"Priština nema više prostora da izbegava formiranje ZSO"

Profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Đukanović kaže za RTS da veruje da će naredna runda dijaloga između Beograda i Prištine biti početkom septembra i da do tada Priština mora da da neke obrise statuta ZSO.

Dragan Đukanović rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da ozbiljnijeg nastavka dijaloga neće biti dok ne bude usvojena završna verzija statuta ZSO.

"Kosovska strana pokušava da prolongira uspostavljanje ZSO i mislim da će EU sada više insistirati da do konačnog dokumenta dođe. Sledeći cilj verujem da je da u narednih mesec dana upravljački tim obavesti EU dokle se stiglo", smatra Đukanović. 

Misli, kaže, da naredne runde dijaloga između Beograda i Prištine neće biti do septembra. 

"Mislim da će naredna runda dijaloga biti početkom septembra i da do tada Priština mora da da neke obrise statuta ZSO. Priština nema više objektivno prostora da izbegava formiranje ZSO više od pet godina", objašnjava profesor Đukanović. 

Smatra i da postoji značajan prostor za konačan dogovor Beograda i Prištine. 

"Ne verujem da će normalizacija uključivati radikalne scenarije. Mislim da će u ovom trenutku SAD sa racionalnijim pristupom izvršiti pritisak na Prištinu", ističe Đukanović. 

Govoreći o porukama koje stižu iz Hrvatske, kaže da početak avgusta i obeležavanje onoga što se desilo uvek dovodi do uzavrelih strasti.

"Bitno je da dođe do neke vrste razgovora o otvorenim pitanjima. Nikada se Srbija i Hrvatska neće složiti oko onoga što se desilo devedesetih godina, ali značajno je da rešavamo otvorene probleme", zaključuje Đukanović. 

broj komentara 7 pošalji komentar
(ponedeljak, 06. avg 2018, 13:56)
anonymous [neregistrovani]

Izgleda da ima podrsku Zapadnih sila

Pa ko nas je bombardovao 1999 ? Te iste Zapadne sile koje danas diriguju pregovore. Kako mozete da ocekujete da budu na nasu stranu, aman ljudi ! Radili su sve da dodje do otimanja Kosova u korist Albanaca, a sada mi ocekujemo neko postenje i moralnost od njih.
A da ne govorim o realnim pozicijama Beograda koji samo daje iluziju da brani interese Srba na Kosovo. Dokle ce vise da lazemo sami sebe ?

(ponedeljak, 06. avg 2018, 12:08)
Mirko [neregistrovani]

Kosovo

Dokle ce Brisel da tolerise sramno ponasanje pristine......

(ponedeljak, 06. avg 2018, 10:35)
anonymous [neregistrovani]

Kosovo

Videcemo do kada ce Pristina moci da izbegava formiranje ZSO.Valjda ce reagovati medjunarodne zajednice!

(ponedeljak, 06. avg 2018, 09:33)
anonymous [neregistrovani]

aca

Imali su dosta vremena da naprave nacrt za osnivanje ZSO

(ponedeljak, 06. avg 2018, 09:24)
anonymous [neregistrovani]

Nisam ocekivala

Ovoliku navnost nisam ocekivala.Pa dragi gospodine,ne radi se ovde o "normalnom" svetu,nego o potpuno poremecenim medjunarodnim odnosima gde pravda i istina vise nisu bitni.

(ponedeljak, 06. avg 2018, 09:19)
Helena [neregistrovani]

Pristina

Pristina odavno vise nema prostora, ali izgleda da ima podrsku Zapadnih sila, pa joj je dozvoljeno da ne sprovodi dogovoreno u Briselu.

(ponedeljak, 06. avg 2018, 09:17)
marko [neregistrovani]

borba

Pitanje KiM se mora resiti, vremena vise nema za izbegavanje onoga sto je definisano kroz sporazum.Srbija ce se izboriti za svoj suverenitet, i u tome ima podrsku drugih zemalja.