Dačić: Otvorili ste Pandorinu kutiju, a sada ste licemeri

Šef diplomatije Ivica Dačić poručio je da treba da bude sramota one koji danas govore da nema više promene granica, jer su oni ti koji su srušili našu granicu i time otvorili Pandorinu kutiju.

Ivica Dačić je naglasio da je ono što je predložio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, govoreći o razgraničenju, samo želja da se dođe do kompromisa.

"Oni su našu granicu srušili i sada se setili da 'nema promena granica'. Otvorili ste Pandorinu kutiju i nema više da se govori o tome. Kako vas nije sramota, licemeri jedni", naglasio je Dačić na konferenciji za štampu sa direktorkom Departmana za informisanje i štampu Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marijom Zaharovom, koja je rekla da je stav Rusije prema Kosovu zasnovan na međunarodnom pravu.

Ukazao je da to važi i za Makedoniju, koja se sada, kada su njima zakucali na vrata, setila da nema promena granica.

"O kojoj granici pričate, o granici Kosova i Srbije, a ko je verifikovao tu granicu? Oni koji su pomogli da Kosovo postane nezavisno sada govore o tome da nema promene granica", kritikovao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je istakao da su se sada svi setili kako nema promene granica po etničkom principu, ironično upitavši da nije možda OVK bila multietnička organizacija koja se borila za multinacionalno Kosovo.

"Ko misli da smo, kada pokažemo želju za kompromisom, slabi – poručujem: nemojte da se igrate živcima i mišićima Srbije", poručio je Dačić.

"Albanci sa Kosova najveći problem za kompromis" 

Kada je reč o onome što je predlagao ranije i predlogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Dačić je rekao da je on oduvek govorio o razgraničenju, to jest potrebi da se izvrši razgraničenje na srpski i albanski deo Kosova.

"To je moje lično mišljenje. Ne mogu da komentarišem šta predsednik pod tim podrazumeva i koje su opcije aktuelne. Nemojmo da govorimo kao da je to pitanje na stolu i sve rešeno. To je odraz želje da se dođe do kompromisa", naglasio je Dačić.

Rekao je da postoji mnogo ideja kako može da izgleda rešenje, ali da je principijelna namera prištinskog rukovodstva da dovede do toga da Preševo i Bujanovac pripadnu Kosovu.

"To je za njih rešenje. Nemojmo da izigravamo budale u dijalogu. Najveći problem za dolazak do kompromisa su Albanci sa Kosova i oni koji ih podržavaju", naglasio je ministar spoljnih poslova.

Dačić je naglasio da će Beograd nastaviti borbu za teritorijalni suverenitet i integritet, a da je ono što je rekao predsednik pokušaj da se dođe do kompromisnog rešenja.

Podsetio je da je predsednik sam rekao da su male šanse da se dođe do dogovora.

Što se odnosa sa Rusijom tiče, kaže da Beograd želi da gradi iskrene i partnerske odnose, te da u tom smislu redovno upoznaje prijatelje u Moskvi sa svojim stavovima.

Podsetio je da je stav Moskve da podrži sve što je u srpskom interesu, te dodao da Srbija zasigurno neće iznenaditi Moskvu.

Dačić je podvukao da nema rešenja bez Ruske Federacije, Kine, ali i SAD.

"Veliku Britaniju ne mogu da spominjem više jer nju ne zanima koji je srpski stav. To ćemo imati u vidu kada njima bude trebalo nešto", naglasio je šef srpske diplomatije.

Dačić je ukazao da je prosto neverovatno da su Britanci nazvali predsednika Vučića i od njega zatražili da Srbija podrži njihovog predstavnika u međunarodnoj sudskoj ustanovi, iako ih ne zanimaju naši stavovi i skidaju raspravu o Kosovu i Metohiji sa agende Saveta bezbednosti UN.

Podsetio je da nema zemlje koja se više zalaže za srpske interese od Rusije i dodao da ne veruje da može da dođe do bilo kakvog rešenja ako o tome nisu upoznati naši strateški partneri u Moskvi.

"Nikad nećemo ugroziti odnose sa Moskvom"

Šef diplomatije ističe da Srbija, bez obzira šta neko mislio da može da traži od nje, nikada neće ugroziti i narušiti bratske i prjateljske odnose sa Moskvom.

Ponovio je da je Srbija čvrsto opredeljena za razvijanje odnosa sa Ruskom Federacijom, na temelju partnerstva, dodajući da postoji istorijska, tradicionalna bliskost dva naroda i dve zemlje, koje su oduvek imale samo prijateljske odnose.

Dačić je izrazio veliku zahvalnost Rusiji za podršku koju pruža Srbiji kada je reč o odbrani teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Prema njegovim rečima, kada god je potrebna Srbiji podrška i pomoć na međunarodnoj sceni, prvi kojma možemo da se obratimo su visoki predstavnici Ruske Federacije.

"Predsednik Aleksandar Vučić je u redovnom kontaktu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a ja sa mojim kolegom Sergejom Lavrovim, i mi ih stalno informišemo o svim pitanjima i problemima koje imamo. O dijalogu koji se vodi sa Prištinom, o našim stavovima, čvrstom pozicijom kada je reč o nepriznavanju nezavisnosti Kosova, daljoj aktivnošću na sprečavanju prijema Kosova u međunarodne organizacije, što smatramo zaobilaznim putem da Kosova uđe u sistem UN", rekao je Dačić.

Najavio je da će Srbija nastaviti aktivnosti na povlačenju priznanja od strane nekih država.

