Tačijeva "korekcija granice" uzburkala Albance u regionu

Javna rasprava u Prištini i delovima regiona nastanjenim Albancima, o dijalogu sa Beogradom i eventalnim rešenjima, poput "korekcije granica", prešla je okvire same debate, stvarajući podele unutar šireg albanskog političkog prostora, unoseći atmosferu straha i nesigurnosti među Albancima.

To su ocene albanskih analitičara i političara, nakon što je kosovski predsednik Hašim Tači otvoreno, javnosti više puta saopštio da u konačnom raspletu dijaloga sa Beogradom, neće biti razmene teritorije, podele, ali da je moguća promena granice, kroz njenu korekciju.

"Korekcija granica nije izraz koji sam izmislio, ali mnoge države u svetu ga koriste kao instrument za prevazilaženje neprijateljstava, rešavanje problema i stvaranje dugoročnog mira. Ponavljam često u poslednje vreme: korekcija granica ne podrazumeva podelu ili razmenu teritorija. Korekcija granica neće dovesti do podele Kosova i to bi svakome bilo jasno", rekao je Tači u jednom od poslednih intervjua.

Analitičari su korekciju odmah povezali sa razmenom teritorija - prostor nastanjen Albancima u opštinama Preševo i Bujanovac, za sever Kosova - nastanjen isključivo Srbima. Takav ishod Albancima se ne dopada jer bi, kažu, Kosovo bilo okrnjeno, a definitivno bi ostalo bez strateški važnog veštačkog jezera Gazivode, istoimene hidroelektrane, severnih delova kombinata "Trepča", sa dva rudnika.

Od ove opcije ograđuju se predstavnici Albanaca iz opština juga centralne Srbije, koji su Hašimu Tačiju nedavno u Prištini preneli da njihov položaj, i rezultate referenduma iz 1992. godine o pripajanju Albancima na Kosovu, stavi na dnevni red dijaloga sa Beogradom.

"Niko u (‘Preševskoj‘) dolini ne može imati ambicije koje ugrožavaju državnost Kosova", rekao je predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi.

Nakon sastanka sa Tačijem, politički predstavnici sa juga Srbije otišli su kod Saljija Beriše, bivšeg albanskog premijera. I njemu su preneli da su protiv namere da se njihova pozicija koristi za razmenu teritorija sa Beogradom na Kosovu.

Beriša je potom upozorio Tačija da je "razmena teritorija dugogodišnji cilj vlasti u Beogradu, i pre proglašenja nezavisnosti Kosova i sada".

Tači mu je odgovorio da nema nameru da uvažava stavove i protivljenje nekoga ko je odavno otišao sa vlasti i ko je "pružao utočište Bin Ladenu, Arkanu - ubici kosovskih Albanaca".

"Ne treba mi savet onih koji su zatvarali legendarnog komandanta Adema Jašarija, kao i druge istaknute komandante poput Fehmija i Dževe Ladrovci, Zahira Pajazitija, a OVK obeležavali kao terorističku organizaciju", napisao je Tači.

U analitičkim krugovima u Albaniji kažu da verbalni rat Tačija i Beriše odslikava "zajedničko albansko licemerje" ističući, međutim, da je Kosovo čisto američka investicija i produkt, te da stavovi Tačija i Beriše neće imati veliki uticaj na budućnost Kosova.

Na Tačija su se verbalno obrušili i albanski analitičari iz Makedonije, ukazujući da je korekcija granica proces koji bi mogao da otvori druge probleme u regionu. Podstakla bi, prema njima, Albance u Makedoniji da teritorijalno odvoje prostor na kome žive, a šire, omogućila bi formiranje "Velike Albanije".

Tači se sa napadima suočava i u "svom dvorištu". Od opozicije stalno dobija pozive da treba da se povuče, a pogotovo nakon stava o korekciji granice. Opozicija neće zajedničku platformu sa vlastima o završnoj fazi dijaloga, sve dok je Tači predvodi prištinsku delegaciju.

Tači ima podršku institucionalnih lidera - premijera i predsednika Skupštine. I oni, u njegovom maniru poručuju - podela Kosova neće biti deo dijaloga, pod bilo kojim okolnostima.

"Kosovo ide na dijalog kako bi u finalu ovog procesa postiglo međunarodno obavezujući sporazum, koji će doneti priznanje Kosova, stolicu u UN i ubrzanje evroatlantskih integracija. Ovo je naš zajednički program sa SAD i EU. Kosovo neće biti podeljeno i ovo pitanje se neće razmatrati", napisao je Kadri Veselji, Tačijev naslednik na mestu predsednika Demokratske partije i aktuelni predsednik kosovskog parlamenta.

broj komentara 17 pošalji komentar
(utorak, 07. avg 2018, 19:26)
anonymous [neregistrovani]

Albanci

Zasto se oni sekiraju i uzburkavaju kada Taci jasno kaze da je korekcija granica pripajanje presevske doline Kosovu a sve ostalo ostaje isto.

