Zašto su zlatni pasoši "noćna mora" za Brisel?

Evropska komesarka za pravosuđe Vera Jourova kritikovala je neke članice EU zbog prakse dodeljivanja "zlatnih pasoša" bogatim osobama iz zemalja van Unije. Od njih traži i da osiguraju da tzv. zlatni pasoš ne dobiju kriminalci. Iz Brisela stiže i poruka da državljanstvo treba dodeliti samo u slučajevima gde postoji prava veza sa dotičnom zemljom.

"Zlatni pasoš", "zlatna viza" ili "ekonomsko državljanstvo" - tri naziva za pasoš Evropske unije. Tu ulaznicu sebi mogu da priušte samo najbogatiji, ako npr. investiraju u nekretnine, državni fond ili veliki posao.

Zabrinutost u Briselu zbog takve kupoprodaje državljanstva raste, jer je porastao i broj kupaca "zlatne vize". I to za čak 20 odsto u poslednje tri godine. Zato je komesarka za pravdu Vera Jourova najavila skeniranja stanja na terenu već u septembru.

"Komesarka je targetirala 10 zemalja u kojima cena takvog pasoša varira od 275.000 evra, koliko je u Letoniji, do 10 miliona evra, koliko je u Austriji. Upozorila je da se to izdaje neselektivno, da nema kontrole", objašnjava Suzana Grubješić iz Evropskog pokreta.

Tako je Kipranin postao i ruski oligarh Oleg Deripaska, poznat i po nedavnoj istrazi o povezanosti Donalda Trampa s Rusijom.

Da bolje kontrolišu ko sve dobija državljanstvo iz Brisela više puta je upozorenje poslato Malti i Kipru.

U njihovom društvu su i Grčka i Bugarska. Iako tek kandidat za članstvo u Uniji, i Crna Gora se ranije našla na listi kritikovanih država.

"Oni i jesu bili pod upozorenjem, ali koliko vidim u julu su ponovo raspisali poziv za investitore koji će uz određenu količinu novca i neke druge uslove, odnosno dužinu boravka i drugo, moći da konkurišu za dobijanje crnogorskog pasoša tako da pretpostavljam da i njima sledi još jedno upozorenje", dodaje Suzana Grubješić.

Stručnjaci upozoravaju osim na različite finansijske mahinacije, novac koji se u tom slučaju seli lokalno, pa se i manje proverava i na druge rizike.

"Postoji mogućnost da su ta lica povezana sa različitim terorističkim aktivnostima, da su uključena u aktivnosti protiv političkog sistema ili da koriste elemente političkog nasilja, da su povezani sa špijunažom", ukazuje Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednost.

Sličnu praksu prodaje državljanstva dugo su imale karipske države, ali i Novi Zeland, Australija. Ipak, mnoge su promenile pravila igre. U Kanberi su ih npr. značajno pooštrili.

"Bezbednosna procena - da li taj kandidat za državljanstvo, aplikant, zadovoljava sve uslove bezbednosti i to rade bezbednosne službe ili policija", dodaje Đorđević.

Kome će dati pasoš i državljanstvo, i dalje je suvereno pravo svake države članice. I to jedno od najosetljivijih. Zato pred institucijama u Briselu tek sledi ubeđivanje koliko zlatni pasoš može skupo da košta.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво