Liht: Kosovo "baca svetlo" i na sve ostale probleme

Direktorka Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht smatra da se kosovski problem mora rešiti i da su zbog tog pitanja Srbiji vezane ruke, ne samo u odnosu na položaj srpske manjine u drugim delovima regiona, već i za dalji razvoj odnosa sa susedima, ali i hvatanje u korak sa izazovima 21. veka.

Najozbljniji problem, ne samo za Beograd već i za Prištinu, ali i čitav region je kako doći do rešenja koje neće biti perfektno i neće, kako kaže, apsolutno odgovarati principima univerzalnih ljudskih prava i univerzalne demokratije.

"Realni život je da pokušamo da prevaziđemo, ako možemo, jednom za svagda, osnovne teme razdora između Srbije i Kosova. Nikako te teme ne treba ostaviti u dubokom 'zamrzivaču' iz koga će svaki 'ludak' moći da ih izvuče. Izvinjavam se zbog jezika, ali, nažalost suočeni smo i sa takvom mogućnošću. Vidimo da se to događa u svetu", rekla je Liht.

Prema njenoj oceni, zamrznuti konflikt na kojem insistira jedan deo društva, može da dovede do opasnosti da se ponovo razbukta u vatru, i istovremeno pita ko će se ovde boriti i sa kim, jer, primećuje, mladi odlaze i ostaju oni koji nemaju načina ili potencijala da odu.

"Neću da kažem da su svi otišli, ali ogroman broj beži, ne samo zbog ekonomske situacije, nego zbog toga što ne vidi perspektivu. Da bismo vratili perspektivu našem društvu i našem okruženju, mi u stvari moramo da rešimo kosovski problem", smatra Liht i dodaje da svi "interesi" moraju da sede za istim stolom i dogovore se - kako?

Liht ponavlja da pitanje Kosova "baca svetlo" i na sve ostale probleme, kao što je, na primer, odnos sa Hrvatskom.

"Pitanje nestalih sa obe strane je jedna od osnovnih tema koja mora da bude rešena. Žrtve moraju da budu poštovane, da im se oda svaka neophodna počast, ali moraju da odu u prošlost. Ne smemo ih zaboraviti, ali ne možemo sa njima iz dana u dan živeti. Moramo živeti za budućnost", kaže Liht.

Rešavati problem po problem 

Vraćanje u prošlost se, prema njenim rečima, vidi i svakog avgusta kada kreće proslava u Hrvatskoj, a žalovanje u Srbiji zbog akcije "Oluja", što se, navodi, može prevazići samo time što će se rešavati problem po problem.

Liht podseća i na stav jednog istoričara, koji se mogao čuti na nedavnom skupu, koji je organizovala agencija Tanjug, o budućnosti odnosa Srba i Albanaca, da istoričari treba ozbiljno, iza zatvorenih vrata, da porazgovaraju o tome šta je bilo, i izađu sa manje-više objektivnom slikom te prošlosti, a ostale puste da idu ka budućnosti.

S tim u vezi podseća da su poljski i nemački istoričari decenijama razgovarali upravo iza zatvorenih vrata i došli do tumačenja koje je prihvatljivo za obe strane.

"Mi moramo doći do nekog rešenja. Da li je to rešenje u ovom trenutku na stolu, ili još nije, ali biće, to mi ne možemo do kraja da znamo, jer se ti pregovori, kao i u svim takvim situacijama vode iza zatvorenih vrata. Važno je da društva, bez obzira na to, uđu u mnogo intenzivniju komunikaciju", smatra Liht. 

Jer, upozorava ona, svaki potencijalni sukob u regionu, koji još uvek nije uspeo da prevaziđe traumu raspada zajedničke zemlje, opasan je, kako za tu teritoriju tako i za manjine.

"Prošle nedelje smo imali maltene vanredno stanje. Pozivali su se pripadnici kosovske policije da se vrate sa godišnjeg odmora. Kod nas se diže borbena gotovost. Naravno, to su još uvek samo politički potezi, ali mogu u jednom trenutku da se otmu kontroli", kaže Liht.

Narativ se mora promeniti

Sonja Liht pita: "Da li bilo kome u regionu odgovara da se sa politike pređe u nešto što smo doživeli pre samo dvadesetak godina i koliko sve to pogađa manjine".

Mišljenja je da se narativ mora promeniti, jer, kako kaže, bilo je zapaljivih izjava u poslednje vreme uz podsećanje da se devedesetih pokazalo da je od govora mržnje do dela koja proizilaze iz toga, jako kratak put.

Kako kaže, mora da postoji svest da svaka agresivna izjava sa sobom vuče drugu agresivnu izjavu, te da treba paziti i na poteze.

U tom smislu je kritikovala i učešće izraelskih borbenih aviona u obeležavanju akcije "Oluja", što je ambasada te zemlje u Srbiji objasnila da tu nema političke konotacije, već da je ono povezano isključivo sa kupoprodajnim ugovorom kojim je Hrvatske nabavila vojne avione od Izraela.

"Ja potpuno razumem da je to biznis. Jeste, živimo u svetu biznisa, svi gledaju šta će kome da prodaju, ali biti do te mere nesvestan kakvog traga to ostavlja na situaciju koja je već i ovako izuzetno napeta i izuzetno bolna... To se ne sme raditi", poručila je Liht.

broj komentara 7 pošalji komentar
(četvrtak, 09. avg 2018, 11:34)
anonymous [neregistrovani]

Тачка на сукобе

Постоји једна реченица у овом тексту над којом сви морамо да се замислимо: „Нећу да кажем да су сви отишли, али огроман број бежи, не само због економске ситуације, него због тога што не види перспективу.“ Мислим да је ситуација драматична, да српско друштво даље неће моћи да се развија, да ће млади и образовани људи потпуно напустити Србију (већ су сада они најбољи и најспособнији побегли) ако коначно не ставимо тачку на сукобе који тињају предуго. Рат у Хрватској је завршен пре 23 године, рат на Косову пре 19 година, а ми се и даље вртимо у матрицама међусобног неповерења и мржње. У таквим околностима нема нормалног живота, нема перспективе, нема наде. Ако је политичкој елити стало до Србије и њене будућности (а ја верујем да јесте), питање Косова мора бити што пре решено и мора се кренути ка стабилизацији односа у региону. Тада ће се отворити перспективе да Србија постане нормално и перспективно друштво.

(četvrtak, 09. avg 2018, 08:21)
Петрија [neregistrovani]

Не дамо оно што је наше

Ова прича Соње Лихт иде већ деценијама. Као што се види из текста, заснива се на томе да Косово више није Србија тј. да су Косово и Србија две одвојене државе. Та мантра да би требало да мислимо о будућности, а не о прошлости није ништа друго него матрица по којој се затрпава истина о збивањима на Балкану током протеклог периода. Нема будућности, нема мира док светло дана не угледа истина о свим злочинима почињенима извршеним према српском народу и Србији! Какви научници иза затворених врата?! Све мора да буде транспарентно. Шти се тиче АП Косово и Метохија, то питање има да се решава у оквирима Резолуције 1244 и Устава РС, уз уважавање мишљења Бадинтерове комисије и Хелсиншког завршниг акта. Не дамо ни педаљ наше земље никоме, јер је то наша света земља, а ни мало ме не чуди и природно је што Соња Лихт не може да доживљава Косово и Метохију на исти начин као ми, припадници српског народа.

(sreda, 08. avg 2018, 22:54)
anonymous [neregistrovani]

Gospodjo Licht,

Na vas ne baca Kosovo nikakovo svetlo, osim mraka, jer ga jos niste definitivno oteli Srbiji, na cemu zdusno radite.
Ali znate ima i ona: "Hoces, hoces, ali neces dokle hoces."

(sreda, 08. avg 2018, 17:56)
anonymous [neregistrovani]

Saradnja

Verujem u rešenje pitanja KiM i što kraćem roku.

(sreda, 08. avg 2018, 16:17)
Kati [neregistrovani]

Komentar

Najteze pitanje jeste Kosovo i ni malo nije lak zadatak resiti ga. Moramo ici korak po korak. Svaka podrska je znacajna, a zahvaljujuci vlasti imamo je najvise do sad.

(sreda, 08. avg 2018, 15:06)
aca [neregistrovani]

Лихт: Косово "баца светло" и на све остале проблеме

Zahvaljujući najviše našem predsedniku ,Kosovo više neće biti kamen spoticanaj za Srbiju,već rešenje za mnoge naše probleme,a prvenstveno ekonomske!

(sreda, 08. avg 2018, 14:38)
anonymous [neregistrovani]

Kosovo i Metohija

Nasi preci su znali da je Kosmet sveta srbska zemlja zato je na tom mestu izgradjeno mnogo manastira, bogomolja.. e sad ko je u stanju tako drzak da bude i to izda, kako ce izaci pred Gospoda u onaj dan...