Rojters o Vučićevoj izjavi – spremnost na kompromis

Izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se zalaže za razgraničenje sa Albancima, britanska agencija "Rojters" vidi kao nagoveštaj da je srpski predsednik spreman za kompromis u definisanju granice kako bi se okončao sukob s Prištinom, što je ključan uslov da bi se Srbija pridružila EU.

Rojters navodi da mnogi u Beogradu, kako političari tako i analitičari, smatraju da bi podela, kojom se dozvoljava Srbiji da zadrži kontrolu nad severnim delom Kosova, u zamenu za Preševsku dolinu moglo biti prihvatljivo za obe strane.

Britanska agencija podseća da većina Srba smatra Kosovo kolevkom svoje nacije i pravoslavne hrišćanske vere, kao i da je Beograd do sada odbijao da prizna nezavisnost svoje, kako navodi Rojters, "bivše južne pokrajine".

Ističe i da Beograd, uz pomoć Rusije, koju opisuje kao saveznika Beograda koji ima pravo veta u Savetu bezbednosti UN, blokira članstvo Kosova u UN i drugim organizacijama.

Podsećajući da je 31. jula kosovski predsednik Hašim Tači odbacio predlog da Kosovo bude podeljeno po etničkim linijama, Rojters navodi da se većina kosovskih Srba, koji na severu predstavljaju većinu, protivi vlastima Prištine.

Ističe i da je Vučić tokom posete Šidu nagovestio da bi razgraničenje, što, kako se navodi, mnogi u regionu razumeju kao "podelu", bilo rešenje.

Agencija, takođe, citira Vučićevu izjavu da je "potrebno dvoje za tango".

Skreće pažnju i na to da je Vučić rekao da je "imati teritoriju, za koju se ne zna ko je i kako tretira i šta kome pripada - uvek izvor potencijalnih sukoba".

"Da li će to dobiti podršku naroda ostaje da vidimo", napominje agencija da je rekao Vučić aludirajući na, kako navodi, mišljenje javnosti u Srbiji i među kosovskim Srbima.

Podseća da je u prošlosti Vučić rekao da će narod biti potreban kako bi se potvrdilo eventualno rešenje za Kosovo.

Rojters ističe i da Srbija želi širu autonomiju za srpske enklave, zaštićen status pravoslavnih manastira i finansijsku nadoknadu "za ono što, kako navodi, Srbija smatra svojom imovinom, uključujući industrijske i energetske objekte.

Navodi i da je Vučić rekao da rešenje mora da bude "sveobuhvatno, ne jednostavno", ali primećuje da nije obrazložio na šta misli, rekavši da neće da otkriva "pregovaračke karte".

Agencija navodi i da se "srpski nacionalisti i uticajna Srpska pravoslavna crkva čvrsto protive podeli Kosova", jer smatraju da bi taj potez značio napuštanje polaganja prava na celu teritoriju, kao što je zapisano u ustavu Srbije.

broj komentara 9 pošalji komentar
(petak, 10. avg 2018, 11:58)
anonymous [neregistrovani]

Srbija

nije Vučićeva zemlja, niti bilo kog momentalnog političara bio on iz Srbije ili van nje. Prema tome ne moze niti jedan da odlučuje o njoj. Svi su oni prolazni a Srbija ostaje.

(petak, 10. avg 2018, 00:09)
anonymous [neregistrovani]

Rojters, bbc i cnn, glavni dezinformatori univerzuma, vise su upropastili svet nego sto su doprineli istom.

Samo nek se ljudi sete kako to oni izvestavaju o ratovima kroz istoriju, i eto vam odgovora.

(četvrtak, 09. avg 2018, 22:43)
Фудбалер [neregistrovani]

КиМ

Србија жели ширу аутономију за српске енклаве, заштићен статус православних манастира и финансијску надокнаду "за оно што, како наводи, Србија сматра својом имовином, укључујући индустријске и енергетске објекте.Само Александар Вучић има решења за све што се дешава, Србија свакако ради на томе да грађани Србије живе боље. Србија је на правом путу развоја.

(četvrtak, 09. avg 2018, 21:45)
anonymous [neregistrovani]

Ocito je

Da je Rojtersu draga izjava Vucica pa je i objavljuju, samim tim je jasno da ideja nije dobra za Srbe.

(četvrtak, 09. avg 2018, 20:59)
anonymous [neregistrovani]

Bili

Bili smo i taoci Haga pa sta smo posle dobili?
Ustav Srbije je svetinja za sve a pogotovo za predsednika

(četvrtak, 09. avg 2018, 19:27)
anonymous [neregistrovani]

Neka im da

Celu srbiju, smece jedno od predsednika.

(četvrtak, 09. avg 2018, 18:46)
Neo [neregistrovani]

neo

Srbija i jeste spremna za kompromis koji je uslov za raspetljavanje bolnog i opasnog kosovskog pitanja.Ovakav stav Vučića je dobro vagan i promišljen,tako se otvara lakši i brži put jačanja,prestajemo da budemo taoci teškog nasleđa.

(četvrtak, 09. avg 2018, 18:43)
Dragana [neregistrovani]

...

Vucic jeste spreman na kompromis, ali ne i Taci, koji, videli smo neki dan, zeli jos pola Srbije.

(četvrtak, 09. avg 2018, 18:40)
anonymous [neregistrovani]

slika

Kakve veze sada Preševska dolina ima sa Kosovom.