DSS napušta koalicije sa SNS-om; Đurić: Potvrda bezidejnosti

Demokratska stranka Srbije (DSS) odlučila je na sednici predsedništva da raskine koalicije na lokalnom nivou sa Srpskom naprednom strankom (SNS), jer, kako je rekao predsednik te stranke Miloš Jovanović, ne žele da daju legitimitet kosovskoj politici. Potpredsdednik SNS-a Marko Đurić je, u pisanoj izjavi, naveo da su opsednutost Aleksandrom Vučićem i mržnja prema predsedniku Srbije jedini politički program "froncli Demokratske stranke Srbije".

Miloš Jovanović je na konferenciji za novinare u sedištu DSS-a rekao da je ta stranka pravila razliku između vlasti na lokalu i republičkom nivou, ali okolnosti danas, kako kaže, "nisu normalne".

Kako je rekao, koliko god da lokalna politika nema veze sa nacionalnom politikom, "mora imati veze sa nacionalnom izdajom".

"Ona je na delu. Rešavanje pitanja Kosova je za SNS pitanje meseci i ništa duže od toga, stvari su se ubrzale i mi ne želimo da budemo deo toga. Ne želimo da toj politici damo i trunku legitimiteta", rekao je Jovanović.

Na pitanje da li će zbog napuštanja koalicije u nekoj lokalnoj samoupravi biti "oborena vlast", Jovanović je rekao da "nije razmišljao o tome, niti tačno zna, ali da je reč o odgovornoj odluci, te da je to pitanje za SNS".

Jovanović je, odgovarajući na pitanje da li to znači da će sada DSS ući u Savezu za Srbiju, rekao da to zavisi od njihove procene i kako na najbolji način "zaustaviti ovo ludilo".

"Ako je to Savez, biće Savez (za Srbiju). Ako je nešto drugo, biće nešto drugo", rekao je Jovanović.

Međutim, tvrdi da odluka o raskidu koalicija na lokalu sa SNS-om nema nikakve veze sa SZS-om i da je doneta mnogo ranije.

DSS je na lokalu u koaliciji sa SNS-om u 14 opština.

Opštinski odbor DSS u Požegi pozvao je Predsedništvo te stranke da, na narednoj sednici, još jednom razmotri današnju odluku o raskidanju koalicija na nivou lokalne samouprave sa koalicionim partnerima okupljenim oko SNS.

DSS u Požegi, podsećajući da je u koaliciji sa SNS ostvarena pobeda na izborima 2016. i da, kako kažu, i posle dve godine funkcionišu nepromenjeno – "jedinstveno, korektno i harmonično", navodi da su usaglašeni stavovi lokalnih koalicionih partnera o suštinskim pitanjima vezanim za zaštitu srpskog nacionalnog interesa, esencijalnih vrednosti od interesa za Srbiju i SPC, doprineli da ta opština preko Kancelarije za KiM i neposredno kao donator nesebično pomogne stradalnoj braći na KiM.

Đurić: DSS potvrdio svoju bezidejnost

Potpredsdednik SNS-a Marko Đurić izjavio je da je Demokratska stranka Srbije, uz "tradicionalne pozive na nečinjenje" i odsustvo svakog osećaja za realnost, po ko zna koji put potvrdila svoju bezidejnost i inertnost i danas "uhvatila u kolo" sa saučesnicima u razbijanju sopstvene države.

Đurić je, u pisanoj izjavi, naveo i da su opsednutost Aleksandrom Vučićem i mržnja prema predsedniku Srbije jedini politički program "froncli Demokratske stranke Srbije".

"Nadaju se valjda u DSS-u da su i građani Srbije zaboravili da su oni glavni krivci za razbijanje države, da je upravo njihovo nečinjenje dok su bili na vlasti dovelo do toga da se Crna Gora odvoji od Srbije, a da Priština u međunarodnoj zajednici stekne ključnu podršku za jednostrano proglašenje nezavisnosti", rekao je Đurić.

Ocenjuje da je besramno i nemoralno da stranka, koja je "zajedno sa svojim tadašnjim koalicionim partnerima i tajkunima iz DOS-a", odgovorna za raspad države, danas nekome deli patriotske lekcije, pogotovo ako se one odnose na "gubitničku i populističku politiku zamrzavanja konflikta, zabijanja glave u pesak i čekanja da se problemi reše sami od sebe".

"Ali, na sreću, poverenje koje oni imaju u Srbiji svodi se na nivo statističke greške. Znaju građani naše zemlje, a pogotovo Srbi u južnoj pokrajini, da u politici DSS-a nema ni malo ozbiljnosti, ni državotvorne sposobnosti i pamte koliko su toga pogubnog učinili na štetu državnih i nacionalnih interesa i zato im nikada više neće dati priliku da vode Srbiju", zaključio je Đurić.

U međuvremenu je i Pokret socijalista saopštio da "borba za Srbiju nije veleizdaja, ali jeste ono što je Demokratska stranka Srbiije uradila dolazeći na vlast, po volji stranaca".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво