Sastanak Đurića i Selakovića s predstavnicima Srpske liste

Marko Đurić je poručio u Kosovskoj Mitrovici da će Srbi sa KiM biti bezbedniji i da će imati veću podršku države. Nikola Selaković je apelovao na strpljenje Srba i poručio da "nemamo pravo da odustanemo", ali da "nemamo pravo da srljamo". Kosovu i Metohiji su potrebni mir, prosperitet i sigurnost za generacije koje dolaze, poručio predsednik Srpske liste Goran Rakić.

U Kosovskoj Mitrovici održan je sastanak direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića i generalnog sekretara predsednika Srbije Nikole Selakovića sa predstavnicima Srpske liste.

Marko Đurić je poručio Srbima sa Kosova i Metohije da, bez obzira šta se u budućnosti bude dešavalo, biće bezbedniji i imaće veću podršku države Srbije.

"Ono što danas želim da poručim svakom Srbinu na KiM: Imate našu reč da šta god bude bilo u narednom periodu imaćete samo više, nemojte da vas bilo ko laže, nećete imati manje ni novca, bićete bezbedniji", rekao je Đurić.

Istakao je da oseća odgovornost svaki put kada stane ispred Srba u Kosovskoj Mitrovici i na svakom drugom mestu u južnoj pokrajini.

"Danas sam došao između ostalog da vam kažem da se ponosim vašom izdržljivošću i hrabrošću, da se ponosim vašom izdržljivošću da podnesete neverovatnu kampanju laži", kazao je Đurić.

Naveo je da je ponosan na jedinstvo Srpske liste i srpskog naroda koji je tu političku opciju, koja je jedinstvena sa politikom države Srbije, podržala 90 odsto i istakao da se u teškom i neizvesnom vremenu došlo do sloge srpskog naroda na KiM.

Đurić je istakao da oni koji čine Srpsku listu nisu dozvolili niti će dozvoliti da ih iko vređa govoreći im da su "takozvani Srbi", "takozvana Srpska lista".

Poručio je da se neće dozvoliti da sever KiM ne bude u Srbiji - "ostaćemo istrajni i ujedinjeni".

Naveo je da je predsednik Aleksandar Vučić naložio da na severu KiM i u svakoj srpskoj sredini i južno od Ibra u narednom periodu, do kraja godine, treba da se realizuju svi započeti projekti, kao i da se razgovara sa gradonačelnicima šta je to što u svakoj opštini na KiM novcem iz budžeta Srbije može da se uradi.

Selaković: Borba za južnu pokrajinu je borba za Srbe na KiM

Nikola Selaković je na sastanku s predstavnicima Srpske liste u Kosovskoj Mitrovici istakao je da je borba za južnu pokrajinu borba za Srbe na KiM i poručio da ko god priča nešto drugo - laže ih.

Selaković je, podsetivši na jučerašnje obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, rekao da su mogli čuti ono što se do sada nije moglo čuti, a to je racionalan pristup rešavanju problema i čvrst stav da nema dogovora u kojem se jedna strana unižava, a druga uzvisuje.

Naveo je da je Vučić juče pomenuo sve što je Kancelarija za KiM uradila od 2012. godine i dodao da bi to trebao da pokuša da uradi bilo ko, ko je pre 2012. godine imao zadatak da vodi računa o Srbima na KiM.

Podsetivši da je više od 1930 dana prošlo od kako Albanci sa KiM nisu ipunili obavezu i formirali zajednicu srpskih opština, Selaković je napomenuo da je Srbija time što je sve ispunila pokazala da joj je stalo do mira, rešenja i koliko je ozbiljna i odgovorna.

Upitao je kako se odjednom desilo da su na istoj strani i predstavnici ojađene srpske opozicije, deo Crkve, ali i jedna Nataša Kandić, Sonja Biserko i dodao da svi oni zajedno ubeđuju u jednu stvar, a to je da je bolje da celo KiM bude "takozvano nezavisno albansko Kosovo", da se u to ne dira.

Selaković je pitao i treba li svi da idemo tim putem i da čekamo da nas u mestima na KiM, gde Srba ima po troje - četvoro, do onih mesta gde nas ima u hiljadama, nestajemo ili treba da čuvamo ono što čuva Srbiju, a to su ljudi.

"Nemamo pravo da odustanemo, ali nemamo pravo da srljamo"

Apelovao je na strpljenje Srba sa KiM, primetivši da kako nisu uspeli da ponize i unize Marka Đurića u martu, to ne mogu da učine nikome ni u sali gde je ovaj današnji sastanak održan, ni u Lebanu, Gračanici.

"Nemamo pravo da odustanemo, ali nemamo pravo da srljamo i da ne pokušamo sve što možemo da očuvamo mir", istakao je Selaković.

Dodao je da se neko ko danas ima 19 godina i živi na KiM i pripada srpskom narodu, ne seća vremena kada je ovde bila srpska policija i vojska.

"To su danas odrasli mladi ljudi, koji imaju biračku pravo, koji do tog vremena dosežu samo kroz priče. Oni ne znaju ono što znamo mi, ali su rešeni da ostanu, sačuvaju svoje ime i identitet. Svakoga dana mi koji smo u sistemu vlasti treba da mislimo na te ljude, jer su oni budućnost, njima ćemo Srbiju približiti samo onoliko koliko je mi nosimo. A ako to želimo, treba nam mudrosti i strpljenja", naveo je Selaković.

Poručio je srpskom narodu da danas, kao nikada ranije, imaju državni vrh, na čelu sa predsednikom Vučićem, kojima mogu spokojno verovati.

Rakić: Pitanje KiM - pitanje celog srpskog naroda

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je rekao da je ovo "istorijski trenutak", jer su Kosovu i Metohiji potrebni mir, prosperitet i sigurnost za generacije koje dolaze.

Naveo je da je pitanje KiM pitanje celog srpskog naroda i dodao da do sada nisu imali kome da se obrate u Beogradu.

"Zato sada poručujemo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da Srpska lista i srpski narod na KiM imaju puno poverenje u njega", rekao je Rakić.

Pozvao je predsednika da nastavi borbu za bolju budućnost Srba u južnoj pokrajini, kao i svim drugim delovima sveta gde Srbi žive.

Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović je rekao da su danas više nego ikada Srbima potrebni jedinstvo i sloga.

"Ovih dana ne treba da nasedamo na provokacije i ne treba sebi da dozvolimo da budemo isprovocirani raznim interpretacijama raznih ličnosti", rekao je Popović.

Navodeći da Srbi treba da budu jaki i složni, Popović je rekao da Srbi na KiM znaju šta su prošli i kako su ostali i opstali. "Želimo da trajemo na našem Kosovu i Metohiji", zaključio je Popović.

Sastanak je održan na Tehničkom fakultetu Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i bio je otvoren za javnost.

broj komentara 4 pošalji komentar
(sreda, 08. avg 2018, 19:35)
Nena [neregistrovani]

...

Srbija stiti sve svoje gradjane, bitno je mirnim putem i dijalogom resavati ovu tesku situaciju

(sreda, 08. avg 2018, 18:49)
anonymous [neregistrovani]

kosovo

Potrebno je Srbima dati podrsku i poboljsati uslove za zivot i rad.

(sreda, 08. avg 2018, 17:13)
Dragan R [neregistrovani]

Samo pametno

Nema srljanja, iako bi dojučerašnji teroristi žarko želeli da puknemo. Strpljenje je spas.

(sreda, 08. avg 2018, 16:39)
Uroš [neregistrovani]

...

Rat nikom nista nije dobro doneo mir je preko potreban. Ne smemo da nasednemo na provokacije siptarskih terorista.