Vučić sa Putinom, Si Đinpingom i Trampom idućeg meseca

Narednog meseca trebalo bi da se ponovo sastanu predsednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, saznaje "Tanjug". Putin je jedan od lidera četiri svetske sile s kojima će predsednik Srbije imati susret u septembru, a u "moćnoj" četvorci su i šefovi država SAD i Kine i potpredsednik Indije.

U toku su dogovori za novi susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Ruske Federacije, verovatno u Moskvi ili Vladivostoku, ekskluzivno saznaje Tanjug. To bi bio četrnaesti sastanak Vučića i Putina. 

Poslednji put su se sastali u Moskvi, kada je, na poziv predsednika Rusije, predsednik Vučić bio počasni gost na paradi povodom Dana pobede 9. maja.

Putin je jedan od lidera četiri svetske sile sa kojima će predsednik Srbije imati susret narednog meseca, a u "moćnoj" četvorci, političkoj, ekonomskoj ili vojnoj, su i šefovi država SAD, Kine i Indije.

U Beograd, naime, u prvoj polovini septembra dolazi visoki zvaničnik Sjedinjenih Američkih Država, tačnije - jedan od ljudi od najvećeg poverenja predsednika Donalda Trampa. To će biti prva poseta tog ranga otkako je Donald Tramp u Beloj kući.

Reč je o zvaničniku koji pokriva jedan od ekonomskih resora američke administracije, a njegova poseta tumači se, pre svega, kao znak pojačanog interesovanja za ekonomsku saradnju.

Međutim, kako je reč o bliskom saradniku predsednika Trampa, biće to prilika i za razgovor o političkim pitanjima, važnim za Srbiju, posebno za predstavljanje naših predloga za elemente moguće kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju.

"Veoma je važno da do predsednika Trampa dođu ti predlozi, s obzirom na nagoveštaje iz Vašingtona o spremnosti tamošnje administracije da razmotri različita kreativna rešenja", saznaje Tanjug u diplomatskim krugovima. 

Sa samim Trampom predsednik Vučić će se susresti u Njujorku, tokom zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Predsednik Vučić će u Njujorku boraviti od 24. do 28. septembra, govoriti na sednici Generalne skupštine i, kao i ranije, predstavljati Srbiju i zastupati najvažnije državne i nacionalne interese na tom najvažnijem multilateralnom skupu svetske politike.

To je uvek prilika za brojne bilateralne susrete, jer će u Njujorku od 25. septembra biti predsednici ili premijeri, kao i ministri spoljnih poslova država članica svetske organizacije.

Pre puta u Njujork, predsednik će boraviti u Kini, na tzv. "letnjem Davosu" u Tjenđinu, odnosno skupu koji Svetski ekonomski forum organizuje u saradnji sa kineskom državom.

Predsednik Kine Si Đinping je pozvao srpskog predsednika da učestvuje na tom Forumu i u pismu istakao da želi da održava blisku komunikaciju sa njim.

Tom prilikom će se dvojica šefova država sastati i razmotriti dalju saradnju.

"Treba li uopšte isticati značaj Kine u svetskoj politici i ekonomiji?", kažu za Tanjug povodom tog sastanka u predsednikovom Kabinetu i dodaju da će to biti prilika i da se dogovori termin posete predsednika Sija Srbiji, pošto je prihvatio poziv za ponovnu posetu.

Konačno, u septembru u posetu Srbiji dolazi važan gost iz Indije, potpredsednik Venkaju Naiduu, koji stiže u pratnji velikog broja indijskih poslovnih ljudi.

Poseta je rezultat prethodnog Vučićevog boravka u Indiji, tada još u svojstvu premijera, što je bila prva poseta tog ranga posle skoro tri decenije.

"To je u skladu sa postulatima predsednikove spoljne politike da održavamo najbolje odnose sa tradicionalnim partnerima, ali i da jačamo saradnju sa starim prijateljima, kakav je i Indija", komentarišu ovu posetu saradnici predsednika Vučića.

Očekuje se, dodaju, da će diplomatski "intenzivan" septembar Srbiji doneti značajne rezultate kroz napredak političkih odnosa i promociju ekonomske saradnje sa najvažnijim partnerima u svetu, kao i u očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

broj komentara 8 pošalji komentar
(četvrtak, 09. avg 2018, 05:21)
anonymous [neregistrovani]

Uspeh

Dokaz o sve čvršćem odnosu i odličnoj saradnji sa Rusijom su sve češći sastanci.

(četvrtak, 09. avg 2018, 05:20)
anonymous [neregistrovani]

Uspeh

Velike svetske sile cene i postuju Srbiju, zbog ozbilje i odgovorne politike, nemaju Albanci vise podrsku kao sto su imali pre par godina

(četvrtak, 09. avg 2018, 00:33)
Fudbaler [neregistrovani]

Saradnja

Srbija, Kina i Rusija treba da zajedno grade odnose da zajedno rade na zajedničkim projektima, svaka saradnja sve tri države je važna za našu državu.

(sreda, 08. avg 2018, 23:59)
anonymous [neregistrovani]

milicamica.peic@gmail.com

to je velika cast i veliki korak za srbiju

(sreda, 08. avg 2018, 23:44)
Vanja [neregistrovani]

Komentar

Dosadašnja saradnja sa Kinom u mnogim projktima bila je dobra. Treba da se poklope interesi, za dalju saradnju sa Kinom, za ostvarenje novih projekata

(sreda, 08. avg 2018, 21:41)
Goran [neregistrovani]

Svaka cast

Tako se to radi. Saradnja na najvisem nivou sa najvecim svetskim zvanicnicima.

(sreda, 08. avg 2018, 21:30)
Dragan R [neregistrovani]

Velika čast

Velika je čast da se uopšte Vučić sastaje sa ovakvim svetskim liderima. Još jedno u nizu priznanja za Srbiju.

(sreda, 08. avg 2018, 21:06)
anonymous [neregistrovani]

Napredak

Mislim da su ovi sastanci,koji ce se odrzati sledeceg meseca,jako vazni za Srbiju.To dokazuje koliko Srbija ima prijatelja i koliko podrske od vaznih predstavnika u svetu.