Vučić: Trudio sam se da sa Crnom Gorom imamo najbolje odnose

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, na konferenciji za novinare, prokomentarisao prisustvo crnogorskog predstavnika na proslavi "Oluje" i Kninu.

"Hvala vam, prijatelji, kako vodite računa o Srbiji i srpskom narodu i o našim interesima", rekao je predsednik.

Kako je rekao, trudio se da s Crnom Gorom imamo najbolje odnose.

Podsetio je da je crnogorski premijer Duško Marković tokom posete Beogradu rekao da će njegova zemlja u svakoj prilici, a posebno o prisustvu događajima, o važnim datumima, da se konsultuje sa srpskim rukovodstvom. Podsetio je i na crnogorske oficire u sastavu Kfora.

Vučić je izjavio i da razume histeriju u Hrvatskoj posle njegovog obraćanja u Bačkoj Palanci 4. avgusta, jer je izrekao stvari koje oni ne žele da čuju.

"Pogledajte njihove novine... Ima više mojih slika nego Kolindinih i Plenkovićevih", primetio je Vučić.

Dodao je da su sve uspeli, da treba pogledati izjave koje je dao Franjo Tuđman 1995. godine u julu i da se vidi da su ostvarili sve što su želeli protiv Srba, a pri svemu tome izigravaju žrtvu.

"Sve su ostvarili što je Tuđman pričao. I onda se pojavi maleni Vučić iz te male poražene Srbije, koji govori stvari koje oni ne žele da čuju", rekao je predsednik Srbije.

"Obaveza da se govori o stradalim Srbima"

Vučić je istakao da ima obavezu prema Srbiji i njenim građanima da se stvari ne zaborave, da govori o postradalim Srbima, o prognanima, da ne dozvoli manipulaciju brojem žrtava, da se ne izbriše iz kolektivnog sećanja najveće stradanje Srba u Drugom svetskom ratu, niti Jasenovac, Jadovno, jame u koje su Srbi bacani...

"Žao mi je što je neko ljut, jer sam nešto nazvao pogromom, žao mi je što sam rekao da je Nikola Tesla bio Srbin, koji bi takođe bio ubijen da se 1943. godine našao u Lici, u Teslama, kao što su ubijeni oni koji su tu živeli. Žao mi je što su to činjenice...", istakao je Vučić.

Kako je rekao, neki misle da Srbija može i treba da postoji samo kao potpuno unižena, pregažena i kao zemlja koja će u narednih 50 i 100 godina da nosi žig sramote na svom čelu, jer su oni tako odlučili.

"Kao zemlja koja ne sme nikada da podigne glas, zemlja i narod koji moraju da se prave da ne vide ništa, koja mora da prihvata dodeljenu ulogu, ne samo poraženog, već ulogu lošeg, zlog zločinačkog i zlikovačkog, a da svoj narod nikada ne vide", istakao je Vučić.

Naznačio je da Srbija, za razliku od drugih, zna da su i neki sa srpskim imenom i prezimenom činili zločine, a da su takvi osuđeni ili im se sudi, a da neki drugi, oni koji imaju drugačije ime i prezime i veru, nisu to uradili za jednake ili još strašnije zločine počinjene nad Srbima.

Predsednik Srbije je rekao da će svako ko se bori za interese Srbije biti meta.

"A ja sam previše star da bih bio uplašen", zaključio je Vučić.

"Još bih rekao o proslavi Oluje da sam pogledao dan ranije"

Vučić je rekao da na hajku protiv njega u hrvatskim medijima odgovara mirnoćom, da od razgovora sa onima koji drugačije misle nikada ne beži, "a ko god hoće da dođe u Srbiju dobrodošao je, oni koji to ne žele – ne moraju".

Vučić je tako odgovorio na pitanje i pisanju medija u Hrvatskoj i o tome da njihova predsednica navodno neće doći u posetu Srbiji.

Nažalost, rekao je predsednik, "naši odnosi nisu bili topli ni ranije i to", kako je naveo, ne zbog odluke Srbije, već zbog permanetnog vođenja politike protiv nas.

"Moja želja za sve boljim odnosima ostaje, neću da ih molim zbog hajke koju vode protiv mere. Umesto da pogledaju dobro šta smo uradili. Jer, sve sam rekao na pristojan način, ne koristeći fašističke pozdrave, što ne mogu da kažem da nije bio slučaj i u Glini i u nekim drugim mestima", naveo je predsednik.

Dodao je: "Zamislite kad bismo mi pozivali svakog dana, recimo, Tomislava Žigmanova, da nam kaže da li je za dom spreman ili nije, podržava li prodaju knjiga Pavelića...ali mi to nikad ne bismo pitali, hoćemo da se svi Hrvati osećaju dobro, a ne u poziciji u kojoj je preostalih 126 hiljada Srba od 626 hiljada, koliko ih je bilo pre 'Oluje'".

Poboljšanje položaja hrvatske manjine

Vučić je naveo i šta je sve u Srbiji urađeno nakon njegovog dogovora sa hrvatskom predsednicom, a u vezi sa poboljšanjem položaja hrvatske manjine u Srbiji.

Pomenuo je, između, ostalog, da je u toku ili već realizovano sve sadržano u 24 njena zahteva, a to su most u Monoštoru, učešće Hrvata u organima pokrajinske vlasti, njihovo uključenje u policiju u sredinama gde čine većinu žitelja, postignut je sporazum o izboru lektora za hrvatski jezik na Univerzitetu u Novom Sadu, nastavljeno je s proširivanjem obrazovnih profila u srednjim školama, a procedura za osnovne je u toku, obnavlja se dom kulture u Tavankutu...

"Radi se na obeležavanju mesta stradanja Hrvata u ratovima devedesetih na području Srbije, ali sporni su zahtevi za postavljanje bista nekim hrvatskim sveštenicima. Srbi, naime, tvrde da je reč o ljudima koji su otvoreno bili na strani ustaša, dok hrvatska strana to negira, pa gledamo kako da to rešimo", rekao je Vučić.

Sve što je nabrojao, kaže, stvari su kojima se ponosi, a sve što je rekao u Bačkoj Palanci tokom obeležavanja stradanja Srba u "Oluji", kako je rekao, pažljivo je pisao i ponovio desetak puta pre čitanja...

"I uvek bih to isto ponovio, ali možda bih produžio još nešto o načinu kako se slavila 'Oluja' u Hvratskoj da sam mogao da pogledam sve to dan ranije", poručio je Vučić.

broj komentara 12 pošalji komentar
(sreda, 08. avg 2018, 06:48)
anonymous [neregistrovani]

Problem je...

Novi svjetski poredak i zapadna neoliberalna imperija koja gazi i usisava sve pred sobom...ili milom i Nato silom.......nema to veze sa narodima...jednostavno...pregaze te politicki..vojno ili pretnjama sankcijama ili potkupljivanjem i ucjenom......Srbi kao narod ....narod drzavotvorni i slobodarski..uvijek je prepreka takvim imperijama......Zapad i muslimanske prozapadne marionete su krenule na Rusiju......naravno da su Srbi bili prva linija Ruske obrane...kao i 1914..1941....nikakve razlike nema ni 1991....uostalom bombardovanje Bg i Kineske ambasade...je jasno ko dan......Sad kada su zapoceli sukob u Ukrajini(sve slicno ko 1941)..maske su pale........Nase je da cekamo i nadamo se miru....ali mislim da Nato prizeljkuje nekog novog Gavrila Principa........

(sreda, 08. avg 2018, 05:05)
Dragan Dubonjac [neregistrovani]

Okruženje

Neznam śta bi se to mi trebalo da zapitamo. Sve naše Komšije imaju teritorijalne pretenzije prema našoj teritoriji.
Kako se polazuje jedna Država iz okruženja ima pretenziju Brisanja identiteta Srba i Srbije druga nam je otela 15% teritorije uz pomoć USA/NATO !!!
Zašto bi se Srbi ičega stideli.!

(utorak, 07. avg 2018, 19:30)
Tanasije [neregistrovani]

Legende

Braco Srbi, uzivajmo u zivotu. Radimo, stvarajmo! Nase majke, supruge, sestre, radjajte. Pustite, hrvate, crnogorce. Oni su nebitni. Kukavice, plasljivci. Vode brigu o tudjim problemima, a svojih imaju, cak i mnogo vise od nas. Korupcija, kriminal, prevare. Mi smo mala deca za njih. Neka vode svoj zivot, a nas pustite na miru.

(utorak, 07. avg 2018, 16:57)
anonymous [neregistrovani]

Uvedi vize

Sta cekate neka haraju po zagrebu...

(utorak, 07. avg 2018, 16:56)
anonymous [neregistrovani]

@Sami smo

Ја бих пре рекао да све те нације имају мало комплекс од Срба и Србије. Хрвати су још за време Праваша показали колико кроз своју мржњу. Ови други који немају ни педесет година трајања национа су створени ад хок и поново ће трчати Србији у загрљај. Живи били па видели.

(utorak, 07. avg 2018, 16:52)
Ravnogorac@ [neregistrovani]

@Sami smo

Mozemo mi Srbi sa svima,nemogu oni sa nama,prouci svetri navedene drzave,videces da sam u pravu,narocito Crnu Goru,njihovo rukovostvo umislja da su drugi Monako,Dukanovic je Knez.

(utorak, 07. avg 2018, 16:46)
anonymous [neregistrovani]

Crna Gora

Je bila prva Srpska drzava a zasto je to danas montenegro svi treba da se zapitamo.!?

(utorak, 07. avg 2018, 16:43)
anonymous [neregistrovani]

Sparta

Knjazevina CG 1909.g popis 98% zborilo srpski.

(utorak, 07. avg 2018, 15:39)
anonymous [neregistrovani]

.

Увек смо били нормални и жељни братства са тим народима. Нека се они запитају какви су, мада се то неће никада догодити.

(utorak, 07. avg 2018, 15:01)
Зоран Петровић [neregistrovani]

Логика

Поново су Срби криви? У свим тим државам Срби су или потпуно маргинализовани или чак и прогоњени.
Свака од њих своју државотворност гради на стварању митова који су изразито антисрпски. У босни Сребреница у Црној Гори наводна окупација 1918 у Хрватској Олуја.
И неко закључи да је проблем у Србији! Смешно.