Brnabićeva u Prokuplju

Predsednica Vlade Ana Brnabić boravi u radnoj poseti Prokuplju, gde se upoznala sa najznačajnijim i najpotrebnijim projektima za unapređenje uslova života i rada Prokupčana.

Predsednica Vlade je najpre Prokupčanima čestitala status grada, koji mu je, kako je rekla, s pravom nedavno dodeljen. S predstavnicima lokalne samouprave razgovarala je o najznačajnijim projektima kojima bi unapredili život i rad stanovnika.

Najznačajniji projekat je izgradnja auto-puta Niš-Merdare-Priština-Drač-Tirana, čija će trasa proći kroz Toplicu, a Prokuplje će pored auto-puta graditi novu industrijsku zonu, koja će se prostirati na 16 hektara i koja će privući mnoge strane investitore.

"Auto-put će u potpunosti promeniti perspektivu ovog celog kraja. Ja očekujem i da građani vide kada krene sledeće godine izgradnja deonice Niš-Pločnik, koliko će drugačije izgledati već samo tada perspektiva Prokuplja, Kuršumlije, Toplice", poručila je Brnabićeva.

Obećala je i pomoć Vlade za realizaciju projekta izmeštanja bolnice u zgradu od 30.000 kvadrata, čija je izgradnja započela pre tri decenije i gde je sada smešten Dom zdravlja koji je obišla.

Navela je da je Prokuplje, u vreme prethodne vlasti, u potpunosti bila devastirana lokalna samouprava i dodala da je to, pre svega, zbog neprofesionalizma i lošeg upravljanja prethodne vlasti.

Brnabićeva je rekla da je sadašnja vlast nasledila opštinu sa tri problema, od kojih je prvi zaduženje od preko 2,5 milijardi dinara, drugi, najveća prekomerna zaposlenost u lokalnoj samoupravi, i treći, to što je 52 odsto budžeta lokalne samouprave išlo na plate zaposlenih.

Prema njenim rečima, danas je situacija u Prokuplju mnogo drugačija, budžet je likvidan i mnogo je manje zaposlenih u Gradskoj upravi.

"To je važno zato što onda u tom budžetu od novca građana, lokalna samouprava konačno može da izdvaja sredstva za Opštu bolnicu, Dom zdravlja, komunalu infrastrukturu, za sve ono što nije moglo kada je više od pola budžeta išlo na plate zaposlenih", rekla je Brnabićeva.

Premijerka je istakla da je Vlada Srbije tu da podrži Prokuplje i kazala da je već za saniranje nekih dugova lokalne samouprave izdvojeno iz tekuće budžetske rezerve 140 miliona dinara.

Medicinske ustanove rak rana 

Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević, koji je zajedno sa premijerkom obišao Dom zdravlja u Prokuplju, rekao je da će u tu zdravstvenu ustanovu biti uložen veliki novac kako bi napokon, nakon tri decenije, mogao da služi svojoj svrsi.

"Ovakvih kostura ima u Srbiji na nebrojeno lokacija. Klinički centar Srbije je primer upravo ovakvih započetih, a nikada završenih projekata, i to je ono čemu se u najvećoj meri posvećujemo. Ovde treba da bude uložen veliki novac, ali sam siguran da nijedan dinar neće biti potrošen jer će biti uložen", rekao je Blagojević.

Prema njegovim rečima, taj projekat će se raditi u dve faze gde će se u prvoj fazi raditi spoljni omotač, a u drugoj unutrašnje sređivanje.

Dodao je da je nezahvalno precizirati rokove za početak radova, ali da očekuje da će oni početi sledeće godine.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić, govoreći o kadrovskim rešenjima za medicinske ustanove u Prokuplju, rekao je da je pri kraju izrada kadrosvkog plana za 2018. godinu.

Naveo je da je u prethodne dve godine za Dom zdravlja i Opštu bolnicu u Prokuplju Vlada Srbije dala saglasniost da se zaposli 22 medicinskih radnika kako bi se podmladio kadar.

Kako je rekao, prema poslednjoj odluci Vlade Srbije za Dom zdravlja odobrena su nova radna mesta za medicinske sestre i jednog pravnika, dok su za Opštu bolnicu odobrena dva mesta za lekare, tri za medicinske sestre i jednog nemedicinskog radnika.

Predsednik opštine Prokuplje Aleksandar Simonović naveo je da je sa premijerkom razgovarao kako da se reše ključni problemi u toj opštini i omogući se da Prokuplje postane bolje mesto za život.

Govoreći o planovima za izgradnju nove industrijske zone kazao je da je predviđeno da se ona gradi kod fabrike "Hisar" na 16 hektara, a da će za radove biti potrebno nešto više od četiri miliona evra, što će finansirati Ministarstvo privrede.

Simonović je istakao da će nova industrijska zona služiti za privlačenje novih investitora i otvaranje novih radnih mesta u Prokuplju što je danas nemoguće jer je, kaže, postojeća zona prebukirana.

Kada je reč o zaposlenima u gradskoj upravi Simonović je ukazao da je za vreme prethodne vlasti bio zaposleno hiljadu ljudi, a da ih je danas 735, te da za razliku od ranijeg vremena kada je na plate iz budžeta odlazilo 52 odsto, a da sada odlazi oko 40 odsto.

Nakon Prokuplja, posetu Topličkom okrugu, premijerka je nastavila obilaskom Kuršumlije i Kuršumlijske banje, čiji je prvi pokušaj privatizacije nedavno propao.

broj komentara 0 pošalji komentar