Vučić sa Ivanićem: Jačati političke odnose i ekonomsku saradnju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, u razgovoru sa članom Predsedništva BiH iz RS Mladenom Ivanićem, istakao potrebu jačanja političkih odnosa i ekonomske saradnje Srbije i BiH, u duhu dobrosusedstva i interesa kako građana Srbije, tako i sva tri konstitutivna naroda u BiH - Srba, Bošnjaka i Hrvata, a naročito srpskog naroda u Republici Srpskoj.

Aleksandar Vučić i Mladen Ivanić su imali sastanak iza zatvorenih vrata.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika, razgovarali su o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu.

Razmatrajući regionalnu situaciju, Vučić je Ivanića upoznao sa stanjem dijaloga Beograda i Prištine i naglasio potrebu da se postigne istinski kompromis, koji bi garantovao trajnu stabilnost i ekonomski napredak.

Kako se navodi u saopštenju, razgovarali su i o konkretnim merama za realizaciju zajedničkih infrastrukturnih i drugih projekata, koji bi doprineli boljem povezivanju ljudi, bržem protoku robe i kvalitetnijoj ekonomskoj saradnji.

Ivanić: Međunarodna zajednica da pokaže širinu prema Srbiji

Član Predsedništva BiH Mladen Ivanić ocenio je, nakon razgovora sa Vučićem, da ove i iduće godine treba da se reše ključni problemi sa kojima se srpski narod decenijama suočava, kao i da međunarodna zajednica treba da pokaže širinu prema Srbiji.

Ivanić je novinarima rekao da je sa predsednikom Srbije imao sastanak u čijem fokusu je bilo pre svega definisanje ključnih problema i izazova srpskog naroda.

"Ove i iduće godine treba rešiti ključne probleme sa kojima se srpski narod decenijama suočava", rekao je Ivanić dodajući da su to pozicija generalno srpskog naroda u BiH, pravo RS na svoje postojanje, čvrsto jačanje njenih institucija i dejtonske pozicije, a poseban izazov za Srbiju je definisanje statusa KiM, i pozicija našeg naroda tamo.

"Mi svi čvrsto stojimo iza našeg naroda", poručio je Ivanić.

Preneo je da ga je predsednik Vučić informisao o pokušaju da se napravi kompromis i trajno rešenje za KiM.

"Moj iskreni stav je da međunarodna zajednica mora učiniti napor i pokazati širinu prema Srbiji u pokušajima da se nađe trajno rešenje. Srbija mora izaći iz toga kao zemlja čiji su obraz i interesi sačuvani, a ključnu ulogu u tome mogu imati međunarodne institucije", objasnio je Ivanić.

Kazao je da je razgovarano i o infrastrukturnim projektima, te da ga je predsednik Vučić informisao da će vrlo brzo biti gotovi projekti auto-puta prema BiH, odnosno od Kuzmina prema Bijeljini, kao i Višegradu.

"Tražio sam savet od predsednika Vučića kako je Srbija uspela da smanji nezaposlenost, obezebedi suficit, jer su to ključne stvari sa kojima se suočava privreda RS. Nama treba radnih mesta, stabilan budžet, a tako i vrlo pozitivna iskustva i sugestije", rekao je Ivanić.

Istakao je da je zainteresovan i za dobre odnose BiH i Srbije.

broj komentara 15 pošalji komentar
(sreda, 08. avg 2018, 19:42)
Mica007 [neregistrovani]

m

Ovaj sastanak je znacajan za obe strane. Srbija se zalaze za politiku mira i stabilnosti i nastojace da uspostavi jos bolje odnose sa BiH.

(sreda, 08. avg 2018, 18:09)
Rista [neregistrovani]

Dobrodosao

Verujem da će i ova poseti doneti pozitivne i dobre rezultate za obe zemlje.

(sreda, 08. avg 2018, 13:48)
anonymous [neregistrovani]

Uspeh

Saradnja nam je oduvek bila prioritet i mir pre svega

(sreda, 08. avg 2018, 13:36)
anonymous [neregistrovani]

mala

Treba jacati sa njima politicku i ekonomsku stranu.

(sreda, 08. avg 2018, 13:35)
anonymous [neregistrovani]

mala

Jacacemo i u buduce tu saradnju.

(sreda, 08. avg 2018, 13:06)
sanja [neregistrovani]

a

Treba jacati odnose, to svakako i pomagati se medjusobno!

(sreda, 08. avg 2018, 13:04)
Pera [neregistrovani]

Smena

Dobar savet je da se resite Izetbegovica. Demokratski naravno. I da postavite nekoga ko ima vise tolerancije ali i samokriticnosti. Pa da probate tako.

(sreda, 08. avg 2018, 12:47)
Diksy [neregistrovani]

Komsije

Od bitnog nam je znacaja dobra saradnja sa susedima, ako je dobro komsijama bice i nama jos bolje.

(sreda, 08. avg 2018, 12:37)
Nikola [neregistrovani]

a

Iz ovog sastanka usledice dobri pregovori.

(sreda, 08. avg 2018, 12:37)
Gale [neregistrovani]

Gale

Bitno je da sa svima održimo dobre i prijateljske odnose.