić je poručio građanima da će Vlada Srbije sa 40 miliona dinara finansirati izgradnju novog obdaništa kao poklon opštini povodom današnjeg jubileja.

Predsednik opštine Strpce Bratislav Nikolić istakao je da je najteži period za srpski narod na KiM bio od 1999. do 2010. godine, te da je u poslednjih osam godina evidentan napredak u razvoju te opštine.

"Ponosni smo na nove puteve, renovirane škole i domove zdravlja, novoizgrađene kuće, stanove, bolnicu i sportske terene. Posebno smo ponosni na našu malinu od koje naši sugrađani svake godine imaju prihod od dva miliona evra što itekako utiče na život i standard naših sugrađana", rekao je Nikolić i dodao da ta opština nije iskoristila sve resurse i da još ima prostora za napredak i razvoj.

On je istakao da je u poslednjih osam godina u opštinu Štrpce uloženo 25 miliona evra, kao i da će se taj trend nastaviti i u budućnosti.

Ministar za povratak u kosovskoj Vladi u ostavci Dalibor Jevtić rekao je da opština Štrpce ima veliku šansu koju treba iskoristiti i istakao da bez mira i stabilnosti nema razvoja u ekonomskom i svakom drugom pogledu.

"Samo zajedno i jedinstveno možemo da se odupremo svim izazovima. Danas želimo da poručimo da ćemo ostati i opstati, da će nas biti više i da ćemo podrzati svaku odluku našeg državnog rukovodstva i predsednika Vučića koja će nam doneti mir i stabilnost što je naš primarni cilj i interes", poručio je Jevtić.

Gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić izrazio je zadovoljstvo što je, kako je istakao, među sunarodnicima koji su istrajali u borbi za svoj opstanak hrabro i mudro braneći svoje domove, sela i prirodna bogatstva na KiM.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво