Veran Matić specijalni izaslanik predsednika za rešavanje pitanja nestalih sa Hrvatskom

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić imenovao je Verana Matića za svog specijalnog izaslanika za rešavanje pitanja nestalih sa Republikom Hrvatskom. Pitanje nestalih prvenstveno je humanitarno i civilizacijsko, rekao je Matić.

Veran Matić kaže da mu je čast što će biti u prilici da doprinese rešavanju značajnih pitanja za porodice nestalih i uspostavljanje uslova za normalizaciju odnosa između Srbije i Hrvatske.

Matić u izjavi Tanjugu ističe da porodice čiji su najdraži nestali pre gotovo trideset godina moraju da dobiju informacije o njihovoj sudbini, bez obzira kojem narodu oni pripadaju i koju su ulogu imali tokom ratnih zbivanja.

Podseća da je pitanje nestalih prvenstveno humanitarno i civilizacijsko pitanje, kao i da je važno za suočavanje sa prošlošću, demokratizaciju društva, vladavinu prava i evropske integracije.

"Drago mi je što ću na ovom važnom zadatku sarađivati sa Ivicom Vrkićem, koji je imenovan na istu poziciju od strane Predsednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. Nastojaćemo da depolitizujemo proces potrage za nestalim licima, da pomognemo da intenzitet aktivnosti svih strana bude najveći mogući, u kontinuitetu i bez obzira na dnevno političke odnose", naveo je Matić.

Cilj im je, kaže, da doprinesu da se efikasnije primenjuju svi potpisani sporazumi i protokoli, te da pomognu da saradnja između institucija koje se bave pitanjem nestalih bude efikasnija i unutar Srbije i Hrvatske, kao i da se unaprede kapaciteti institucija u čijim je nadležnostima potraga za nestalima.

Matić napominje da će nastojati da se otvore i arhive značajne za ceo proces, i da angažman specijalnog izaslanika ne shvata kao zamenu za institucije, već kao dopunu njihovim dosadašnjim naporima i aktivnostima sa dobrom voljom da se uspostave neophodni mostovi unutar institucija dve zemlje, nevladinog sektora i udruženja nestalih.

"Ovo nije profesionalni angažman i obavljaćemo ga bez nadoknade, i bilo kakvih privilegija", rekao je Matić.

Kaže da očekuje da sve strane pristupe rešavanju problema nestalih sa istim uverenjima, bez bilo kakvih uslovljavanja.

Inače, u biografiji Verana Matića se, između ostalog, može naći da je organizovao niz međunarodnih konferencija na temu suočavanja sa prošlošću i iskustava drugih zemalja, mogućnosti adaptacije rešenja za posleratni period u regionu.

Navode se i produkcija dvadesetak filmova i serija na temu suočavanja sa prošlošću, kao i aktivan antiratni angažman devedesetih, humanitarne akcije, uključujući masovnu akciju pomoći žrvama "Oluje" 1995. godine...

Matić će sarađivati sa posebnim savetnikom predsednice Hrvatske

Kao specijalni izaslanik predsednika Republike Srbije za rešavanje pitanja nestalih sa Republikom Hrvatskom, Veran Matić će sarađivati sa posebnim savetnikom predsednice Republike Hrvatske za pitanja nestalih, gradonačelnikom Osijeka Ivicom Vrkićem, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Prilikom nedavnog sastanka sa Vrkićem, predsednik Vučić je rekao da je rešavanje pitanja nestalih najvažnije civilizacijsko i humanitarno pitanje za Srbe i Hrvate i da državni organi Srbije čine sve radi pronalaženja nestalih i rasvetljavanja njihovih sudbina.

U Deklaraciji o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih-pitanja između Republike Srbije i Republike Hrvatske, koju su 20. juna 2016. godine u Subotici potpisali predsednik Aleksandar Vučić, tada kao predsednik Vlade, i predsednica Kolinda Grabar Kitarović, rečeno je da su obe države saglasne da je potraga za nestalim licima prioritetno humanitarno pitanje i da će uložiti iskrene i maksimalne napore u traženju nestalih lica.

broj komentara 4 pošalji komentar
(petak, 10. avg 2018, 18:33)
anonymous [neregistrovani]

paramonte

Neka samo specijalni izaslanik dobro radi svoj posao.

(petak, 10. avg 2018, 18:07)
anonymous [neregistrovani]

nestali

Veoma je bitno da se konacno resi ovaj problem, jer je za porodice poginulih i nestalih ovo veoma bolna tema.

(petak, 10. avg 2018, 17:36)
Hana [neregistrovani]

Веран Матић специјални изасланик председника за решавање питања несталих са Хрватском

Srecan i uspesan rad mu zelim!

(petak, 10. avg 2018, 17:21)
anonymous [neregistrovani]

odlican potez

Pitanje nestalih i jeste civilizacijsko pitanje. Nije mi samo jasno kako je Evropska unija dozvolila hrvatima uclanjenje, kada je ocito da dele sopstvene gradjane samo sto su jedni druge nacionalnosti? Zelim puno srece i uspeha u radu Veranu MAticu. I da napomenenm da mi je drago sto je nasa drzava prepoznala trenutak i odredila specijalnog izaslanika koji ce se baviti ovim pitanjem. Odlican potez predsednika.