Zaharova: Stav Rusije prema Kosovu zasnovan na međunarodnom pravu

Rusija je dosledna, a Moskva će poštovati odluku Srbije po pitanju Kosova i Metohije, poručila je u Beogradu direktorka Departmana za infomisanje i štampu Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Marija Zaharova je u Beogradu rekla da je stav Rusije po pitanju Kosova dosledan i zasnovan na međunarodnom pravu, poštovanju suvereniteta Srbije i njenog unutrašnjeg zakonodavstva.

"Mi ne odstupamo od tog doslednog stava", rekla je Zaharova na zajedničkoj pres-konferenciji u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije posle sastanka sa Ivicom Dačićem.

Na pitanje kakav je stav Rusije kada je u pitanju razgraničenje, Zaharova je najpre uzvratila kontrapitanjem: "Vi nećete imati problema sa tim?"

Zatim je dodala da će se Rusija ponašati s poštovanjem prema odluci srpskog naroda.

Kada je reč o spoljnoj politici Rusije u celini, nekome se sviđa, nekome ne, ali smo dosledni, rekla je Zaharova.

Dodala je da je to važan kvalitet, naročito u savremenom svetu kada se obescenjuju međunarodni sporazumi i postaju "parče papira".

Doslednost je povezana i sa pitanjem Kosova, rekla je Zaharova i dodala da se njihov pristup zasniva na poštovanju međunarodnog prava, suvereniteta Srbije i to, dodaje, znaju i u Beogradu.

Napomenula je da je problem Kosova postao međunarodni problem i da se ne tiče samo Srbije.

Zaharova je ponovila da stav Rusije nije promenjen tokom godina, da nije teoretski nego je zasnovan na praktičnom poslu i oslanja se na međunarodno pravo i Rezoluciju 1244.

Poručuje da Rusija neće prihvatiti tri stvari – a to su da neko kaže da se Kosovo odvojilo putem referenduma, da je to jedinstven slučaj u Evropi i da se "izvrću istorijska sećanja".

Zaharova: Moramo da se suprotstavimo fejk vestima

Marija Zaharova sastala se i sa ministrom za inovacije i tehnološki razvoj Nenadom Popovićem. Nakon sastanka je rekla da se Srbija i Rusija očigledno suočavaju sa informacionim kampanjama i pritiskom, a naročito Srbija zbog problema sa Kosovom i Metohijom.

Istakla je da je možda najveća "informaciona prevara" bila izjava bivšeg predsednika SAD Baraka Obame o izvršenom referendumu na Kosovu.

"Da li će biti gore?", zapitala se Zaharova i dodala da se Srbija i Rusija moraju suprotstaviti "fejk vestima".

Nenad Popović je zahvalio za podršku i principijelni stav ruskog naroda i predsednika Vladimira Putina po pitanju Kosova i Metohije i naglasio da svako rešenje za srpsku južnu pokrajini mora biti po Ustavu Srbije i Rezoluciji 1244.

Prema njegovim rečima, očigledno je da je kocnept zapadnog faktora, koji je rešio da od Kosova napravi neko čudo, potpuno propao.

Ovde možete pogledati skicu za portret Marije Zaharove

broj komentara 21 pošalji komentar
(subota, 11. avg 2018, 01:48) - Фудбалер [neregistrovani]

КиМ

Став Русије није промењен током година, да није теоретски него је заснован на практичном послу и ослања се на међународно право и Резолуцију 1244. Русија и треба да се прикључи решавању потања КиМ.

(petak, 10. avg 2018, 20:21) - anonymous [neregistrovani]

@I ovog puta,Rusija...

Помогла би и тада, као и увек што нам је помагала него Србија није хтела руску помоћ пошто је Милошевић Јељцину увео санкције. Сада је другачија ситуација и колико се јасно да видети, Русија боље брани интересе Србије од ње саме. Што је жалосно по нас, али ето ваљда ће се за 50 година рађати неки бољи Срби којима неће падати на памет желе да тргују сопственом земљом, као што то је то нажалост данас случај.

(petak, 10. avg 2018, 19:50) - Protivnik lupanja! [neregistrovani]

I ovog puta,Rusija...

će nam pomoći,kao 1999. u Prištini!

(petak, 10. avg 2018, 19:21) - Jagoda [neregistrovani]

Nasi prijatelji

Rusija je uvek podrzavala Srbiju.

(petak, 10. avg 2018, 15:12) - anonymous [neregistrovani]

Rusija i Zaharova

Nekako verujem da je ona buduci predsednnik tj.prva zena predsednik Rusije.!!!

(petak, 10. avg 2018, 14:00) - anonymous [neregistrovani]

Podrska

Podrska ovom stavu i stav RS je jasan. Kosovo je Srbija. Krim je Rusija. Republika Srpska nezavisna cim se steknu uslovi za miran razlaz.

(petak, 10. avg 2018, 13:57) - anonymous [neregistrovani]

paramonte

Stav Rusije je ispravan.

(petak, 10. avg 2018, 13:50) - Воронцов [neregistrovani]

Став је јасан

Поштовање Међународног права у овом случају значи поштовање територијалног интегритета и суверенитета Србије.

(petak, 10. avg 2018, 13:38) - tet [neregistrovani]

mmmm

Polako,ko zna sta se "valja iza brega"!

(petak, 10. avg 2018, 13:37) - pili [neregistrovani]

mira@gmail.com

I sa Rusima se konsultovati povodom Kosova...i Kinu uvuci u ovaj problem.