(utorak, 07. avg 2018, 09:18)
глас разума [neregistrovani]

Не желе поделу ни размену, јер они желе све!

Албанци јасно спроводе своје планове, и у њима нема места ни за какве поделе и размене, јер они желе све територије... и Север Космета, и Прешево и Бујановац и Медвеђу, Куршумлију, Прокупље, Врање и све до Ниша и границе са Бугарском, тако желе и пола Македоније, део Црне Горе, па чак и део северне Грчке и наш Санџак. Те њихове освајачке и нереалне амбиције, које нимало не уважавају интересе других народа, нарочито не Срба, могу бити само заустављене њиховим потпуним војним поразом. Они слично као и Хрвати никада нису прошли процес денацификације, нису никада платили цех, њихових погрешних процена и одлука у прошлости, отуда њихова агресивност и поимање да они све могу и да је њима све дозвољено. Нажалост такве ствари се лече само ратним поразом уз одговарајући послератни третман за оздрављење такве нације. Албанско питање на Балкану ће се решити једино на два могућа начина, или ће Албанци узети све, или ће доживети тежак војни пораз и изгубити највећи део онога што данас имају. Без рата то се нажалост не може решити, а да и интереси других народа буду уважени.

(utorak, 07. avg 2018, 03:27)
anonymous [neregistrovani]

plan

Ne samo da albanci rade planski, nego vrlo dobro znaju sta planiraju, rade uporno, strpljivo i ne odustaju...

(utorak, 07. avg 2018, 02:01)
Marko [neregistrovani]

Tesko zemljama koji podrzavaju Albance.

Samo da podsetim, Albanci su saradjivali sa Otomansko Carstvo i to carstvo je propalo, Albanci saradjivali sa Austro-Ugarskom i taj savez i multietnicka drzava je nacisto propala, Albanci saradjivali sa Fasistickom Italijom i Fasisti su nacisto nestali, takodje su Albanci saradjivali sa Hitlerskom Nemackom i Treci Rajh je nestao u pepo, i naravno Albanci su tesno saradjivali sa komunistima tokom bivse Socijalisticke Jugoslavije i SFRJ je propala i nestala u ratu. Trenutno Albanci imaju podrsku i saradjivaju sa Amerikom, UK, Francuskom, Nemackom. Nista se dobro ne pise Evropskoj Uniji a kamoli Amerima gde vlada velika ekonomska kriza. Davno je receno "Tesko americkim neprijateljima a jos teze prijateljima", ja bih rekao "Okanite se Albanske vestacke politike, jel to vam je kao da crna strana zraci na svesnike"

(ponedeljak, 06. avg 2018, 22:05)
anonymous [neregistrovani]

Sanjali su da su veliki, kad se probudili............

Samo cu da podsetim nas narod, dobili smo 1 poluvreme, vreme je na nasoj strani, kad dodje pravo vreme, igracemo i 2 poluvreme, do tad, moramo da idemo na kartu mira. Dokle god ima srba, nece oni nikuda, samo neka se hrabro drze, i izvojevace pobedu, preci su im slomili bugare, turke, albance i austrougare, isto ce i oni. Ko se srbinu smeje, taj se zadnji put smeje.

(ponedeljak, 06. avg 2018, 21:46)
Milan Savić [neregistrovani]

Celo je naše

Nema korekcije granice celo KiM je naše.

(ponedeljak, 06. avg 2018, 21:02)
anonymous [neregistrovani]

@ Nesto albanci uznemireni

Varas se gospodine , sve oni rade planski.

(ponedeljak, 06. avg 2018, 20:13)
anonymous [neregistrovani]

nesto albanci uznemireni

sta to ne ide po planu? Da mi je znati. ..

(ponedeljak, 06. avg 2018, 20:11)
anonymous [neregistrovani]

pa ne mozes mjenjati svoje za svoje...

Sve je to jos uvijek srpska zemlja. ...

Sta ovaj i ovi Albanci pricaju....

(ponedeljak, 06. avg 2018, 19:04)
anonymous [neregistrovani]

KiM je Srbija

Ni pedalj naše zemlje ne prodajemo! Šta to znači, dajem svoje za svoje!?
Pamet u glavu, naši političari!