Istakao je da je veoma važno da postoji zajednička komunikacija sa Moskvom gde možemo jedni drugima da prenosimo infromacije i međusobno konsultujemo, pomažemo jedni drugima.

"U tom smislu je važan kontinuitet susreta na najvišem nivou. Očekujemo do kraja godine posetu Putina, kao i pre toga sednicu Mešovitog komiteta za saradnju dve zemlje, na čijem čelu sam ispred Srbije ja, a sa ruske strane je došlo do promene, te predsedava sada zamenik predsednika Vlade Borisov. Očekujemo nekoliko nedelja pre dolaska Putina da se održi sednica Komiteta", objasnio je Dačić.

Podseća da je ova godina je u znaku jubileja 180 godina diplomatskih odnosa Srbije i Rusije.

Lično se zahvalio Zaharovoj za spremnosti da uvek odgovori na naše upite i pozive, te izađe u susret i pomogne u rešavanju problematičnih pitanja.

Ukazao je da je ova poseta dogovarana više puta, i da se realizuje u okviru konsultacija naša dva ministarstva, ali i dogovora koje je postignut tokom prošle posete, u cilju daljih približavanja dve zemlje i naroda.

Izrazio je veliu zahvalnost Zaharovoj na izrazito prijateljskom odnosu koji prikazuje prema našoj zemlji narodu, kao i podršci koju pruža Srbiji na svojoj funkciji.

broj komentara 19 pošalji komentar
(subota, 11. avg 2018, 23:18)
Jovana [neregistrovani]

KiM

Očigledno je da imamo podršku Rusije u rešavanju ovog sudbinskog pitanja za Srbiju.

(subota, 11. avg 2018, 03:06)
anonymous [neregistrovani]

zamena teritorija

Nasi gasarbajteri sto zive i rade po svetu, SAD, Kanada, Nemacka, Svedska, ..., Slovenija, Hrvatska treba da menjaju svoju imovinu sa albancima sa KiM. Kad se sve skupi ima ih dovoljno.
Nama KiM njima EU i SAD.

(petak, 10. avg 2018, 22:51)
aМиланnonymous [neregistrovani]

адекватан одговор

Наравно да је министар Дачић у праву!

(petak, 10. avg 2018, 20:48)
Растислав Копчок [neregistrovani]

Браво за Захарову и Дачића

Рекли су праве ствари и оно шта је требало рећи и шта је истина
зато браво и све честитке Захаровој и Дачићу.

(petak, 10. avg 2018, 20:19)
anonymous [neregistrovani]

Braćo Srbi,

Zar vi ne pratite šta se događa u svetu. Ko će da sprovede rezoluciju 1244? Lepo vas i pošteno pitam, ko? Nema toga, a Srbski narod nemirno spava na Kosovu. Svako ko više 'nedamo Kosovo, Kosovo je naše itd' , neka se spremi i dođe na Kosovo da živi tamo i da ga brani. Koliko bi se ljudi javilo da ih naoružamo pa da idu da oslobađaju Kosovo? Ne neko drugi, nego baš oni koji su strogi po pitanju Kosova. Čak i da imamo vojsku i atomsko oružje, kao Severna Koreja, ne bi smo mogli učiniti ništa. Treba spašavati što se može. Ne mogu Srbi tamo da budu večiti taoci nekome koji viče 'Ne damo naše Kosovo'. Ajde dole pa ga nedaj.

(petak, 10. avg 2018, 20:17)
anonymous [neregistrovani]

Нема никакве размене или признања

Имате Устав Републике Србије, тачно се зна шта у њему пише, поштујте то доследно као и свака озбиљна држава и пустите шта Британци желе или не желе. До тада треба радити на наталитету српског народа и за педесет година, ето Косова и Метохије у Србији. Иначе, то да нам економски успех зависи од Косова је најобичнија фраза уз помоћ које се политичари извлаче кроз популизам зарад неких својих интереса. Нити зависи од страних инвестиција. Наш економски успех зависи од нашег рада, пољопривреде, породичних фирми и нашег, искључиво нашег рада. Ја радим у породичној фирми и моја породица у Србији живи као у Немачкој. Не треба ми ни европска унија ни њихове инвестиције.

(petak, 10. avg 2018, 19:36)
anonymous [neregistrovani]

Samo polako,bez zurbe....

Kad se Zapadu zuri mi trebamo usporiti.Kad Zapad kaze da Rez.SB.UN 1244 ne vazi,mi je trebamo stalno potencirati.KosMet je srpski i nikakva podjela ne dolazi u obzir i zato treba,kao i do sada,nastaviti kupovati vrijeme i cekati novu podjelu karata na svjetskoj geopolitickoj sceni koja se sigurno desiti jer u svjetskom loncu corba vec pocinje da kljuca.

(petak, 10. avg 2018, 19:23)
anonymous [neregistrovani]

Никаква разграничења не долазе у обзир

КиМ је Србија, и држите се тога! Границе се не смеју мењати !!! 

(petak, 10. avg 2018, 17:20)
anonymous [neregistrovani]

1244

Цијели текст резолуције 1244 СБ УН-а је доступан на интернету у пдф форми, нема ту шта да се крије.Није истина да у том тексту има више ствари које нама иду на штету него на корист.Резолуција 1244 гарантује да је КиМ територија СРЈ чији је Србија правни насљедник, и гарантује враћање 999 војника и полицајаца на територију КиМ.Нико од државних званичника из Боеграда не показује храброст да то искористи.

(petak, 10. avg 2018, 16:27)
anonymous [neregistrovani]

Nespretna izjava

"Oni koji su pomogli da Kosovo postane nezavisno" ? Nesto nije u redu sa ovom izjavom g. ministra?