U ponedeljak o zakonima o vladi i ministarstvima

Skupština Srbije razmatraće u ponedeljak Predlog zakona o ministarstvima i Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o vladi čije će usvajanje omogućiti izbor nove vlade Srbije koju će činiti stranke okupljene u koaliciji "Za evropsku Srbiju" i SPS-PUPS-JS.

Predloženim izmenama Zakona o vladi uvodi se institut zamenika premijera koji će imati ista ovlašćenja kao i predsednik vlade osim predlaganja izbora ili razrešenja člana Vlade.

Zamenik premijera će imati ovlašćenje da zamenjenuje premijera u slučajevima njegove odsutnosti ili sprečenosti da obavlja funkciju.

Prema koalicionom dogovoru, mandatar Mirko Cvetković će za prvog potpredsednika, odnosno svog zamenika predložiti Ivicu Dačića.

Izmenama je predviđeno i uvođenje takozvanog "zlatnog glasa" što bi trebalo, prema obrazloženju predlagača da otkloni mogućnost blokade rada vlade koja ima paran broj članova.

Time je predviđeno da se odluka vlade donosi ako vlada ima paran broj glasova, kada za nju glasa najmanje polovina svih članova vlade i premijer.

Predloženi zakona o ministarstvima predviđa da vlada ima 24 resora i još jednog ministra bez portfelja, o to mesto će, prema najavama, dobiti predstavnike Bošnjačke liste Bajram Omeragić.

Vlada će imati četiri potpredsednika od kojih će trojica biti i ministri.

Očekuje se da će vlada imati ukupno 27 članova.

Predloženo je uvođenje novih ministarstava - životne sredine i prostornog planiranja, za ljudska i manjinska prava i za Nacionalni investicioni plan.

Takođe, vlada će zadržati ministarstvo za Kosovo i Metohiju.

Prema Predlogu zakona o ministrastvima, nova vlada će imati ministarstva spoljnih poslova, odbrane, unutrašnjih poslova, finansija, pravde, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrde, ekonomije i regionalnog razvoja, rudarstva i energetike, infrastrukture, državne uprave i lokalne samouprave, trgovine i usluga, nauke i tehnološkog razvoja, prosvete, omladine i sporta, i zdravlja.

Nova vlada imaće i ministarstva telekomunikacija i informatičkog društva, rada i socijalne politike, životne sredine i prostornog planiranja, kulture, za NIP, za Kosovo i Metohiju, vera, dijaspore i ljudskih i manjinskih prava.

U obrazloženju zakonskog predloga navedeno je da je potrebno posebno ministarstvo za ljudska i manjinska prava jer je Srbija izrazito multinacionalna i multikonfesionalna državu, a ministarstvo u oblasti životne sredine i prostornog planiranja zbog adekvatnog koordinisanja, sprovođja i nadzora nad velikim projektima koji su u toku i koji se očkuju.

Zakone je parlamentu predložilo 122 poslanika vladajuće većine.

Opozicija neće glasati za zakone o vladi i ministarstvima

Opoziocione stranke u Skupštini Srbije najavile su da neće glasati za predloge zakona o vladi i ministarstvima, o kojima rasprava počinje sutra u parlamentu.

Poslanik Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta izjavila je  da će ta stranka glasati protiv zakona o vladi i ministarstvima, jer ima niz zamerki na predlog zakona koji je dostavljen narodnim poslanicima.

Radeta je kazala da SRS radi na amandmanima koje će uložiti na Predloge zakona o vladi i ministarstvima i istakla da postojanje zamenika predsednika Vlade ne predviđa Ustav Srbije.

Ona je dodala da "Ustav takođe ne predviđa da predsednik vlade ima specijalan status i da njegov glas odlučuje".

I zamenik šefa poslaničke grupe DSS -NS u Skupštini Srbije Miroslav Markićević izjavio je a će ta poslanička grupa biti protiv predloženih zakona o vladi i o ministarstvima.

Markićević je obrazložio da je stav DSS -NS da glasaju protiv predloga zakona zbog "glomaznosti" nove vlade, koja će, rekao je, biti "jedna od najvećih u svetu".

On je dodao da "Predlog zakona predviđa mesto prvog potpredsednika vlade, što znači praktično zamenika premijera što nije u skladu sa Ustavom Srbije", kao i da "Ustav ne predviđa ni takozvani 'zlatan glas'".

Funkcioneri Liberalno-demokratske partije Zoran Ostojić i Ivan Andrić najavili su da ta stranka neće glasati za izbor nove vlade Srbije.

Oni su na konferenciji za novinare precizirali da za novu vladu neće glasati zbog velikog broja ministarstava koje će ona imati, ali i zbog "ustupaka koji su učinjeni Socijalističkoj partiji Srbije" prilikom dogovaranja novog kabineta.

Jedan od predstavnika stranaka koje čine vladajuću većinu, a koji je bio voljan da komentariše predloge zakona o vladi i ministarstvima poslanik SPO Aleksandar Čotrić, kazao je da će poslanici te stranke koja je deo poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju", glasati za predložene zakone o vladi i ministarstvima.

Čotrić je najavio da SPO neće podnositi amandmane i ukazao da je veći broj ministarstava "posledica učešća većeg broja stranaka u vladi".

Predlog zakona o vladi i mnistarstvima podnela su 122 poslanika vladajuće većine, koja će, podrazumeva se, i podržati podnete predloge zakona.

Amandmani na te zakone, koji se razmatraju po hitnom postupku, mogu se podnositi do početka rasprave o njima s tim što od završetka načelne rasprave do početka rasprave u pojedinostima treba da prođe 24 sata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво