Tači: U Briselu ću predstaviti zahtev za pripajanje Preševske doline

Zahtev albanskih predstavnika iz Medveđe, Preševa i Bujanovca da se pripoje Kosovu treba da bude predstavljen u Briselu, a rešenje je u "korekciji granica", izjavio je kosovski predsednik Hašim Tači.

"Zahtev političkih lidera iz Medveđe, Preševa i Bujanovca je institucionalizovan i ja ću ga predstaviti u Briselu. Biće veoma teško, gotovo nemoguće, ali, ako postignemo nešto, desiće se čudo, a ukoliko ne uradimo ništa – makar smo pokušali. Ovaj trenutak ne treba da izgubimo", rekao je Tači.

Tači je na konferenciji za novinare rekao da pripajanje Preševske doline Kosovu ne podrazumeva podelu Kosova, razmenu teritorija kao ni autonomiju za Srbe, već samo "korekciju granica", prenosi RTK 2.

"Korekcija granice predviđa potpuno pripajanje Preševa, Medveđe i Bujanovca Kosovu. To bi bio transparentan i odgovoran, mirovan proces između Kosova i Srbije. Ako se obe strane slože sa tim, niko neće moći da se tome usprotivi. Ako je potrebno, Kosovo će izmeniti i svoj Ustav u slučaju pripajanja Preševske doline", rekao je Tači.

Kako Tači tvrdi, Preševsku dolinu do sada je napustilo oko 12.000 stanovnika i oni uglavnom dolaze na Kosovo. Navodi i da 98 odsto građana Preševa, Medveđe i Bujanovca izražava volju o pripajanju Kosovu i da njihova volja treba da bude poštovana.

broj komentara 26 pošalji komentar
(četvrtak, 09. avg 2018, 10:19)
глас разума [neregistrovani]

Каква гнусна лаж од 98%!

Да је 98% грађана Прешева, Бујановца и Медвеђе за припајање Космету... можда је 98% албанских грађана за то, али не укупног броја грађана. Подсетићу да у општини Медвеђа број Албанаца је не већи од 12%. У општини Биујановац је отприлике пола - пола између Срба и Албанаца. Једино у општини Прешево има преко 90% Албанаца. 

(četvrtak, 09. avg 2018, 10:07)
anonymous [neregistrovani]

Polako! dobro razmisliti

ko stoji iza svega ovoga pocelo je sa nekim izjavama da pitanje kosova ove godine mora da se resi, sada se stvari malo konkretizuju. Ko zna sta ce im jos pati na pamet. Srbija treba pozadinu ili ce mozda mnogo da izgubi neko ko ce da brani interese. Stvari oko makedonije se konkretizuju, nekome ocito trebaju teritorije bas tu na balkanu a srbi se sele na sever, stvara se vakum to moze biti kobno.

(četvrtak, 09. avg 2018, 10:03)
anonymous [neregistrovani]

Pitam se

Pitam se, da li ce moci da ga odbiju?

(četvrtak, 09. avg 2018, 09:53)
anonymous [neregistrovani]

KiM

Novi zahtevo od strane Tacija je samo kocenje ili nikakav ugovor sa Srbijom.

(četvrtak, 09. avg 2018, 09:18)
anonymous [neregistrovani]

Komentar

Dodatak uz postojecu optuznicu koja ga inace tereti.I zasto dva dana njemu pridajemo znacaj.

(četvrtak, 09. avg 2018, 09:16)
Goran [neregistrovani]

Tesko ces ti to recima i na papiru

Za tebe je prvo i jedino pitanje ZSO i dalje nema o cemu da se prica.

(četvrtak, 09. avg 2018, 09:01)
Петрија [neregistrovani]

границе!!!!

Спољне границе Србије се знају и има да остану нетакнуте. То има да се истакне у свим преговорима и договорима. Војска Србије да изађе на нашу спољну границу, да је држи и чува, а унутар Србије можемо да разговарамо и преговарамо о изменама граница, сходно одредбама Устава РС.

(četvrtak, 09. avg 2018, 07:56)
Marija [neregistrovani]

pitanje

Ne razumem o cemu on prica, I ko je on da deli i razmenjuje teritoriju Srbije i sta je to sa ovim svetom. Ne mogu vise da slusam ni da citam ovakve idiotluke od ratnog zlocinca koji se slobodno seta i trazi, nista manje nego podelu granica.Ima li neko da ga zaustavi da ne lupeta vise jer to stvarno vredja inteligenciju.Pa o kojoj bre drzavi jos moze da se razgovara na ovakav nacin, drugi se uvrede samo kad im se kaze istina,.Gospode boze.

(četvrtak, 09. avg 2018, 06:12)
anonymous [neregistrovani]

pa ustav Srbije je na snazi...

I Kosovo je jos uvijek Srpska zemlja. .
a ti bi da uzima jos...

Jel ovaj covjek normalan...

(četvrtak, 09. avg 2018, 01:25)
anonymous [neregistrovani]

Predlog.

Ma vratice te sve sto ste oteli, samo polako!