"Razgraničenje da bi se sačuvao sever Kosova"

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Bojan Milisavljević smatra da ideja o razgraničenju ne podrazumeva samo demarkaciju granica, već i dogovor o razmeni teritorija po etničkom principu, što je, kako kaže, prihvatljivo sa aspetka međunarodnog prava.

Za razgraničenje kao rešenje dijaloga o Kosovu se, kako je to sam danas rekao, zalaže i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Meni deluje da je ideja da se Srbi sa severa Kosova na neki način odvoje i sačuvaju uz našu teritoriju, a da ostatak bude nešto što će biti neka međunarodno priznata teritorija", precizirao je Milisavljević za Tanjug.

Kometarišući ideju razgraničenja, Milisavljević, inače šef Katedre za međunarodno pravo, kaže da se pod razgraničenjem u ovom kontekstu ne misli samo na određivanje i prihvatanje administrativne linije između Republike Srbije i takozvanog Kosova i Metohije.

"Na neki način, ona je već prihvaćena sporazumima o privremenoj kontroli granica, prolazu robe i ljudi na tom području... Mislim da se pod ovim razgraničenjem podrazumeva razmena delova teritorija u cilju konačnog rešenja kosovskog pitanja", smatra Milisavljević.

"Tu treba imati u vidu da je etnički princip relevantantan i međunarodno pravo sa tog aspekta prihvata razgraničenje u smislu dogovora teritorija o uspostavljanju granica ili čak razmene teritorija. Istovremeno, treba imatu u vidu položaj i poziciju velikih sila u tom kontekstu i njihove interese", napomenuo je profesor.

Sa druge strane, etnički model razgraničenja zahteva izjašnjenje naroda na referendumu, što, kako je ukazao, izlazi iz okvira međunarodnog prava i zalazi u oblast ustavnog prava.

Profesor Milisavljević istovremeno ukazuje da bi, u slučaju razgraničenja, "kosovska strana" mogla da traži više.

"Ako posmatrate sa pregovaračke pozicije predstavnika koji imaju teritoriju - takozvano samostalno Kosovo, koju je priznalo stotinak država sveta u granicama koje oni smatraju da su njihove granice - oni, ako ulaze u pregovore o teritoriji, mogu samo da traže nešto više od toga, ili, ako žele da daju neki deo te teritorije, želeće i da dobiju nešto zauzvrat", smatra profesor.

Prema njegovom mišljenju, predstavnici Prištine bi, ako uopšte uđu u pregovore o razmeni teritorija, u slučaju ustupanja severa Kosova koji je naseljen Srbima, u najmanju ruku zauzvrat tražili tri opštine sa juga Srbije - Preševo , Bujanovac i Medveđu.

Na pitanje da li se može uspostaviti garancija prema kojoj bi Albaniji bilo zabranjeno ujedinjenje sa Kosovom, on smatra da je to pitanje "na dugom štapu" i podseća da je i posle Prvog svetskog rata postojala zabrana pripajanja Austrije Nemačkoj, pa je kasnije do toga ipak došlo.

"Čak i kad bi neki delovi zabrane postojali u nekim ugovorima, oni ne mogu imati praktične konsekvence u konkretnom slučaju. U tom smislu ne treba ići tako daleko", naveo je Milisavljević.

Ovde se, kako je naveo, radi o definisanju odnosa dve teritorije, te, iako se tiče svih okolnih država ili daljih velikih sila, ipak je to pitanje vezano za dve strane koje bi pregovarale o nekom sporazumu.

broj komentara 7 pošalji komentar
(petak, 10. avg 2018, 00:31)
anonymous [neregistrovani]

konacno

Kao roditelj, mogu da kazem da svoje dete nikad ne bih poslao u neki besmisleni rat. Ako je moguce resenje ovog problema na vidiku, pa daj da se vec jednom resi. Predlog: razgranicenje. Moze. Raspisi referendum i ispoštuj volju naroda. A ove "patriote" koji kao nesto brane, pa vecina ne zna ni gde je ta presevska dolina. A kad se razgranicimo, onda cemo ekonomijom da pobedjujemo. Kao sto to rade Nemci. Svi hrle kod njih da rade. Prema tome, dajem podrsku svakom pocetku resavanja visedecenijskog problema.

(četvrtak, 09. avg 2018, 18:55)
sofija [neregistrovani]

a

Mi samo hocemo nase. tudje nam ne treba.

(četvrtak, 09. avg 2018, 18:04)
anonymous [neregistrovani]

slika

Svaka sitnica mora da se preispita, jer Srbiji nije ostavljena velika mogućnost da može da bira. Sve se treba podrobno razmotriti i odabrati najbolje rešenje.

(četvrtak, 09. avg 2018, 17:39)
Paja [neregistrovani]

RAzumno

Razgranicenje i da jednom za svagda znamo sta je nase i da zavrsimo

(četvrtak, 09. avg 2018, 17:33)
anonymous [neregistrovani]

kosovo

Potrebno je dugo i temeljno razmatrati o resenju za kosovski problem.

(četvrtak, 09. avg 2018, 17:07)
loki [neregistrovani]

mk

Da je prava i pravde, Kosovo nikada ne bi moglo da proglasi nezavisnost.

(četvrtak, 09. avg 2018, 15:55)
anonymous [neregistrovani]

Насиље не сме добити легалитет и легитиметет

Све је релевантно за наше правнике, осим Устава. Кад њега поменете беже ко ђаво од белог лука. Коме год се ћефне, да не кажем ону другу реч, по Србији, он дели, мери пантљиком неке границе, листа неке бајате књижурине.... Професоре, да ли је нама Косово привремено отето неком легалном међународном правном нормом? Погледајте има ли то у Вашим књигама? Па ако је све легално и легитимно и утемељено и у међународном праву и у нашем домаћем праву, онда да тражимо параграфе по којима ћемо да се "разграничавамо" са свима редом. Или кажете да треба окупацији да дамо легитимност? Хајде отворено да причамо, нисмо деца.