Zaharova: Stav Rusije prema Kosovu zasnovan na međunarodnom pravu

Rusija je dosledna, a Moskva će poštovati odluku Srbije po pitanju Kosova i Metohije, poručila je u Beogradu direktorka Departmana za infomisanje i štampu Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Marija Zaharova je u Beogradu rekla da je stav Rusije po pitanju Kosova dosledan i zasnovan na međunarodnom pravu, poštovanju suvereniteta Srbije i njenog unutrašnjeg zakonodavstva.

"Mi ne odstupamo od tog doslednog stava", rekla je Zaharova na zajedničkoj pres-konferenciji u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije posle sastanka sa Ivicom Dačićem.

Na pitanje kakav je stav Rusije kada je u pitanju razgraničenje, Zaharova je najpre uzvratila kontrapitanjem: "Vi nećete imati problema sa tim?"

Zatim je dodala da će se Rusija ponašati s poštovanjem prema odluci srpskog naroda.

Kada je reč o spoljnoj politici Rusije u celini, nekome se sviđa, nekome ne, ali smo dosledni, rekla je Zaharova.

Dodala je da je to važan kvalitet, naročito u savremenom svetu kada se obescenjuju međunarodni sporazumi i postaju "parče papira".

Doslednost je povezana i sa pitanjem Kosova, rekla je Zaharova i dodala da se njihov pristup zasniva na poštovanju međunarodnog prava, suvereniteta Srbije i to, dodaje, znaju i u Beogradu.

Napomenula je da je problem Kosova postao međunarodni problem i da se ne tiče samo Srbije.

Zaharova je ponovila da stav Rusije nije promenjen tokom godina, da nije teoretski nego je zasnovan na praktičnom poslu i oslanja se na međunarodno pravo i Rezoluciju 1244.

Poručuje da Rusija neće prihvatiti tri stvari – a to su da neko kaže da se Kosovo odvojilo putem referenduma, da je to jedinstven slučaj u Evropi i da se "izvrću istorijska sećanja".

Zaharova: Moramo da se suprotstavimo fejk vestima

Marija Zaharova sastala se i sa ministrom za inovacije i tehnološki razvoj Nenadom Popovićem. Nakon sastanka je rekla da se Srbija i Rusija očigledno suočavaju sa informacionim kampanjama i pritiskom, a naročito Srbija zbog problema sa Kosovom i Metohijom.

Istakla je da je možda najveća "informaciona prevara" bila izjava bivšeg predsednika SAD Baraka Obame o izvršenom referendumu na Kosovu.

"Da li će biti gore?", zapitala se Zaharova i dodala da se Srbija i Rusija moraju suprotstaviti "fejk vestima".

Nenad Popović je zahvalio za podršku i principijelni stav ruskog naroda i predsednika Vladimira Putina po pitanju Kosova i Metohije i naglasio da svako rešenje za srpsku južnu pokrajini mora biti po Ustavu Srbije i Rezoluciji 1244.

Prema njegovim rečima, očigledno je da je kocnept zapadnog faktora, koji je rešio da od Kosova napravi neko čudo, potpuno propao.

Ovde možete pogledati skicu za portret Marije Zaharove

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво