Stejt department: Beograd i Priština da pokažu fleksibilnost

Beograd i Priština moraju da dođu do sporazuma koji je primenljiv, održiv i ne stvara nestabilnost ni u jednoj od zemalja ili u regionu, stav je Stejt departmenta, koji je radiju "Glas Amerike" preneo neimenovani portparol. 

"To će tražiti dalekovidost i fleksibilnost sa obe strane", istakao je portparol Stejt departmenta za Glas Amerike na albanskom jeziku.

Dodaje da je "politika te administracije stabilna i da suština sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine treba da dođe od samih strana.

"Mi ćemo nastaviti da podržavamo obe strane i EU kao posrednika. Kosovo i Srbija moraju da dođu do sporazuma koji je primenljiv, održiv i ne stvara nestabilnost ni u jednoj od zemalja ili u regionu. To će tražiti dalekovidost i fleksibilnost sa obe strane. Mi ohrabrujemo strane da preuzumu na sebe odgovornost za ceo proces, da zaustave negativnu retoriku i da rade zajedno na konstruktivan način", navodi se u izjavi.

Poslednjih nekoliko dana pominju se, navodi Glas Amerike, ideje sa obe strane o teritorijalnoj podeli Kosova, razmeni teritorija ili "korigovanju granica" u okviru procesa normalizacije odnosa između Beograda i Prištine. 

Kako se navodi, očekuje se da će se u septembru nastaviti pregovori koji bi trebalo da dovedu do sveobuhvatnog pravno-obavezujućeg sporazuma za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

broj komentara 6 pošalji komentar
(četvrtak, 09. avg 2018, 10:38)
anonymous [neregistrovani]

da budu fleksibilni

Ko im kaze!Svi moraju da budu fleksibilni,samo Amerika,ne.Po principu,dogovoricemo se da bude kako ja kazem.

(četvrtak, 09. avg 2018, 08:51)
Петрија [neregistrovani]

Косово је Србија

Можемо да будемо флексибилни у вези са правима на аутономију и самоуправу албанске мањине, али не дамо ни педаљ наше државне територије. То треба сви да знају. Наше је наше!!!!

(četvrtak, 09. avg 2018, 07:23)
Momo Šibeik [neregistrovani]

Shame on you


Neka State department kaže gdje je UN trebao provesti 20 g. na Kosovu ili u Hrvatskoj gdje su bila tri genocida.

(četvrtak, 09. avg 2018, 01:58)
anonymous [neregistrovani]

територије

Ма не дајемо им ништа, ни педаљ територије, као и американци, ни ми не треба да преговарамо са терористима и тачка. Нек буде замрзнут конфликт, доћи ће време да се врати оно што нам је одузето, док год ми срби не кажемо да смо изгубили, нисмо изгубили. Догодине у Призрену!

(sreda, 08. avg 2018, 23:18)
anonymous [neregistrovani]

Uklonite se!

Gospodo Amerikanci, samo se vi uklonite sa nase teritorije (cime cete ukinuti okupaciju) i nema da brinete. Albanci i Srbi ce se dogovoriti vrlo brzo. Dokle god ste vi kao okupator na KiM i sponzor Albancima, Albanci nece ni prstom maknuti. Dakle, vi Amerikanci ste nefleksibilan faktor.

(sreda, 08. avg 2018, 22:49)
anonymous [neregistrovani]

A vi da se brinete o

svojim nedostatcima u drzavi i na medjunarodnoj sceni, a ima ih previse.